fbpx

Γιατί μένουμε σε κακούς γάμους που δεν θα έπρεπε να είχαμε κάνει εξαρχής;

| 5 Μαΐου 2020
ADVERTISEMENT

Έχει νόημα να ποτίζεις ένα δέντρο που έχει ξεραθεί ή να κάνεις ανάνηψη σε έναν άνθρωπο που έχει πεθάνει; Κανένα, όπως δεν έχει κανένα νόημα, καμία λογική και καμιά δικαιολογία να μένεις σε έναν κακό γάμο ή μία δυσλειτουργική σχέση. Ποιο το νόημα να το τραβάς από τα μαλλιά; Ποιο το νόημα να μένεις και να μην το τελειώνεις εκεί; Για να μεγαλώσουν τα παιδιά; Για να βάλετε στον κοινό σας λογαριασμό κι άλλα λεφτά; Τί;

Ίσως φταίνε οι ιστορίες που ακούς από τις φίλες σου (ότι κατάφεραν δηλαδή να σώσουν έναν κατεστραμμένο γάμο) που σε κάνουν να ελπίζεις, αλλά αυτές είναι ελάχιστες. Τα στατιστικά δείχνουν ότι ακόμα και αν μία τέτοια σχέση ανακάμψει δεν θα κρατήσει για πολύ. Όπως ακριβώς δεν ζωντανεύει ένα ξεραμένο φυτό ή δεν ανασταίνεται ο νεκρός, έτσι και εδώ δεν υπάρχει τίποτα που μπορούμε να κάνουμε για να φέρουμε στη ζωή μία αγάπη που έχει πεθάνει.

Οι τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους μένουμε σε έναν κακό γάμο είναι:


ADVERTISEMENT

  1. Ο φόβος

Καμία εντύπωση δεν μου κάνει που ο φόβος είναι στην κορυφή της λίστας αν και δεν θα έπρεπε να υπάρχει στη ζωή μας. Ο συγκεκριμένος φόβος βασίζεται περισσότερο στο εγώ μας. Φοβόμαστε το άγνωστο ή αναρωτιόμαστε αν μπορούμε να βρούμε έναν καλύτερο σύντροφο ή όχι. Φοβόμαστε ότι οι γύρω μας θα μας αντιμετωπίσουν σαν αποτυχημένες ή θα μας χαρακτηρίσουν drama queens. Τίποτα στη ζωή δεν είναι μόνιμο και παντοτινό. Τίποτα και κανείς δεν εγγυάται ότι η αγάπη μεταξύ δύο ανθρώπων θα κρατήσει για πάντα. Ο φόβος της απώλειας της αγάπης δεν βελτιώνει τις πιθανότητές σου να κάνεις μία σχέση καλύτερη. Στην πραγματικότητα ο φόβος επιταχύνει το θάνατο της αγάπης αυτής.

2. Οι ρομαντικές ταινίες…

…οι οποίες μας «πουλάνε» την ιδέα ότι μπορούμε να ανακτήσουμε την αληθινή αγάπη αν παλέψουμε γι’ αυτήν ειλικρινά. Μεγαλύτερο ψέμα δεν υπάρχει. Αν πεθάνει μία αγάπη, πάει πέθανε, τελείωσε. Δεν μπορούμε να παλεύουμε για κάτι που δεν υπάρχει. Περισσότερες πιθανότητες έχεις να νικήσεις στον πόλεμο ή να πείσεις κάποιον να αλλάξει πολιτικές πεποιθήσεις, παρά να επανενωθείς με το άτομο που κάποτε αγαπούσες και να το κάνεις να σε ερωτευτεί ξανά. Αν ο σύντροφός σου έχει χάσει το ενδιαφέρον του για εσένα τότε η σχέση σας είναι καταδικασμένη. Σε αυτή την περίπτωση καλό θα ήταν να αρχίσεις να σκέφτεσαι πώς θα χτίσεις μία νέα ζωή μακριά του.


ADVERTISEMENT

3. Τεμπελιά

Όσο περίεργο και αν ακούγεται πολλοί βολευόμαστε στις ζωές μας όπως και αν είναι αυτές και βαριόμαστε να ξεβολευτούμε. Ελάχιστοι βλέπουν με καλό μάτι την αλλαγή στη ζωή τους. Οι περισσότεροι απεχθανόμαστε οτιδήποτε μας βγάζει από τη ζώνη άνεσής μας, οτιδήποτε προσπαθεί να μας αλλάξει τις συνήθειες. Αρνούμαστε να αναγνωρίσουμε την αξία μας και να φύγουμε όταν ο σύντροφός μας πάψει να μας εκτιμά.

Το να μένεις σε μία νεκρή σχέση για αυτούς τους λόγους είναι ανώφελο. Ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθείς η σχέση αυτή θα παραμείνει νεκρή. Το χειρότερο είναι πως όσο περισσότερο σπαταλάς τις δυνάμεις σου προσπαθώντας να σώσεις μία νεκρή σχέση, τόσο περισσότερο καθυστερείς να βρεις μία νέα και πιο αληθινή αγάπη.

Είναι το τέλος μιας σχέσης αποτυχία;

Η κοινωνία μας όπως και πολλές θρησκείες θεωρούν το διαζύγιο ανήθικο αλλά ανεξάρτητα από το τι λένε, τα διαζύγια υπάρχουν και συμβαίνουν συχνά. Άλλοι επιλέγουν να τα δουν ως αποτυχία. Πρέπει να το κάνουμε και εμείς αυτό και να γεμίσουμε ενοχές; Φυσικά και όχι.

Με τον άντρα μου ήμασταν 21 χρόνια παντρεμένοι. Στην αρχή ήμασταν καλά αλλά δεν άργησε να βγει στην επιφάνεια ο πραγματικός μας χαρακτήρας. Χωρίσαμε όπως χώρισα και με το δεύτερο άντρα μου.

Καθώς κοιτάζω πίσω στα συνολικά 40 χρόνια που υπήρξα παντρεμένη ανακάλυψα πολλά πράγματα για τις σχέσεις και τις εμπειρίες που αποκτούμε και μας δίνουν μαθήματα ζωής. Όσο πιο στενή είναι η σχέση τόσο πιο προσωπικά είναι τα μαθήματα που παίρνεις. Οι σχέσεις διαρκούν μόνο εφόσον τις χρειαζόμαστε για να μας διδάξουν κάτι. Ίσως αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι από εμάς θα έπρεπε να έχουμε διαφορετικούς συντρόφους σε διαφορετικές στιγμές της ζωής μας.

Όταν είμαστε πιο νέοι μας ενδιαφέρει κυρίως το σεξ και να δείχνουμε όμορφοι, πράγματα που καμία σχέση δεν έχουν με την αγάπη. Επιπλέον η έλξη που νιώθουμε στην αρχή μιας σχέσης είναι τόσο δυνατή που δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε ότι κάποτε θα εξαφανιστεί. Αυτό δεν λέγεται αγάπη, είναι αυτό που χρησιμοποιεί το σύμπαν ή ο Θεός για να μας φέρει κοντά ώστε να μπορέσουμε να διδάξουμε ο ένας τα αντίστοιχα μαθήματα στον άλλον. Για ορισμένα ζευγάρια η διδαχή αυτών των μαθημάτων μπορεί να διαρκέσει μία ζωή ενώ για άλλα όχι. Όταν είναι προφανές ότι η αγάπη τελείωσε πρέπει να προχωρήσουμε, παρόλ’ αυτά μερικά ζευγάρια επιλέγουν να μείνουν σε κακούς γάμους και συνεχίζουν να γιορτάζουν επετείους περισσότερο για τα μάτια του κόσμου, παρά επειδή χαίρονται πραγματικά.

Θα έμενες σε μία τάξη όπου ο καθηγητής τελείωσε το μάθημα, οι μαθητές έφυγαν και ο τελευταίος έσβησε τα φώτα; Φυσικά και όχι, γιατί δεν έμεινε τίποτα να μάθεις. Το ίδιο ισχύει και όταν η αγάπη σου για το σύντροφό σου ή η αγάπη του για σένα φεύγει όπως φεύγει και ο καθηγητής από την τάξη. Μη χάνεις το χρόνο σου προσπαθώντας να σώσεις μία σχέση που έχει τελειώσει.

Να θυμάσαι: Αυτό που πρέπει να κοιτάξεις τώρα είναι το μέλλον σου, που αν κινηθείς σωστά, θα σε ανταμείψει.

Πηγή: goodmenproject.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ