fbpx

10 ιδέες για κηδείες και μνημόσυνα εξ αποστάσεως λόγω κορονοϊού

| 8 Απριλίου 2020
ADVERTISEMENT

Οι οικογένειες που ζουν διάσπαρτες σε διάφορα μέρη του κόσμου δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν για διάφορες τελετές, όπως κηδείες και μνημόσυνα σε φυσιολογικές περιόδους πόσο μάλλον την εποχή του κορονοϊού. Τα χέρια τους λύνουν οι εξ αποστάσεως τελετές, αφού άλλη λύση δυστυχώς δεν υπάρχει. Πρέπει να μείνουμε σπίτι μας για να μην έχουμε κι εμείς την τύχη του θανόντα, όσο ωμό κι αν ακούγεται αυτό.

Αν αυτές τις μέρες χάσουμε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο έχουμε δύο λόγους να θρηνούμε: Ο ένας είναι η απώλεια αυτή καθεαυτή και ο άλλος επειδή δεν μπορούμε να τον κλάψουμε, να τον «φροντίσουμε», να παραστούμε σε μια φυσιολογική κηδεία και να τον/την αποχαιρετήσουμε όπως του αρμόζει. Οι άνθρωποι έχουμε μάθει στις όμορφες αλλά και στις δύσκολες στιγμές μας να γινόμαστε ένα. Τι κάνουμε λοιπόν όταν δεν μπορούμε να κηδέψουμε ή να κάνουμε μνημόσυνο σε κάποιον με τον τρόπο που ξέρουμε λόγω κορονοϊού; Δείτε τι…


ADVERTISEMENT

  1. Κάντε την τελετή ή το μνημόσυνο σε στενό οικογενειακό κύκλο με παρόντες μόνο τους πολύ κοντινούς συγγενείς και η εθιμοτυπική πρόσκληση που ακολουθεί για ψαρόσουπα σε κάποιο μαγαζί ή στο σπίτι ή το μοίρασμα των κολλύβων και ο καφές στο κυλικείο του νεκροταφείου, τα συλλυπητήρια, οι αγκαλιές και τα φιλιά γίνονται κάποια στιγμή μελλοντικά όταν αρθούν τα μέτρα.
  2. Όσοι επιθυμούν να παραστούν, αλλά δεν είναι εφικτό μπορούν να παρακολουθήσουν διαδικτυακά. Όσο απίστευτο και αν σας φαίνεται κάποια γραφεία τελετών προσφέρουν αυτή την υπηρεσία μέσω live streaming επιτρέποντας σε όσους δεν μπορούν να έρθουν, να συμμετέχουν στο πένθος.
  3. Στην τελετή μπορείς να συμπεριλάβεις κι εκείνους που δεν μπορούν να είναι παρόντες και δεν έχουν σύνδεση στο διαδίκτυο όπως είναι οι πιο μεγάλοι άνθρωποι, βιντεοσκοπώντας την τελετή και στέλνοντάς τους τη σε ένα dvd, για παράδειγμα. Παρακολουθώντας το θα νιώσουν σαν να ήταν κοντά σου.
  4. Με εικονική παρουσίαση φωτογραφιών (slideshow). Λατρεύω να βλέπω παλιές φωτογραφίες. Σε μια εποχή που αποθηκεύουμε τις φωτογραφίες μας στα κινητά και στα laptop είναι μια καλή ιδέα να φτιάξεις ένα slideshow με αγαπημένες φωτογραφίες του αποθανόντος – σαν λεύκωμα-αφιέρωμα – και να το στείλεις στους απόντες συγγενείς και φίλους.
  5. Μπορείς επίσης μέσω e-mail ή μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης να μοιραστείς με αγαπημένους φίλους και συγγενείς εκτός από φωτογραφίες, αναμνήσεις ή διάφορες ιστορίες που αφορούν το άτομο που έφυγε από τη ζωή. Δεν μπόρεσαν να έρθουν όλοι στην κηδεία ή το μνημόσυνο, μπορούν όμως έτσι να συμμετέχουν νοερά.
  6. Τραγουδήστε ή παίξτε μουσική μαζί σε real time (πραγματικό χρόνο). Το ότι βρίσκεστε σε διαφορετικά μέρη δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τραγουδήσετε όλοι μαζί αγαπημένα τραγούδια. Όταν πέθανε η μητέρα μου, στην κηδεία πήγαμε μόνο τα τέσσερα παιδιά της και οι σύζυγοί μας. Τα εγγόνια και οι οικογένειες τους παρακολούθησαν την κηδεία διαδικτυακά. Αργότερα, το βράδυ «συναντηθήκαμε» όλοι μαζί διαδικτυακά, φορέσαμε τα ακουστικά μας, η κόρη μου έπαιξε πιάνο και όλοι μαζί τραγουδήσαμε τα αγαπημένα τραγούδια της μαμάς μου αποδίδοντάς της με αυτόν τον τρόπο φόρο τιμής.
  7. Όσοι δεν μπορούν να έρθουν μπορούν να ηχογραφήσουν ένα τραγούδι που θα παιχτεί κατά τη διάρκεια της τελετής. Μαζί με το τραγούδι μπορούν να φτιάξουν και ένα video, κάτι σαν τον επικήδειο που δεν μπορούν να εκφωνήσουν.
  8. Όπως είναι το βιβλίο ευχών στους γάμους έτσι και στις κηδείες υπάρχει το βιβλίο μνήμης. Μπορείς αν θέλεις να στείλεις σε όσους δεν μπόρεσαν να έρθουν συγκεκριμένες ερωτήσεις, οι απαντήσεις των οποίων θα γραφτούν στο βιβλίο αυτό. Φυσικά οι συμμετέχοντες μπορούν να γράψουν στο βιβλίο οτιδήποτε άλλο θέλουν. Αν το επιθυμούν μπορούν να αναφέρουν για παράδειγμα τον τρόπο με τον οποίο γνωρίστηκαν με τον θανόντα ή για μια όμορφη ανάμνηση που έχουν από εκείνον ή για ένα σημαντικό μάθημα που τους δίδαξε.
  9. Όσοι δεν μπορούν να παραστούν, μπορούν να κάνουν το δικό τους μικρό τελετουργικό την ίδια μέρα/ώρα στη μνήμη του θανόντος όπου κι αν βρίσκονται υπό τη μορφή μιας πρόποσης ή μιας προσευχής.
  10. Μπορείς μαζί με όσους σε επισκεφτούν σπίτι να φτιάξετε κάτι, όπως για παράδειγμα να φυτέψετε ένα λουλούδι ή ένα δέντρο στην αυλή σας στη μνήμη του θανόντος, να φτιάξετε ένα άλμπουμ με φωτογραφίες του ή να δημιουργήσετε έναν μικρό χώρο μέσα στο σπίτι που θα σας θυμίζει εκείνον/ εκείνη που έφυγε από τη ζωή. Το ότι θα το κάνετε όλοι μαζί έχει συμβολική αξία. Είναι μια ευκαιρία ειδικά αν υπάρχουν παιδιά στην οικογένεια να μοιραστείτε αναμνήσεις και να τον/την αποχαιρετήσετε με το δικό σας τρόπο. Τα παιδιά μπορούν να φτιάξουν μια ζωγραφιά, να γράψουν ένα γράμμα ή να δημιουργήσουν κάτι που θα προστεθεί στο χώρο που θα του αφιερώσετε.

Ό, τι και αν κάνετε θυμηθείτε ότι δεν χρειάζεται να είναι τέλειο. Το πένθος και οι αναμνήσεις δεν διαρκούν λίγο. Υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν. Η ζωή συνεχίζεται. Μπορεί ο κορονοϊός να στέκεται εμπόδιο ακόμα και στον τρόπο που θέλουμε να αποχαιρετήσουμε τους αγαπημένους μας, ακόμα κι έτσι όμως υπάρχουν λύσεις.

Πηγή: whatsyourgrief.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ