fbpx

Οι μαμάδες έκαναν τις περισσότερες δουλειές στην καραντίνα σύμφωνα με μελέτη

| 24 Ιουνίου 2020
ADVERTISEMENT

Οι μαμάδες ανέλαβαν τις περισσότερες ευθύνες όσον αφορά στη φροντίδα των παιδιών τους και τις δουλειές του σπιτιού σε σχέση με τους μπαμπάδες στην καραντίνα σύμφωνα με μελέτη.

Σε οικογένειες στις οποίες και οι δύο γονείς εργάζονται οι μαμάδες ξόδεψαν το μεγαλύτερο μέρος του ωραρίου εργασίας τους προσπαθώντας ταυτόχρονα να φροντίσουν τα παιδιά τους σε σύγκριση με τους συντρόφους τους σύμφωνα με έκθεση του IFS.

Πολλές μαμάδες παραιτήθηκαν επίσης ή έχασαν τη δουλειά τους λόγω κορονοϊού από την έναρξη της καραντίνας μέχρι σήμερα.


ADVERTISEMENT

Η απότομη μείωση του χρόνου που αφιερώνουν οι μαμάδες στην εργασία τους εν μέσω κρίσης θα μπορούσε να βλάψει τη σταδιοδρομία τους και να αυξήσει περαιτέρω το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα όταν αρθούν τα μέτρα προειδοποιούν οι ερευνητές.

Η μελέτη που αφορά περισσότερες από 3.500 οικογένειες διαπίστωσε ότι οι μητέρες είναι πολύ πιο πιθανό να διακόψουν την εργασία τους λόγω περισσότερων ευθυνών σε σχέση με τους μπαμπάδες. Οι ερευνητές εξέτασαν 4.915 γονείς που ζουν με τα παιδιά τους στην Αγγλία μεταξύ 29 Απριλίου και 15 Μαΐου.

Οι μητέρες εργάζονται κατά μέσο όρο δύο ώρες λιγότερο την ημέρα από τους μπαμπάδες αλλά μεγαλώνουν εκείνες κατά κύριο λόγο τα παιδιά τους και αναλαμβάνουν τις δουλειές του σπιτιού πράγμα που στο τέλος ξεπερνά το ωράριο των ανδρών κατά δύο ώρες. Οι μαμάδες συνδυάζουν την αμειβόμενη εργασία με άλλες δραστηριότητες όπως είναι η φροντίδα των παιδιών τους στο 47% των ωρών εργασίας τους σε σύγκριση με το 30% των ωρών εργασίας των μπαμπάδων σύμφωνα με την έκθεση.


ADVERTISEMENT

Η έρευνα αυτή ήρθε στο φως μετά το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων σε όλη την Αγγλία που αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα. Σχολεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο έκλεισαν πριν από εννέα εβδομάδες εν μέσω κορονοϊού παραμένοντας ανοιχτοί μόνο για ευάλωτους μαθητές και μαθητές εργαζομένων γονέων.

Η μέση μητέρα – συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δεν εργάζονται – «εργάζονται» σχεδόν το 60% των ωρών εργασίας ενός μέσου πατέρα το 2014-2015 αλλά τώρα κάνουν μόνο το 35%.

H Lucy Kraftman, οικονομολόγος που ασχολήθηκε με την παραπάνω έρευνα δήλωσε: «Η τεράστια αύξηση στην ανάληψη των ευθυνών σε σχέση με τα παιδιά για τις μητέρες στην καραντίνα, οι οποίες ομολογουμένως κάνουν πολλά «ταχυδακτυλουργικά» για να συνδυάσουν τις ευθύνες αυτές με τη δουλειά τους είναι πιθανό να επιβαρύνει την ευημερία τους».

Από τους γονείς που εργάζονταν πριν την καραντίνα οι μητέρες έχουν ενάμισι φορές περισσότερες πιθανότητες από τους μπαμπάδες είτε να χάσουν τη δουλειά τους είτε να παραιτηθούν. Οι μαμάδες που εργάζονταν το Φεβρουάριο έχουν 9% λιγότερες πιθανότητες να εργάζονται επί του παρόντος σε σχέση με τους μπαμπάδες.

Οι μητέρες που σταμάτησαν να εργάζονται κατά τη διάρκεια της καραντίνας ενώ ο σύντροφός τους συνέχισε ανέλαβαν τις διπλάσιες δουλειές στο σπίτι και ασχολήθηκαν εις διπλούν με τα παιδιά σε σχέση με το σύντροφό τους, σε οικογένειες όμως που ο πατέρας σταμάτησε να εργάζεται ενώ η μητέρα όχι, οι άντρες μοιράστηκαν την ευθύνη σχετικά με την παιδική φροντίδα και τις οικιακές εργασίες με τη σύντροφό τους.

Παρά το γεγονός ότι οι μπαμπάδες ασχολούνται λιγότερο με τα παιδιά τους σε σχέση με τις μαμάδες έχουν διπλασιάσει τον αριθμό των ωρών που αφιερώνουν στα παιδιά τους κατά τη διάρκεια της καραντίνας σε σχέση με το 2014- 2015 σύμφωνα με τη μελέτη.

Η Sonya Krutikova, αναπληρώτρια διευθύντρια του IFS δήλωσε: “Αυτό μπορεί να επιφέρει αλλαγές στη στάση των μπαμπάδων, των μαμάδων, των παιδιών και των εργοδοτών σχετικά με το ρόλο των μπαμπάδων στην κάλυψη των οικογενειακών αναγκών για τη φροντίδα των παιδιών κατά τη διάρκεια των εργάσιμων ημερών. Μπορεί να χρησιμεύσει ως μία ώθηση για μία πιο ισότιμη κατανομή των εργασιών μεταξύ μπαμπάδων και μαμάδων μετά το τέλος της καραντίνας“.

Πηγή: huffingtonpost.co.uk

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ