fbpx

Ο σύζυγος δεν βοηθάει με τις δουλειές του σπιτιού: Ένα συχνό φαινόμενο

ADVERTISEMENT

Ένα συχνό φαινόμενο στις οικογενειακές εστίες είναι ότι οι σύζυγοι δεν βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού. Πολλές γυναίκες σύζυγοι ή σύντροφοι παραπονιούνται για το φαινόμενο αυτό κι αναρωτιούνται πως μπορεί να αλλάξει μια και φαίνεται ότι έρχεται η γκρίνια και σταδιακά με άλλα προβλήματα κι η απομάκρυνση του ζευγαριού.

Ας δούμε ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το φαινόμενο αυτό τόσο στην χώρα μας αλλά και αλλού:


ADVERTISEMENT

Το φύλο: πολλοί πιστεύουν ότι οι διαφορές ανάμεσα στα φύλα είναι υπεύθυνες για την ροπή στις δουλειές του σπιτιού. Αυτό είναι μύθος μια και δουλειές μπορούν άνετα να κάνουν κι οι γυναίκες κι οι άντρες, όπως επίσης το φύλο δεν ευθύνεται για την ακαταστασία , όπως υπάρχουν άντρες ακατάστατοι έτσι υπάρχουν και γυναίκες ακατάστατες.

Η Σούζαν Μακ Χέιλ , καθηγήτρια ανθρώπινης ανάπτυξης και οικογενειακών σπουδών στο Penn State αναφέρει ότι  «Οι έμφυτες προτιμήσεις για την τάξη μπορεί να ποικίλλουν από παιδί σε παιδί, αλλά οι πολιτισμικοί παράγοντες έχουν σημαντική επιρροή και αξίζει να δούμε τι προκαλεί αυτή την ανισότητα στα φύλα όσο αφορά την ακαταστασία».

Στην χώρα μας φαίνεται πολλοί να υποστηρίζουν ότι το φύλλο είναι σημαντικός παράγοντας για το ποιος αναλαμβάνει την τακτοποίηση του χώρου αλλά κάτι τέτοιο έχει τις ρίζες του  περισσότερο στον τρόπο που μεγαλώνουν οι άνθρωποι μέσα στις πατρικές τους οικογένειες σε σχέση με το πώς οι γονείς αντιμετωπίζουν τα φύλα των παιδιών τους  αλλά και τα ίδια τα παιδιά σαν προσωπικότητες παρά με την αντίληψη αυτή .


ADVERTISEMENT

Είναι σημαντικό να δουν πως καταμερίζονται οι εργασίες από τους γονείς προς τα παιδιά, αλλά και μεταξύ τους πως κατανέμουν τις δουλειές τους, όχι μόνο μέσα στο σπίτι,  σε ποια παιδιά γίνεται ο καταμερισμός κι αν ακούγονται παράπονα από την πλευρά τους, πως οι γονείς παρεμβαίνουν σε αυτά και τα διαχειρίζονται.

Δυστυχώς υπάρχουν ακόμη οικογένειες που θεωρούν ότι τα αγόρια – ειδικά αν υπάρχει αδελφή – δεν θα πρέπει να κάνουν δουλειές . Κάτι τέτοιο φυσικά αντιλαμβάνεστε ότι αφενός φέρνει δυσκολίες στα αδέλφια και συγκρούσεις αλλά  μελλοντικά έχει αντίχτυπο και στο ζευγάρι που με πολύ κόπο βρίσκει τις ισορροπίες του.

Άλλη αντίληψη που φέρνει δυσκολία είναι αυτή ότι υπάρχουν αντρικές και γυναικείες δουλειές . Κατανοείτε ότι και μόνο ο διαχωρισμός εμπεριέχει τον κίνδυνο αποφυγής κι εμπλοκής σε στερεότυπα που δεν βοηθούν.  Κατηγοριοποιούν οι άνθρωποι με στερεότυπα και κατασκευές θέματα που αρκετές φορές λύνονται  απλά με το να εμπλακούν κι οι δυο σύζυγοι ή σύντροφοι στην διεργασία να υλοποιήσουν ή απλά να μοιράσουν ή να κάνουν μαζί πράγματα για το σπίτι τους, την σχέση τους και την οικογένειά τους.

Αν δυσκολεύεστε με το ότι ο άντρας σας δεν συμμετέχει αξιολογήστε τα παρακάτω:

  • Συζητήστε τι προσδοκίες έχετε από το μοίρασμα των δουλειών
  • Ξανακάντε νέες συμφωνίες με τα δεδομένα τα νέα που έχετε κάθε φορά , ειδικά αν αλλάζει η ζωή σας. (π.χ. ένας από τους δύο να χάνει την εργασία του).
  • Αν κάποιος από τους δυο σταμάτησε να προσφέρει μέσα στο σπίτι συζητήστε για λόγο γίνεται, όχι για να παραπονεθείτε και να κατακρίνετε όσο για να κατανοήσετε τις αιτίες και γιατί όχι να βοηθήσετε να τους ξεπεράσει ο/η σύντροφος σας.

Με αυτό τον τρόπο ζεσταίνεται η σχέση μένει ζωντανή κι ανοιχτή τροφοδοτείται κι επιπλέον δίνετε ένα πολύ ζωντανό παράδειγμα στα παιδιά σας πώς να ξεπερνάνε μικρές κρίσεις στις ζωές τους αντί να γίνονται εριστικοί , επικριτικοί μην αναλαμβάνοντας ευθύνες.

Κατωπόδη Βασιλική
Ψυχολόγος – Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
Σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού
Τηλ: 6977-437027

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ