fbpx

Γυναίκες, διαζύγιο και κατάθλιψη: Μήπως αγνοείς τα σημάδια;

| 27 Φεβρουαρίου 2020
ADVERTISEMENT

Τρέχουμε όλοι στους γιατρούς για ένα συνάχι, ένα πονόδοντο, έναν πονόλαιμο… για έναν οποιοδήποτε γενικά πόνο, όταν όμως ο πόνος αφορά την ψυχή εφευρίσκουμε κάθε είδους δικαιολογία ή τον αγνοούμε κυρίως από ντροπή.

Το στίγμα που συνδέεται με τις ψυχικές ασθένειες έχει ως αποτέλεσμα να υποφέρουμε σιωπηλά χωρίς να κάνουμε τίποτα. Μιλάμε ανοιχτά για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, αλλά όταν πάσχουμε από κατάθλιψη; Το στόμα μας ερμητικά κλειστό.


ADVERTISEMENT

Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ιατρική πάθηση και δεν έχει καμία σχέση με την κακή διάθεση που έχουμε κάποιες μέρες. Τα συμπτώματα είναι πολύ πιο σοβαρά. Είναι μια ασθένεια που προκαλεί συναισθήματα απελπισίας, στεναχώριας και απαισιοδοξίας, αυτό που λέμε «τα βλέπουμε όλα μαύρα» για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Πολλοί παράγοντες μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση της κατάθλιψης: άγχος, κάποια άλλη διαταραχή ή ασθένεια, κακή διατροφή, μια προσωπική απώλεια ή ένα διαζύγιο.

Η κατάθλιψη δεν είναι πάντα εύκολο να διαγνωστεί αφού τα συμπτώματα δεν είναι ίδια σε όλους τους ανθρώπους. Κάποιοι εμφανίζουν έλλειψη όρεξης ή υπερφαγία, κάποιοι άλλοι αϋπνία ή έντονη επιθυμία για ύπνο, άλλοι καταφεύγουν στη χρήση ναρκωτικών ουσιών, στο αλκοόλ ή έχουν εχθρική, επιθετική, ριψοκίνδυνη – ή και παραβατική σεξουαλική – συμπεριφορά.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι:


ADVERTISEMENT

– Επίμονα συναισθήματα θλίψης, άγχους και κενότητας

– Αίσθημα απελπισίας και απαισιοδοξίας

– Αίσθημα ενοχής ή αδυναμίας

– Νιώθεις ότι δεν αξίζει να ζεις

– Ευερεθιστότητα και ανησυχία

– Απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες ή χόμπι που κάποτε σε ευχαριστούσαν, ανάμεσα τους και η διάθεση για σεξ

– Κόπωση και μειωμένη ενέργεια

– Δυσκολία συγκέντρωσης και λήψης αποφάσεων

– Ξεχνάς γεγονότα και λεπτομέρειες

– Αϋπνία, αίσθηση αδυναμίας τα πρωινά ή υπνηλία

– Υπερφαγία ή απώλεια όρεξης

– Σκέψεις ή απόπειρα αυτοκτονίας

– Πονοκέφαλοι, κράμπες, πόνοι σε διάφορα σημεία του σώματος ή πεπτικά προβλήματα που δεν ξεπερνιούνται με θεραπεία ή φαρμακευτική αγωγή.

Αν πήρες ή παίρνεις διαζύγιο βιώνεις μία προσωπική απώλεια. Εάν η απώλεια αυτή προκαλεί επίμονη θλίψη ή άγχος, αν αισθάνεσαι απελπισία, κόπωση ή παρουσιάζεις συμπτώματα που είναι ασυνήθιστα, υπάρχει πιθανότητα να πάσχεις από κατάθλιψη.

Όταν αρνείσαι να αποδεχτείς τι σου συμβαίνει ή να ζητήσεις βοήθεια επειδή ντρέπεσαι, αφήνεις το πρόβλημα σου να εξελιχθεί σε κάτι που ίσως αργότερα να μη μπορείς να καταπολεμήσεις. Αν αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο βλέπεις την κατάθλιψη αφήνοντας στην άκρη την άρνηση και τη ντροπή, θα μπορέσεις να βοηθήσεις τον εαυτό σου και να αλλάξεις όλη σου τη ζωή.

Κάθε γυναίκα που αγωνίζεται με τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει να μιλήσει με το γιατρό της. Αφορά την ίδια μας τη ζωή. Η προσπάθεια βελτίωσης τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής μας υγείας είναι κάτι για το οποίο κανείς δεν πρέπει να ντρέπεται.

Στα 24 μου άρχισα να έχω κρίσεις πανικού. Διαγνώστηκα με κατάθλιψη και ξεκίνησα τα φάρμακα. Μέσα σε λίγους μήνες έπαψα να έχω κρίσεις πανικού και η κατάθλιψη πλέον αποτελούσε παρελθόν. Έδιωξα από τη ζωή μου μια ψυχική ασθένεια που αν την άφηνα να εξελιχθεί, θα με κρατούσε πίσω και δεν θα μπορούσα να ζήσω μια φυσιολογική ζωή.

Αυτό που δυσκολεύτηκα περισσότερο να ξεπεράσω ήταν η αντιμετώπιση των γύρω μου. Η οικογένειά μου αντέδρασε με άσχημο τρόπο, λες και είχε αλλάξει ο χαρακτήρας μου ή ο εαυτός μου. Με αντιμετώπισαν με τέτοιο τρόπο που μου προκαλούσε περισσότερο πόνο απ’ ότι η ίδια η κατάθλιψη. Αισθανόμουν ανάξια μπροστά τους. Ένιωθα ότι κατάθλιψή μου με έκανε να αξίζω λιγότερο ως άνθρωπος στα μάτια τους. Μου πήρε κάμποσους μήνες να ξεπεράσω και να θεραπευτώ από την κατάθλιψή μου αλλά μου πήρε περισσότερο χρόνο να ξεπεράσω τη ντροπή που ένιωθα λόγω της γνώμης των άλλων. Κανείς δεν πρέπει να ντρέπεται και να αντιδρά στην επιθυμία να μιλήσει με έναν ειδικό αν υποψιάζεται πως έχει κατάθλιψη. Ένας καλός γιατρός θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις όποιο σύμπτωμα έχεις.

Έχουν περάσει 30 ολόκληρα χρόνια από τη διάγνωσή μου. Οι άνθρωποι πλέον είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι απέναντι στις ψυχικές ασθένειες, αλλά το στίγμα παραμένει. Τα μυαλά των ανθρώπων δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα, αλλά αν υποφέρεις και αισθάνεσαι ότι χρειάζεσαι βοήθεια ένα είναι το μυαλό που πρέπει να αλλάξει και είναι το δικό σου.

Στην κατάθλιψη η άγνοια δεν είναι ευτυχία, αλλά κόλαση. Το οφείλεις στον εαυτό σου να ζητήσεις βοήθεια. Δεν πρέπει να ντρέπεσαι, αλλά να κάνεις ό,τι χρειάζεσαι για να έχεις μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Πηγή: divorcedmoms.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ