fbpx

Διαζύγιο: Το κράξιμο του/της πρώην στα social media είναι ό,τι χειρότερο-δες πώς θα προστατευτείς

| 12 Νοεμβρίου 2021
ADVERTISEMENT

Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αρνητική επίδραση στο γάμο. Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Computers in Human Behavior ανακάλυψε μία σύνδεση μεταξύ της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της χαμηλής ποιότητας ενός γάμου σε κάθε μοντέλο που αναλύθηκε. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης οι άνθρωποι που δεν χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι 11% πιο ευτυχισμένοι στο γάμο τους από τους ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν τακτικά (η ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να οδηγήσει σε παραμέληση της συζυγικής σχέσης).

Πολλοί άντρες και γυναίκες καθημερινά ανακαλύπτουν ότι οι σύζυγοι τους, τους απατούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με μελέτη του Loyola University Health System το Facebook με περισσότερους από 2 δισεκατομμύρια χρήστες αναφέρεται σε ένα από τα πέντε διαζύγια που εκδίδονται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.


ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με την AAML (Αμερικάνικη Ακαδημία Δικηγόρων που ασχολούνται με τους γάμους και τα διαζύγια), το 81% των δικηγόρων διαζυγίων αναφέρει αυξανόμενο αριθμό συζύγων που αναζητούν στοιχεία στο διαδίκτυο όταν υπάρχουν υποψίες για κακή συμπεριφορά, απιστία ή διαδικτυακές σχέσεις.

Οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν συνήθως μία ψευδή πραγματικότητα, μπορεί όμως να αποτελέσουν και αφορμή όταν υπάρχουν άλλοι λόγοι για διαζύγιο.

Πολλοί απ’ όσους χωρίζουν χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκτονωθούν ή να βρουν αφορμή να τα βάλουν με την άλλη πλευρά και να αναζητήσουν συμμάχους. Άλλοι απευθύνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν πονάνε. Βλέπουν δημοσιεύσεις που τους κάνουν να πιστεύουν ότι ο/η σύζυγος, αλλά και όλοι οι άλλοι περνούν υπέροχα (ίσως και ο ίδιος/η ίδια να κάνει το ίδιο πράγμα).


ADVERTISEMENT

Μη βγάζεις συμπεράσματα με βάση τις αναρτήσεις κάποιου στο Facebook. Αυτές οι αναρτήσεις μπορεί να αυξήσουν τη θλίψη, την οργή ή και τη ζήλια σου.

  1. Η καλύτερη συμβουλή είναι να σταματήσεις να χρησιμοποιείς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια του διαζυγίου σου. Όσο δεν δημοσιεύεις, άλλο τόσο δεν θα προκαλείς το/τη σύζυγο να ανταποδώσει. Εστίασε στη φροντίδα του εαυτού σου, στα παιδιά σου και σε άλλα ενδιαφέροντα. Με λίγα λόγια απομακρύνσου από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τουλάχιστον μέχρι να βγει το διαζύγιο.
  2. Εάν αποφασίσεις να συνεχίσεις να ασχολείσαι με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τουλάχιστον μη δημοσιεύεις τίποτε το αρνητικό για τον άλλο γονέα ή άλλα μέλη της οικογένειας. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι το κατάλληλο μέρος να βγάλεις το άχτι σου. Είναι λάθος να δημοσιεύεις κάτι όταν είσαι αναστατωμένος/η και δεν σκέφτεσαι καθαρά. Το ίδιο πρέπει να συμβουλεύσεις να κάνει και η οικογένειά σου. Χρειάζεσαι την υποστήριξή τους όχι μερικούς ακόμα συμμάχους να επιτεθούν στον άλλο γονέα των παιδιών σου. Τι θα σκεφτούν τα παιδιά σου αν δουν τι έγραψες εσύ, η γιαγιά ή ο παππούς τους για τον άλλον του γονέα; Έχε υπόψιν σου ότι τα παιδιά σου μπορούν να δουν οτιδήποτε δημοσιεύεις στο διαδίκτυο. Μπορούν να έχουν πρόσβαση ακόμα και σε αυτό που εσύ πιστεύεις ότι είναι ιδιωτικό.
  3. Αν θες οπωσδήποτε να δημοσιεύσεις κάτι, δημοσίευσε φωτογραφίες σου, στις οποίες κάνεις κάτι που σου αρέσει. Μην αφήσεις τον/την πρώην σου να μάθει μέσα από το Facebook και το Instagram ότι πήγες διακοπές με το νέο σου σύντροφο και τα παιδιά σας.

  4. Άλλαξε τις ρυθμίσεις απορρήτου και αύξησε τις δικλείδες ασφαλείας. Ζήτησε από τους φίλους σου να μη σε κάνουν tag στις φωτογραφίες ή τις αναρτήσεις τους. Ακόμα και αν αλλάξεις τις ρυθμίσεις ή αυξήσεις την ασφάλεια στο λογαριασμό σου μην πιστέψεις λεπτό ότι αυτά που λες ή ανεβάζεις στο διαδίκτυο παραμένουν ιδιωτικά. Η διαδικτυακή βία και παρενόχληση θέτει όλους μας σε κίνδυνο γι’ αυτό απόκλισε όλους εκείνους με τους οποίους δεν θα είστε φίλοι μετά το διαζύγιο. Αν επιλέξεις να τους κρατήσεις μάθε ποιοι είναι πραγματικά φίλοι σου και ποιους αξίζει να εμπιστευτείς. Σε όλους τους άλλους μία διαγραφή δεν βλάπτει.

  5. Άλλαξε την προσωπική σου κατάσταση (status) στο Facebook σε «μόνος/η». Αν δεν θες να το κάνεις τώρα, μπορείς να το κάνεις μετά το διαζύγιο.
  6. Μη συζητάς τα του διαζυγίου στο διαδίκτυο ακόμα και αν είναι κάτι που και εσύ και ο/η πρώην σου αποδέχεστε και δεν έχετε κανένα πρόβλημα να το συζητάτε με άλλους. Δεν χρειάζεται να μοιράζεστε λεπτομέρειες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, τους διακανονισμούς, τις συμφωνίες ή την επιμέλεια των παιδιών.
  7. Μην ψάχνεις να βρεις και να βγάλεις στη φόρα τα άπλυτα του/της πρώην συζύγου στο διαδίκτυο. Πολλοί ζητούν από φίλους και φίλες να βρουν και να δώσουν αρνητικές πληροφορίες για τον/την πρώην. Αυτό είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει προβλήματα. Εάν έχεις παράπονα από τον/την πρώην σύζυγο, το δικηγόρο ή το δικαστικό σύστημα συζήτησέ το με τον αρμόδιο ή με τον ψυχολόγο σου και όχι με τον καθένα στο διαδίκτυο.

  8. Γκούγκλαρε τον εαυτό σου και δες τι υπάρχει στον κυβερνοχώρο για σένα. Ίσως υπάρχουν ενοχλητικές ή και ενοχοποιητικές φωτογραφίες ή δημοσιεύσεις που θα ήθελες να εξαφανίσεις.
  9. Μη δημοσιεύεις φωτογραφίες και βίντεο από το γάμο σου. Σε πολλές χώρες η δημοσίευση προσωπικών φωτογραφιών χωρίς τη συγκατάθεση ή την ενημέρωση του άλλου ατόμου είναι παράνομο.
  10. Παρακολουθήστε τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης των παιδιών σας, μάθετε ποιες πλατφόρμες χρησιμοποιούν (Facebook, Instagram, Snapchat, Tik tok) και ζητήστε τους να σας δώσουν την άδεια να βλέπετε τι ανεβάζουν. Εάν τα παιδιά σας περνούν δύσκολες ώρες κατά τη διάρκεια του διαζυγίου θα θέλετε να μάθετε τι λένε. Τα παιδιά ενός διαζυγίου είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και μπορούν εύκολα να πέσουν θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού ή ενός διαδικτυακού αρπακτικού. 

Πηγή: psychologytoday.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ