fbpx

Με ασφαλιστικά μέτρα πήρα συνεπιμέλεια αλλά η μητέρα του παιδιού, προσπαθεί να το αποξενώσει. Τί μπορώ να κάνω νομικά;

ADVERTISEMENT

Είμαι χωρισμένος από τον 5ο μήνα της κόρης μου.

Στην αρχή η πρώην σύντροφος μου δεν μου έδινε το παιδί αλλά με τα ασφαλιστικά μέτρα έχω πάρει τη συνεπιμέλεια και 48 ώρες την εβδομάδα.


ADVERTISEMENT

Παρόλο ότι το παιδί και ερχόταν με χαρά και εδώ δεν είχε και δεν έχει ακόμα κανένα πρόβλημα.

Τον τελευταίο καιρό δυσκολεύεται να φύγει από τη μητέρα της και το χειρότερο είναι ότι η μητέρα της της λέει κάποια πράγματα για μένα που δεν υφίστανται.

Πώς θα αποτρέψω την αποξένωση του παιδιού από εμένα καλά του και από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον μας;


ADVERTISEMENT

Και με ποιον τρόπο μπορώ να σταματήσω αυτή τη λεκτική κακοποίηση στο παιδί μου από την πρώην σύντροφο μου;

Απαντά η δικηγόρος, κυρία Ζαχαρούλα Γκριέλα

Σύμφωνα με το άρθ. 1532 ΑΚ «Αν ο πατέρας ή η μητέρα παραβαίνουν τα καθήκοντα που τους επιβάλλει το λειτούργημά τους για την επιμέλεια για την επιμέλεια του προσώπου του τέκνου ή τη διοίκηση της περιουσίας του ή αν ασκούν το λειτούργημα αυτό καταχρηστικά ή δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε αυτό, το δικαστήριο, μπορεί, εφόσον το ζητήσουν ο άλλος γονέας ή οι πλησιέστεροι συγγενείς του τέκνου ή ο εισαγγελέας, να διατάξει οποιοδήποτε προσόφορο μέτρο.

Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως: α. η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας, β. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς, γ. η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας, δ. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα, ε. η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων, στ. η καταδίκη του γονέα, με οριστική δικαστική απόφαση, για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.

Το δικαστήριο, στις περιπτώσεις του προηγούμενου εδαφίου, δύναται να αφαιρέσει από τον υπαίτιο γονέα την άσκηση της γονικής μέριμνας ή την επιμέλεια, ολικά ή μερικά, και να την αναθέσει αποκλειστικά στον άλλο γονέα, καθώς επίσης να διατάξει κάθε πρόσφορο μέτρο προς διασφάλιση του συμφέροντος του τέκνου. Αν συντρέχουν στο πρόσωπο και των δύο γονέων οι περιπτώσεις του δευτέρου εδαφίου, το δικαστήριο μπορεί να αναθέσει την πραγματική φροντίδα του τέκνου ή ακόμα και την επιμέλειά του ολικά ή μερικά σε τρίτο ή και να διορίσει επίτροπο.

Σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου και επίκειται άμεσος κίνδυνος για τη σωματική ή την ψυχική υγεία του τέκνου, ο εισαγγελέας διατάσσει κάθε πρόσφορο μέτρο για την προστασία του, μέχρι την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου, στο οποίο πρέπει να απευθύνεται εντός ενενήντα (90) ημερών, με δυνατότητα αιτιολογημένης παράτασης της προθεσμίας αυτής κατά ενενήντα (90) επιπλέον ημέρες.»

Η συμπεριφορά της μητέρας, συνιστά καταχρηστική άσκηση της επιμέλειας, διότι το παιδί προφανώς επηρεάζεται από τη μητέρα και όσα λέει σε βάρος σας. Μπορείτε για αρχή να διαμαρτυρηθείτε επιδίδοντάς την μία εξώδικη διαμαρτυρία. Εάν δε συμμορφωθεί, μπορείτε να διεκδικήσετε δικαστικώς να αναγνωριστεί ότι ασκεί καταχρηστικά την επιμέλεια, ότι προσβάλει την προσωπικότητά σας και να ζητήσετε ακόμη και την αφαίρεση της επιμέλειας από τη μητέρα ή τον περιορισμό της άσκησής της.

Αν απλώς θέλετε να διασφαλίσετε να μην αποξενωθεί το παιδί από εσάς και το περιβάλλον σας, σίγουρα θα πρέπει να είστε διεκδικητικός ως προς τα δικαιώματά σας (συνεπιμέλεια και επικοινωνία με το τέκνο) και αν υπάρχει πρόβλημα στην επικοινωνία του παιδιού με το οικείο οικογενειακό σας περιβάλλον, δηλαδή γονείς, θείους κλπ, αυτοί έχουν αυτοτελές δικαίωμα επικοινωνίας με βάση το άρθ. 1520 ΑΚ παρ. 2,3, όπου προβλέπεται, ότι, οι γονείς δεν έχουν το δικαίωμα να εμποδίζουν την επικοινωνία του τέκνου με τους ανώτερους ανιόντες και τους αδελφούς του, εκτός αν συντρέχει σπουδαίος λόγος, όπως επίσης δεν έχουν δικαίωμα να εμποδίζουν την επικοινωνία με τρίτους που έχουν αναπτύξει μαζί του κοινωνικοσυναισθηματική σχέση οικογενειακής φύσης, εφόσον με την επικοινωνία εξυπηρετείται το συμφέρον του τέκνου.

Ζαχαρούλα Γκριέλα
Δικηγόρος
Ακαδημίας 84, Αθήνα
Τηλ : 2103844544
Κιν :6937174747
Email : zaxgriela@yahoo.gr
Web: http://grielazacharoula.blogspot.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ