fbpx

Διαζευγμένοι γονείς προσφεύγουν στα δικαστήρια επειδή δεν θέλουν τα παιδιά τους να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού

| 12 Οκτωβρίου 2021
ADVERTISEMENT

Η Veronica καθόταν στην αυλή του σπιτιού της όταν έλαβε ένα e-mail από τον πρώην σύζυγό της στις αρχές Μαΐου.

«Έπαθα κρίση πανικού. Ο πρώην μου είχε αποφασίσει να προσφύγει στα δικαστήρια επειδή δεν ήθελε η κόρη μας να κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Χειρότερο timing δεν θα μπορούσαμε να έχουμε. Το δικαστήριο ήταν μία μέρα πριν το προγραμματισμένο ραντεβού μας για το εμβόλιο».


ADVERTISEMENT

Πολλοί διαζευγμένοι γονείς διαφωνούν με την απόφαση των πρώην τους να εμβολιάσουν τα παιδιά κατά του κορονοϊού και φτάνουν μέχρι και τα δικαστήρια για να προστατεύσουν αυτό τους το δικαίωμα.

Η Veronica είναι πρώην νοσοκόμα και γνωρίζει πολύ καλά πώς είναι να νοσηλεύεσαι στην εντατική γι’ αυτό και ανησυχεί.

Όταν παντρεύτηκαν είχαν τις ίδιες απόψεις με τον πρώην άντρα της σχετικά με τα εμβόλια. Για παράδειγμα το 2009 συμφώνησαν να εμβολιάσουν την κόρη τους για τη γρίπη των χοίρων.


ADVERTISEMENT

«Στεκόμασταν πόσες ώρες στη βροχή με ένα βρέφος στην αγκαλιά για να της κάνουμε το εμβόλιο για τη γρίπη των χοίρων επειδή ανησυχούσαμε πολύ».

Τα κρούσματα του κορονοϊού στα παιδιά είναι στα ύψη. Στο Τενεσί τα περισσότερα παιδιά είναι ανεμβολίαστα και δεν χρησιμοποιούν καν μάσκα.

Παρόλο που η Veronica έχει την πλήρη εξουσία να λαμβάνει ιατρικές αποφάσεις για την κόρη της, η απόφαση του άντρα της να την οδηγήσει στα δικαστήρια την έκανε να περάσει έξι εβδομάδες άγχους, φόβου αλλά και πολλών εξόδων. Στο δικαστήριο ήρθε άριστα προετοιμασμένος: είχε ετοιμάσει λόγο και ένα pdf με 150 επιστημονικά άρθρα κατά των εμβολίων. Η Veronica με τη σειρά της αντέδρασε στηριζόμενη στην εμπειρία της και αναφέροντας δηλώσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, της Αμερικανικής Ακαδημίας Οικογενειακών Ιατρών, της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αλλά και μιας επιστολής από τον παιδίατρο της κόρης τους.

Η Hillary Moonay, δικηγόρος οικογενειακού δικαίου στην Πενσυλβάνια αναφέρει ότι έχουν αυξηθεί απίστευτα οι επισκέψεις στο γραφείο της από διαζευγμένους γονείς που δεν θέλουν ο/η πρώην να κάνει το εμβόλιο στο παιδί. Το πρώτο πράγμα που ρωτάει είναι ποιος γονιός είναι υπεύθυνος να λαμβάνει ιατρικές αποφάσεις για το παιδί. «Σε αντίθεση με τη φυσική επιμέλεια κατά την οποία το παιδί διαμένει κατά κύριο λόγο με έναν από τους δύο γονείς, η συνεπιμέλεια ή αλλιώς νομική επιμέλεια είναι γενικά πενήντα-πενήντα».

Συνεπιμέλεια σημαίνει ότι ανεξάρτητα με ποιον διαμένει το παιδί οι γονείς πρέπει να συμφωνήσουν σε θέματα όπως είναι η εκπαίδευση, η θρησκευτική ανατροφή και η ιατρική περίθαλψη. Εάν το διαζύγιο δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί η Moonay αποθαρρύνει τον κάθε γονέα να λαμβάνει μονομερείς αποφάσεις σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. Εάν οι γονείς δεν παντρεύτηκαν ποτέ, η συνεπιμέλεια ισχύει αλλά εάν οι παντρεμένοι γονείς δεν έχουν διαζύγιο να εκκρεμεί ή συμφωνία επιμέλειας ένας από αυτούς μπορεί να πάρει το παιδί και να το εμβολιάσει χωρίς τη ρητή άδεια του άλλου γονέα.

H Caroline, γιατρός στην Καλιφόρνια, η οποία χρησιμοποιεί το μεσαίο της όνομα για να προστατεύσει το γιο της αλλά και επειδή ο εργοδότης της δεν της επιτρέπει να μιλάει στα ΜΜΕ πήγε τον πρώην σύζυγό της στο δικαστήριο προκειμένου να μπορέσει να εμβολιάσει το 12χρονο παιδί τους. Δύο μήνες πάλευε να τον πείσει, αλλά δεν τα κατάφερε. «Δεν υπήρχε άλλο περιθώριο. Έπρεπε να κάνω κάτι».

Όπως το 96% των γιατρών στις ΗΠΑ έτσι και η Caroline έχει εμβολιαστεί κατά του κορονoϊού. «Ήθελα να εμβολιαστώ το συντομότερο δυνατό. Γιατί να μην εμβολιαστούμε όλοι; Περιμέναμε πώς και πώς να έρθει η ώρα να κάνουμε έστω την πρώτη δόση».

Ο πρώην της δεν είχε κανένα πρόβλημα με τα παιδικά εμβόλια, είχε όμως με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, το οποίο θεωρούσε πειραματικό και επικίνδυνο και πίστευε ότι υπήρχαν ασφαλέστερες και πιο αποτελεσματικές θεραπείες. Ήταν επίσης της λογικής ότι τα παιδιά δεν αρρωσταίνουν, η Caroline όμως γνώριζε ότι κάτι τέτοιο δεν ίσχυε. Παρά την επιμονή της πρώην συζύγου του αρνήθηκε να μιλήσει με τον παιδίατρό τους.

«Ένιωσα μεγάλη ανασφάλεια και αδυναμία γιατί όσον αφορά στις ιατρικές αποφάσεις έπρεπε τουλάχιστον να συμφωνούμε. Αν ο γιος μου αρρώσταινε από κορονοϊό, πώς θα μπορούσα να ζήσω μετά;».

Οι περισσότερες χώρες απαιτούν να έχουν γίνει κάποια εμβόλια, όπως της ανεμοβλογιάς, του κοκκύτη και της πολιομυελίτιδας για να γραφτούν τα παιδιά σε δημόσια σχολεία. Κάποιες χώρες επιτρέπουν τις θρησκευτικές εξαιρέσεις και κάποια άλλα μόνο τις ιατρικές. Σε 41 Πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής οι γονείς πρέπει να συναινέσουν στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού για παιδιά κάτω των 18 ετών. Ο Αμερικανικός Σύλλογος Ιατρικής έδωσε τον Αύγουστο πλήρη έγκριση για το εμβόλιο της Pfizer για άτομα από 16 ετών και πάνω μετά τη χορήγηση αδείας χρήσης έκτακτης ανάγκης το Δεκέμβριο. Για τα παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών η άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης ισχύει από το Μάιο.

Η Καλιφόρνια απαιτεί εμβολιασμό τόσο για τους μαθητές των δημοσίων όσο και των ιδιωτικών σχολείων εφόσον υπάρχει πλήρης έγκριση του Αμερικανικού Συλλόγου Ιατρικής. Μεμονωμένες περιοχές όπως το Λος Άντζελες, το Όκλαντ, το Σαν Ντιέγκο και η Βιρτζίνια για παράδειγμα έχουν δώσει ήδη εντολή να εμβολιαστούν ορισμένοι μαθητές με προθεσμία μέχρι τον Ιανουάριο αλλά σε μεγάλο μέρος της χώρας οι περισσότερες οικογένειες πρέπει να αποφασίσουν μόνες τους. Η οικογενειακή κατάσταση, οι όροι οποιασδήποτε συμφωνίας λήψης αποφάσεων και οι συστάσεις των ιατρικών αρχών καθορίζουν ποιος μπορεί να αποφασίσει ποιος θα εμβολιαστεί εάν οι γονείς διαφωνούν.

Οι νόμοι διαφέρουν από Πολιτεία σε Πολιτεία και από χώρα σε χώρα. Ο Jonathan Bates, δικηγόρος οικογενειακού δικαίου λέει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις στο Τέξας οι γονείς έχουν ο καθένας το ανεξάρτητο δικαίωμα να συναινέσουν σε μη επεμβατικές ιατρικές αποφάσεις. Ένας γονιός μπορεί να εμβολιάσει το παιδί του και μετά τέλος. Αν το κάνει, το έκανε, το ποτάμι πίσω δεν γυρνά.

Εάν κατά το διαζύγιο αποφασίστηκε κοινή λήψη αποφάσεων τότε οι γονείς πρέπει να προσφύγουν στο δικαστήριο. Ο Adam Morris, δικηγόρος οικογενειακού δικαίου στο Χιούστον προβλέπει ότι οι περισσότεροι δικαστές θα αποφανθούν υπέρ του εμβολιασμού.

“Στην ερώτηση εάν συνίσταται να εμβολιαστούν τα παιδιά, τα παιδιά, ναι, πρέπει να εμβολιαστούν εκτός αν υπάρχει αυτοάνοσο ή κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας με το οποίο έχει διαγνωστεί το παιδί“. Δεν πιστεύει ότι μία απαλλαγή λόγω θρησκείας θα υπερισχύσει του δικαιώματος του άλλου γονέα να διασφαλίσει ότι το παιδί του θα είναι υγιές.

H Jessica Huey, είναι δικηγόρος οικογενειακού δικαίου στην περιοχή τους San Jose και έχει αναλάβει πολλές περιπτώσεις εμβολιασμού παιδιών κατά του κορονοϊού. Σε κάθε μία οι γονείς συγκεντρώνουν τις πληροφορίες που σχεδιάζουν να παρουσιάσουν ενώπιον του δικαστή. Εάν ένας πελάτης δεν θέλει το παιδί του να εμβολιαστεί, ρώτα αν υπάρχει κάποιο όριο αποδοχής του εμβολίου. Στο δικαστήριο η τήρηση ορισμένων κριτηρίων ακούγεται πιο λογική από την απόλυτη άρνηση. Τα εμβόλια πρέπει να έχουν την πλήρη έγκριση του Αμερικανικού Συλλόγου Ιατρικής ή αναμονή ενός έτους για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν παρενέργειες. Το αν οι γονείς δέχτηκαν τα παιδικά εμβόλια είναι επίσης πολύ χρήσιμο στοιχείο.

“Αυτό που βλέπουμε στους περισσότερους ανθρώπους είναι ότι έχουν κάνει όλα τα εμβόλια στα παιδιά τους και αντιτίθενται στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού“.

H Huey είναι επίσης σύμβουλος ενηλίκων και διορίζεται για να εκπροσωπήσει το καλύτερο συμφέρον ενός παιδιού. “Σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως αυτό νομίζω ότι τα δικαστήρια θα προσπαθήσουν να είναι όσο το δυνατό πιο συνεπή και να βαδίσουν στα μονοπάτια της επιστήμης και των συστάσεων της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής. Πιστεύω λοιπόν ότι θα προσπαθήσουν να το δουν ως: “Τι θα κάναμε αν ήταν κάποια άλλη ασθένεια όπως για παράδειγμα η πολιομυελίτιδα;“. Θα προσπαθήσουν δηλαδή να μη βάλουν την ετικέτα του κορονοϊού σε όλο αυτό“.

Η Veronica, η πρώην νοσοκόμα, κέρδισε το δικαστήριο. Ο δικαστής έκρινε ότι είχε το δικαίωμα να εμβολιάσει το παιδί της αλλά απαίτησε και από τους δύο γονείς να επισκεφτούν τον παιδίατρο μαζί με το γιο τους.

«Η παιδίατρος συζήτησε με το παιδί τους κινδύνους και τα οφέλη του εμβολίου και τον ρώτησε αν είχε ερωτήσεις και ποιες ήταν οι σκέψεις του. Ο γιος μου απάντησε ότι το λογικό είναι να κάνουμε όλοι το εμβόλιο». Μία μέρα μετά το δικαστήριο εμβολιάστηκε.

Η Caroline δεν μετανιώνει που πάλεψε για να εμβολιάσει το γιο της παρά τη συναισθηματική και οικονομική εξάντληση. “Ο γιος μου έκανε το εμβόλιο με χαρά και ενθουσιασμό λες και κατάφερε να κατακτήσει την κορυφή του Έβερεστ“. Η επακόλουθη εμφάνιση της μετάλλαξης Δ ενίσχυσε την πεποίθησή της ότι είχε κάνει το σωστό…

Πηγή: washingtonpost.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ