fbpx

Έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότεροι άντρες δεν σέβονται το όχι

| 4 Οκτωβρίου 2019
ADVERTISEMENT

Πόσο συνηθισμένο φαινόμενο είναι η πρώτη σεξουαλική επαφή μιας γυναίκας να γίνεται δια της βίας και ποιος ο αντίκτυπος στην αναπαραγωγική, γυναικολογική και γενική υγεία του θύματος; Εάν είσαι σαν εμένα τότε γνωρίζεις την απάντηση. Πολύ συνηθισμένο φαινόμενο και ο αντίκτυπος τρομακτικός.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine έδωσε απάντηση στο ερώτημα. Η μελέτη συγκέντρωσε τις απαντήσεις 13.310 Αμερικανίδων ηλικίας 18-44 ετών. Το 6,5% (δηλαδή πάνω από 3 εκατομμύρια γυναίκες σε εθνικό επίπεδο) αποκάλυψε ότι η πρώτη τους σεξουαλική εμπειρία ήταν πολύ άσχημη αφού η σεξουαλική επαφή ήταν ανεπιθύμητη και έγινε με τη βία. Κατά μέσο όρο η εξαναγκαστική πρώτη σεξουαλική επαφή ενός κοριτσιού είναι τα 15,6 έτη. Κατά τη μελέτη ήταν ξεκάθαρο ότι αυτή η σεξουαλική επαφή δεν ήταν συναινετική, αλλά βιασμός. 


ADVERTISEMENT

Οι συντάκτες της μελέτης γνωρίζουν τους περιορισμούς των δεδομένων όπως επίσης ότι οι αριθμοί θα ήταν πολύ μεγαλύτεροι αν η έρευνα αφορούσε γυναίκες όλων των ηλικιών. Η Dr. Laura Hawks, η βασική συγγραφέας της μελέτης δήλωσε στο NPR: «Εάν ρωτούσαμε γυναίκες κάθε ηλικίας, ο αριθμός θα ήταν κατά εκατομμύρια υψηλότερος». Κατά τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που έκαναν συναινετικό σεξ για πρώτη φορά ήταν έξι χρόνια μεγαλύτερες από εκείνες που εξαναγκάστηκαν.

Σύμφωνα με τη μελέτη ο επιτιθέμενος, είτε περιγράφεται ως θύτης είτε ως σύντροφος μιας γυναίκας είναι συνήθως άντρας όχι ότι πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι γυναίκες μπορούν να γίνουν πολλές φορές θύτες και ότι όσες έχουν γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα δεν είναι πάντοτε γυναίκες. Πολλά άτομα που έχουν αλλάξει φύλο αντιμετωπίζουν τον ίδιο κίνδυνο και βιώνουν υψηλά ποσοστά σεξουαλικής κακοποίησης.

Επίσης οι συγγραφείς της μελέτης χρησιμοποίησαν στοιχεία από έρευνα του Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αρκετά πριν δημιουργηθεί το κίνημα #MeToo, πράγμα που σημαίνει ότι πολλά κορίτσια και γυναίκες μπορεί να απέκρυψαν την αλήθεια για την σεξουαλική επίθεση που υπέστησαν λόγω φόβου και έλλειψης θάρρους. Όσες έρευνες και αν γίνουν, καμία δεν μπορεί να αποτυπώσει την πραγματικότητα όταν φοβόμαστε να πούμε την αλήθεια.


ADVERTISEMENT

Τα συμπεράσματα δεν υποδεικνύουν κάποιο λάθος εκ μέρους του θύματος ούτε ότι η έρευνα είναι λανθασμένη. Πρόκειται για μια μάλλον θλιβερή και αηδιαστική αλήθεια της κοινωνίας που ζούμε. Ο αριθμός των θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ αυτόν που γνωρίζουμε και μέχρι να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο νουθετούμε τα παιδιά μας και τους μιλάμε για το σεξ, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει.

Κατά τη γνώμη μου το πιο ξεκάθαρο στατιστικό στοιχείο της μελέτης ήταν το εξής: το 56% των ατόμων που έλαβαν μέρος στην έρευνα δήλωσαν ότι δέχονταν πιέσεις να ολοκληρώσουν τη σχέση τους. Το 16% αποκάλυψε ότι ο σύντροφός τους τις απειλούσε με χωρισμό αν δεν δέχονταν να κάνουν σεξ μαζί τους.

Πρέπει να μιλάμε στα παιδιά μας από νωρίς για το σεξ, τη σεξουαλική υγεία και την έννοια της συγκατάθεσης. Εάν υπάρχει η οποιασδήποτε αντίδραση, αντίρρηση ή αμφιβολία από οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές τότε η σεξουαλική επαφή δεν θεωρείται συναινετική. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να καταλάβουν όχι μόνο οι έφηβοι και τα αγόρια αλλά και οι μεγαλύτεροι άντρες που είναι σύντροφοι ή σύζυγοι. Οι γυναίκες δεν οφείλουμε σε κανέναν κανενός είδους σεξουαλική χάρη είτε εκείνος είναι φίλος είτε είναι σύζυγος. Δεν είναι υποχρεωμένες να ευχαριστήσουν ή να ικανοποιήσουν κανέναν. Γι’ αυτό υπάρχουν και οι ταινίες πορνό άλλωστε…

Οι άντρες πρέπει να σταματήσουν να συμπεριφέρονται σαν μωρά όταν τους λέμε όχι.

Επίσης πρέπει να σταματήσει το σκεπτικό ότι η παρθενιά μιας γυναίκας είναι προϊόν «κατακτήσιμο». Το σεξ δεν είναι κατάκτηση ή διαγωνισμός. Η σεξουαλική βία αφορά την εξουσία και τον έλεγχο. Σεξουαλική ασφάλεια δεν πρόκειται να υπάρξει έως ότου μεγάλοι και μικροί ανακτήσουν τον έλεγχο των επιθυμιών και των αναγκών τους. Δεν εναπόκειται στις γυναίκες να βρουν τρόπο να προστατευτούν, εναπόκειται στους άντρες να μην μετατραπούν σε αρπακτικά ή βιαστές.

Εκτός από το συναισθηματικό και ψυχολογικό τραύμα που δημιουργείται, η μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που εξαναγκάστηκαν κατά την πρώτη τους σεξουαλική επαφή είναι πιο πιθανό να έχουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη (30,1% έναντι 17,3%), ενδομητρίωση (10,4% έναντι 6,4%), πυελική φλεγμονώδη νόσο (8,1% έναντι 3,4%) και προβλήματα στην περίοδο τους σε σχέση με όσες είχαν συναινετική πρώτη σεξουαλική επαφή. Οι γυναίκες που βιάστηκαν παρουσιάζουν επίσης υψηλότερα ποσοστά έκτρωσης, χρήσης ναρκωτικών, προβλήματα ψυχικής υγείας και γενικότερα προβλήματα υγείας.

Τίποτε από τα παραπάνω δεν μας προκαλεί έκπληξη. Οι μελλοντικοί σεξουαλικοί μας σύντροφοι, οι γιατροί κι όσοι εργάζονται στο χώρο της υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να είναι πιο ευαίσθητοι με το άτομο που έχουν απέναντί τους, γιατί πιθανώς να έχει βιώσει μια δια βίας πρώτη σεξουαλική επαφή. Η απόφαση η γυναίκα αυτή να επισκεφτεί ένα γυναικολόγο είναι πολλές φορές δύσκολη. Ο γιατρός μου ήταν καταπληκτικός και ευαισθητοποιημένος σε τέτοια θέματα ωστόσο ο φόβος ή μια άβολη ιατρική εξέταση δεν πρέπει να στέκεται εμπόδιο ή να καθυστερεί την επίσκεψή σου λόγω άγχους ή ντροπής. Η υγεία σου πρέπει να είναι πάνω από το φόβο σου.

Ξέρω ότι δεν είμαι μόνη. Σύμφωνα με την ερεύνα μία γυναίκα στην Αμερική βιάζεται κάθε 92 δευτερόλεπτα.

Η μελέτη αυτή επιβεβαίωσε δυστυχώς ότι η πρώτη σεξουαλική εμπειρία μίας γυναίκας διά της βίας είναι πολύ πιο συχνό φαινόμενο απ’ ότι περιμέναμε. Οι μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες στην υγεία της είναι κάτι που δεν ήθελε να της συμβεί.

Τα ευρήματα της έρευνας υπογραμμίζουν την ανάγκη να παρθούν μέτρα για τη δημόσια υγεία και να γίνουν κοινωνικο-πολιτισμικές αλλαγές για την πρόληψη της σεξουαλικής βίας και ιδιαίτερα της εξαναγκαστικής σεξουαλικής επαφής.

Το ερώτημα είναι πότε θα γίνουν και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό;

Πηγή: scarymommy.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ