fbpx

Γιατί με εγκατέλειψαν οι φίλες μου, μόλις έκανα παιδί; | Η ψυχολόγος Κα Κατωπόδη απαντά

ADVERTISEMENT

Όταν μια γυναίκα γίνεται μητέρα αλλάζουν πάρα πολλά και συχνά είναι πολύ δύσκολο μια μαμά  να τα διαχειριστεί όλα μόνη της.

Από τις ορμόνες που είναι στο peak , την αλλαγή του ρόλου και την ευθύνη που φέρνει η νέα ζωή, τα πρακτικά θέματα που χρειάζονται χρόνο & τρόπο  να τα διαχειριστεί αφού πρώτα κατανοηθεί  ο  χρόνος και ο  ρυθμός που χρειάζεται η νέα μαμά σε συνάρτηση πάντα με την βοήθεια που έχει από τον σύντροφο ή τους στενούς συγγενείς  (αν φυσικά υπάρχουν). Δεν υποτιμούμε την κούραση , την αϋπνία & τον εκνευρισμό που είναι συχνά φαινόμενα  σε τέτοιες νέες  συνθήκες  στις ζωές των ανθρώπων ειδικά στο πρώτο παιδί που όλες οι αλλαγές φαίνονται βουνό.


ADVERTISEMENT

Μέσα σε όλη αυτή την συνθήκη και την προσαρμογή είναι εύκολο να απομακρυνθούμε από τους φίλους μας , τις παρέες μας και γενικότερα από την ζωή που είχαμε τόσο όσο ήμασταν ελεύθεροι, όσο και στην συντροφική μας  ζωή.

Είναι πολύ σημαντικό το ότι πολλές μητέρες αναφέρουν πως μετά την γέννηση του παιδιού τους, τις εγκατέλειψαν οι φίλες τους ή οι παρέες τους. Εδώ θα πρέπει να διαχωριστεί  αν όντως είναι  μια πραγματική συνθήκη ή είναι κάτι που μέσα στις τόσες αλλαγές νιώθουμε ότι αλλάζει αλλά δεν είμαστε και πολύ σίγουρες οπότε από τον φόβο μας ότι χάνουμε ανθρώπους , μπορεί να γκρινιάζουμε. 

Καταρχάς ξεκαθαρίστε  τι είναι φίλες για την καθεμία  από εσάς;


ADVERTISEMENT

Είναι φιλίες χρόνων ή παρέες που περνάτε χρόνο σε κοινά ενδιαφέροντα μαζί;

Όπως και να έχει χρειάζεται  να ξέρετε ακόμη και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, αν οι φίλες σας έχουν την διάθεση να σας στηρίξουν, αν ξέρουν ότι είναι μια συνθήκη δύσκολη για εσάς κι ότι χρειάζεστε χρόνο αρκετό προκειμένου να προσαρμοστείτε στα νέα δεδομένα. Είναι δηλαδή σημαντικό να γνωρίζουν κι οι δύο πλευρές  ότι υπάρχει η συναισθηματική διαθεσιμότητα και η εγγύτητα αλλά και ότι στη νέα συνθήκη είναι  οι χρόνοι που αλλάζουν περισσότερο από τις  ανάγκες.

Για παράδειγμα οι ενήλικες μπορούν να τακτοποιήσουν τις ανάγκες τους  αναλόγως  των συνθηκών , ενώ οι ανάγκες ενός βρέφους  είναι πιο επιτακτικές. Βέβαια μεγαλώνοντας τα παιδιά, όλα αυτά έρχονται σε μια άλλη ισορροπία.

Έτσι λοιπόν μια κουβέντα με τις ειλικρινείς σας ανάγκες, σας βγάζει από την δύσκολη θέση.

Σημαντικό είναι επίσης να δείτε αν έχουν αλλάξει κι οι δικές τους ζωές. Αν για παράδειγμα μπαίνουν κι αυτοί σε νέες σχέσεις συναισθηματικές ή φιλικές, είναι σημαντικό να το αναγνωρίσετε αφού αλλάζουν ταυτόχρονα κι οι δικές τους ζωές με άλλο τρόπο άρα κι οι ανάγκες τους.

Είναι ωφέλιμο να μιλάτε και να προσδιορίζετε τις σχέσεις σας, προκειμένου να νιώθετε ασφαλείς και ήρεμοι αναγνωρίζοντας τις νέες  συνθήκες και αναπλαισιώνοντας  τες  μέσα στην σχέση σας.

Αν πάλι βλέπετε ότι οι φίλοι σας απομακρύνονται έτσι κι  αλλιώς δώστε χρόνο ώστε να δείτε τι αλλάζει και πως θα εξελιχθεί  η νέα συνθήκη μεταξύ σας.

Κατωπόδη Βασιλική
Ψυχολόγος – Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
Σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού
Τηλ: 6977-437027

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ