fbpx

Πένθος: Γιατί είμαι πιο θλιμμένος/η το πρωί;

| 19 Νοεμβρίου 2019
ADVERTISEMENT

Όταν χάνεις έναν αγαπημένο σου άνθρωπο τις πρώτες μέρες νιώθεις σαν να πέφτεις πάνω σε ένα βράχο και διαλύεσαι – πρωί, μεσημέρι, απόγευμα, βράδυ, νύχτα. Στην αρχή όλες οι μέρες σου φαίνονται ίδιες. Μετά από αρκετό καιρό αρχίζεις σιγά-σιγά να θυμάσαι τι μέρα είναι και να χαρακτηρίζεις κάποια μέρα πιο «βιώσιμη» από την άλλη. Τότε αρχίζεις να παρατηρείς και ένα άλλο μοτίβο: κάποιες ώρες της ημέρας νιώθεις πιο θλιμμένη από άλλες. Δεν ισχύει το ίδιο για όλους. Κάποιοι αναρωτιούνται γιατί η θλίψη είναι πιο έντονη το πρωί ενώ κάποιοι άλλοι αισθάνονται πιο άσχημα το βράδυ.

Η ώρα έχει πραγματικό αντίκτυπο στη διάθεση και στην αντιμετώπιση της θλίψης. Οι άνθρωποι που πενθούν μιλούν συχνά για το πώς η κάθε εποχή επηρεάζει την ψυχική τους υγεία. Είτε πρόκειται για μία εποχιακή συναισθηματική διαταραχή είτε η θλίψη σου έχει «ριζώσει», οι περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι οι εποχές ή μία συγκεκριμένη ώρα της ημέρας επηρεάζει περισσότερο τη διάθεσή τους από άλλες.


ADVERTISEMENT

Δεν το πίστευα μέχρι που το έζησα. Η απώλεια, οι μεταπτώσεις, το άγχος, το χάος που προκαλεί και όλα αυτά με επηρέασαν πάρα πολύ και άλλαξαν τελείως τον τρόπο με τον οποίο βλέπω τον κόσμο. Το μόνο που ήξερα από δικούς μου ανθρώπους που είχαν χάσει αγαπημένα τους άτομα ήταν ότι η διάθεσή τους επηρεαζόταν κυρίως το πρωί. Έπρεπε να το ζήσω για να το συνειδητοποιήσω…

Ακολουθούν έξι λόγοι για τους οποίους κάποιοι νιώθουν πιο θλιμμένοι το πρωί:

  1. Δεν ήσουν ποτέ πρωινός τύπος

Το να είσαι πρωινός ή βραδινός τύπος δεν είναι θέμα προτίμησης. Υπάρχουν διαφορετικοί «χρονοτύποι» που σημαίνει ότι μερικοί από εμάς είμαστε «κουκουβάγιες» και λειτουργούμε καλύτερα τη νύχτα ενώ κάποιοι άλλοι λίγο καλύτερα το πρωί. Κάποιοι από εμάς σηκώνονται στις 7 χωρίς ξυπνητήρι ενώ κάποιοι άλλοι αγαπούν το χουζούρι και πρέπει να πατήσουν αναβολή 6-7 φορές πριν αναγκαστούν τελικά να σηκωθούν από το φόβο μήπως απολυθούν από τη δουλειά τους.


ADVERTISEMENT

Αν δεν ήσουν ποτέ πρωινός τύπος, η θλίψη θα σου φανεί σαν ένα πρόσθετο βάρος που θα κάνει το πρωί να φαίνεται ακόμα πιο δύσκολο να το διαχειριστείς. Εάν δεν είσαι πρωινός τύπος ακόμα και το σήκωμα από το κρεβάτι θα σου φανεί Γολγοθάς. Ο εγκέφαλός σου σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται αρκετές ώρες για να ενεργοποιηθεί. Αυτό σημαίνει ότι κάθε πρωί θα ξεκινάς από το μηδέν και δεν θα μπορείς να λειτουργήσεις αν δεν περάσουν κάποιες ώρες.

2. Κάθε μέρα λειτουργεί σαν μία υπενθύμιση του εφιάλτη που ζεις

Η πραγματικότητα είναι ότι ο ύπνος μπορεί να σου προσφέρει μία σύντομη απόδραση από τον πόνο της θλίψης. Αυτός είναι και ο λόγος που κάποιοι από εμάς κοιμούνται πολύ μετά από μία καταστροφική απώλεια. Η αποφυγή της πραγματικότητας μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα. Τι γίνεται όμως όταν ξυπνάς; Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έρθεις αντιμέτωπος/η με την πραγματικότητα. Στην αρχή νιώθεις αποπροσανατολισμένος/η γιατί νομίζεις ότι η παλιά σου ζωή εξακολουθεί να υφίσταται. Αν έχασες τον άντρα σου ή τη γυναίκα σου γυρνάς στη μεριά του και δεν τον/την βλέπεις εκεί. Στη συνέχεια η πραγματικότητα έρχεται και σε συνθλίβει. Σου φαίνεται βουνό. «Πώς θα συνεχίσω να ζω;». «Πώς θα τη βγάλω και αυτή τη μέρα;».

3. Έχεις όλη τη μέρα μπροστά σου (αυτό είναι το κακό)

Αν ήταν αλλιώς τα πράγματα και μόνο η χαρά του ότι μία νέα μέρα ξεκινά θα σε έκανε να θες να σηκωθείς από το κρεβάτι και να τη ζήσεις, όταν όμως πονάς, η σκέψη και μόνο ότι πρέπει να επιβιώσεις μία μέρα ακόμα σε καθηλώνει και σε κάνει να αισθάνεσαι σαν να πρέπει να περάσεις ένα πελώριο βουνό. Ανοίγεις τα μάτια σου και σκέφτεσαι όλα όσα πρέπει να κάνεις ή ακόμα και αυτό το τίποτα που δεν έχεις να κάνεις. Αν δεν έχεις μέσα σου ενέργεια ή κίνητρα να σε ενεργοποιήσουν τότε δεν πρόκειται να βρεις τη διάθεση να ακουμπήσεις τα πόδια σου ξανά στο πάτωμα και να σηκωθείς.

4. Η κακή διάθεση που έχεις κάποιες μέρες μετατρέπεται σε θλίψη και τελικά σε κατάθλιψη

Η θλίψη δεν είναι κατάθλιψη αλλά υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ τους. Αν είχες κατάθλιψη από πριν τότε η θλίψη θα την επιδεινώσει. Η θλίψη μπορεί επίσης να προκαλέσει καταθλιπτικό επεισόδιο. Έχει αποδειχθεί ότι η κατάθλιψη ή ακόμα και η κακή διάθεση είναι σε υψηλότερα επίπεδα το πρωί και στη συνέχεια βελτιώνονται.

5. Προσπάθησε να βρεις τρόπους να κρατάς το μυαλό σου απασχολημένο 

Καθώς η μέρα ξεκινά, ο εγκέφαλος αναγκάζεται να εστιάσει σε πράγματα πέρα από την απώλεια και τον πόνο ή μάλλον προσπαθεί να επιστρέψει στις παλιές, καλές του συνήθειες. Μια στάση στο σουπερμάρκετ, μία πρωινή συνάντηση στο γραφείο, ένα δείπνο ή μία βόλτα στο πάρκο δεν σου φαίνονται συναρπαστικά, ωστόσο ο εγκέφαλός σου χρειάζεται αυτά τα μικρά διαλείμματα. Δεν φαντάζεσαι πόσο σημαντικά είναι. Εκμεταλλεύσου τα πρωινά αυτά που νιώθεις τη θλίψη να σε ξεπερνά, εστίασε σε εκείνη αλλά μην την αφήσεις να σε αποσπάσει την υπόλοιπη μέρα.

6. Η κίνηση βοηθάει και σου ανεβάζει τη διάθεση

Δεν εννοώ τη γυμναστική. Ακόμα και το περπάτημα μέσα στο σπίτι απελευθερώνει νευροχημικές ουσίες που σε κάνουν να αισθάνεσαι καλύτερα και πιο «σε εγρήγορση». Τα οφέλη της κίνησης είναι τεράστια. Όποια ταχύτητα και αν χρησιμοποιήσεις, γρήγορα θα καταλάβεις ότι όσο βρίσκεσαι σε κίνηση το μυαλό σου λειτουργεί με άλλους ρυθμούς.

10 συμβουλές για την αντιμετώπιση της θλίψης το πρωί 

Εάν το πρωί νιώθεις ότι πονάς μέσα σου περισσότερο τι μπορείς να κάνεις; Συνήθως τα μικρά πράγματα είναι και τα καλύτερα. Οι 10 συμβουλές που ακολουθούν πιστεύω θα σε βοηθήσουν:

  1. Βγάλε αποβραδίς τα ρούχα που θα φορέσεις την επόμενη μέρα και άπλωσέ τα σε μία καρέκλα δίπλα στο κρεβάτι σου. Έτσι το πρωί δεν θα χρειαστεί να φορτώσεις το μυαλό σου με περισσότερες έγνοιες ή ευθύνες.
  2. Διάλεξε (και ετοίμασε αν μπορείς) το πρωινό σου τη νύχτα πριν. Συγκέντρωσε σε μία μεριά στον πάγκο ή στο ψυγείο τα υλικά που θα χρησιμοποιήσεις ώστε το πρωί να έχεις να κάνεις ακόμα λιγότερα.
  3. Χρησιμοποίησε έναν πιο ήπιο ήχο για το ξυπνητήρι σου. Εάν είσαι σαν εμένα και μισείς τα πρωινά γενικά, ένας ήχος της φύσης ή ένα αγαπημένο σου τραγούδι για ξυπνητήρι θα σε βοηθήσει πολύ (δεν το έχω δοκιμάσει οπότε δεν μπορώ να σου εγγυηθώ προσωπικά άλλα δύο φίλες μου ορκίζονται ότι η αλλαγή στον ήχο του ξυπνητηριού τις βοήθησε πολύ).
  4. Τα πρωινά όταν νιώθεις ότι βυθίζεσαι στη θλίψη σου και δεν μπορείς να σηκωθείς, αφιέρωσε 5 λεπτά στον εαυτό σου και γράψε σε ένα χαρτί τρία πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις ευγνώμων. Έρευνες που έχουν γίνει έχουν αποδείξει ότι όταν ανακαλύπτεις πράγματα για τα οποία νιώθεις ευγνώμων τονώνεται αυτόματα και η διάθεσή σου.
  5. Φτιάξε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για τον ύπνο σου και προσπάθησε να είσαι πιστός/η σε αυτό. Προσωπικά το μισώ αλλά όπως έχουν δείξει οι έρευνες όταν κοιμάσαι και ξυπνάς συγκεκριμένη ώρα, βοηθάς πολύ τον εαυτό σου.
  6. Οργάνωσε την καθημερινότητά σου. Η ρουτίνα θα γλιτώσει το μυαλό σου από περιττή δουλειά αφού δεν θα χρειάζεται να αποφασίσεις τι πρέπει να κάνεις κάθε φορά στη συνέχεια. Θα ξέρεις εξ αρχής τι πρέπει να κάνεις και πότε.
  7. Μην πολεμάς το «χρονοτύπο» σου. Εάν είσαι νυχτερινός τύπος αποδέξου το και μην προσπαθείς να το αλλάξεις. Αν πάλι είσαι πρωινός τύπος μην προσπαθείς να αναγκάσεις τον εαυτό σου να γίνει βραδινός. Αυτό θα επηρεάσει τον ύπνο σου και συνεπώς όλη σου τη διάθεση. 
  8. Φτιάξε μία playlist με τραγούδια που σου φέρνουν χαρά και άκουγέ τα κάθε πρωί. 
  9. Ξεντώσου, περπάτα, ανεβοκατέβα σκάλες. Προσπάθησε να είσαι σε κίνηση. Μην ψάχνεις δικαιολογίες να μείνεις παραπάνω στο κρεβάτι. Προσπάθησε με το που ξυπνάς να κινείσαι ελαφρά.
  10.  Αν τα περισσότερα από τα παραπάνω αποτύχουν και η θλίψη εξακολουθεί να σε καθηλώνει στο κρεβάτι ή κοιμάσαι πολύ αργά και δεν αντέχεις το πρωί να σηκωθείς, δοκίμασε μια εφαρμογή ξυπνητηριού από αυτές που κυκλοφορούν όπως είναι το Alarmy. Εφαρμογές όπως αυτή σε αναγκάζουν να σηκωθείς από το κρεβάτι αφού απαιτούν να τραβήξεις μία φωτογραφία ενός αντικειμένου του σπιτιού σου που δεν είναι κοντά στο κρεβάτι σου, αν θες το ξυπνητήρι να σταματήσει να χτυπά. Το έχω δοκιμάσει και μπορώ να εγγυηθώ γι’ αυτό. Προσωπικά θα πρότεινα να τραβήξεις μία φωτογραφία του καφέ σου…

Πηγή: whatsyourgrief.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ