Τι κάνει ένας μονογονέας με μικρά παιδιά, όταν αρρωσταίνει;

1

Δεν υπάρχει χειρότερη στιγμή στη ζωή ενός μονογονέα με μικρά παιδιά, από εκείνη που θα αρρωστήσει. Το Σάββατο ξύπνησα με τρομερό πονόλαιμο και πυρετό. Όταν κατάφερα να καταπιώ, κατάπινα μαχαίρια. Ό,τι κι αν είχα κολλήσει, έπρεπε να το αντιμετωπίσω άμεσα. Η κόρη μου δεν είχε ξυπνήσει ακόμα και η πρώτη μου σκέψη ήταν “Μήπως να τη αφήσω για λίγο να πεταχτώ μέχρι το νοσοκομείο;». Φυσικά είχα παρανοήσει από τον πυρετό και δεν ήξερα τι σκεφτόμουν διότι δεν το έχω κάνει και δεν θα το έκανα ποτέ αυτό. Κι έτσι την ξύπνησα.

«Σε παρακαλώ» της ψιθύρισα  «Ξύπνα, είμαι πολύ άρρωστη. Πρέπει να πάω στο νοσοκομείο και πρέπει να έρθεις μαζί μου. Σε παρακαλώ βάλε κάτι και πάμε». Η κόρη μου, η γλυκούλα μου, πήδηξε από το κρεβάτι της χωρίς καν να παραπονεθεί και ντύθηκε χωρίς γκρίνια, χωρίς παράπονα, χωρίς τίποτα. Ήρθε στην είσοδο αμέσως και ήθελα να κλάψω για το πόσο καλό παιδί έχω. Κι ύστερα ήθελα να κλάψω που το παιδί ήταν νηστικό και θα έμενε νηστικό μέχρι να με δεί γιατρός.

Στο νοσοκομείο φυσικά, ένιωθα πολύ χειρότερα. Χαμός παντού, περιμέναμε με τις ώρες γιατί προηγούνταν τα πολύ επείγοντα περιστατικά και ένιωθα τύψεις που είχα φέρει το παιδί μέσα σε αρρώστους που έβηχαν και φτερνίζονταν. Δεν είχα άλλη επιλογή και γι΄αυτό ήθελα να ξανακλάψω. Έβαλα τη μικρή να κάτσει σχεδόν στο τέλος του διαδρόμου για να μην είναι ανάμεσα σε τόσους αρρώστους και κολλήσει τίποτα αλλά σε σημείο που να τη βλέπω. Και το παιδί μου καθόταν εκεί νηστικό και περίμενε.

Μετά από μιάμιση ώρα, ήρθε η σειρά μου. Με κοίταξε ο γιατρός και μου είπε πως οι αμυγδαλές μου έχουν το χάλι τους και επειδή το πρόβλημα είναι χρόνιο και όσο το αφήνω, με βασανίζει, πρέπει να κάνω επέμβαση και ότι προς το παρόν πρέπει να μου τρυπήσει τις αμυγδαλές να καθαρίσουν. Γούρλωσα τα μάτια από τρόμο. «Δεν πειράζει μαμά, μια χαρά θα τα πας» μου είπε η κόρη μου. Ένα 8χρονο παιδί με παρηγορούσε που έκανα σαν μωρό.

Τελικά έκατσα στη καρέκλα, ο γιατρός πήρε τη λαβίδα και έκανε ότι έκανε ενώ εγώ έκλαιγα από τον πόνο και κρατούσα το χέρι της κόρης μου. Μόλις τελείωσε και πήγαμε από όροφο σε όροφο να πληρώσουμε να μας σφραγίσουν χαρτιά να ξαναπληρώσουμε κλπ. πήγα τη μικρή στο εστιατόριο του νοσοκομείου και της πήρα ένα σάντουιτς. Τη στιγμή που καθόμασταν και έτρωγε, μου ήρθε ένα μήνυμα στο κινητό από τη μαμά μιας συμμαθήτριας της κόρης μου που εκείνη τη μέρα ήταν καλεσμένη στα γενέθλιά της και ήθελε να με ειδοποιήσει ότι άλλαξε η ώρα που έπρεπε να πάμε. Φυσικά το ακύρωσα και ένιωσα άλλες τόσες τύψεις. Το παιδί είναι κάθε μέρα σπίτι-σχολείο, κλεισμένο μέσα, και στο ένα και μοναδικό πάρτυ που ήθελε να πάει μετά από τόσο καιρό, δεν μπορούσε γιατί εγώ ήμουν άρρωστη…

Γυρίσαμε σπίτι και έπεσα για ύπνο. Όταν ξύπνησα ρώτησα τι μικρή αν είχε φάει τίποτα αλλά μετά θυμήθηκα ότι είναι μόλις 8 χρονών και δεν ξέρει να μαγειρεύει. Πήρα τηλέφωνο και μας έφεραν πίτσα, συγγνώμη δεν μπορούσα ούτε να κουνηθώ. Αφού έφαγε ήρθε δίπλα μου στο κρεβάτι, έτσι χάλια όπως ήμουν κουλουριασμένη στο πλάι και μου είπε «Μαμά, μπορώ να σου κρατάω το χέρι;». Κούνησα το κεφάλι μου καταφατικά και δεν ξέρω πως, τα δάκρυα άρχισαν να κυλάνε στα μάγουλά μου και να με καίνε.

Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, σκέφτηκα πως έπρεπε οπωσδήποτε να παντρευτώ αλλά μετά θυμήθηκα μια φίλη μου παντρεμένη που αρρώστησε και ο άντρας της δεν το κατάλαβε καν. Μάλιστα έψαχνε η γυναίκα να βρεί τη μητέρα της για να της κρατήσει τα παιδιά και να πάει στο νοσοκομείο. Μόλις ο άντρας της γύρισε σπίτι από τη δουλειά, του έστειλε μήνυμα στο κινητό από τη κρεβατοκάμαρα να πάει να της πάρει τα φάρμακα. Κι έτσι με το που μου μπήκε η ιδέα, μου βγήκε. Αν είστε κι εσείς μονογονείς καλό είναι, για την περίπτωση που αρρωστήσετε, να:

  • Μάθετε στα παιδιά σας βασικά πράγματα όπως να κάνουν σάντουιτς, να βάζουν γάλα στο ποτήρι, να απαντούν στο τηλέφωνο, να βγάζουν τα ρούχα τους, να πλένουν τα πιάτα και γενικότερα να κάνουν πράγματα που ταιριάζουν στην ηλικία τους.
  • Έχετε υπόψιν σας τουλάχιστον έναν άνθρωπο διαθέσιμο (φίλο, συγγενή ακόμη και μπέιμπι σίτερ) που μπορεί να σας βοηθήσει ή να σας κρατήσει το παιδί.
  • Έχετε στα ντουλάπια σας συμπυκνωμένους χυμούς, σνακ και πλαστικά ποτήρια ώστε αν αρρωστήσετε να μπορούν τα παιδιά να ανοίξουν και να φάνε χωρίς να χρειάζεται μαγείρεμα και χωρίς τον κίνδυνο να σπάσουν οτιδήποτε και να κοπούν. Δεν είναι υγιεινό αλλά σε περίπτωση ανάγκης είναι καλύτερο από το καθόλου.

Προετοιμάστε τα παιδιά σας ώστε να είναι όσο πιο ανεξάρτητα και αυτόνομα για να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε κάθε περίπτωση, επείγουσα ή όχι!

Πηγή: http://divorcedmoms.com/

Θέλετε να μας μιλήσετε; Κι εμείς!
Στείλτε μας email στο
 info@singleparent.gr ή βρείτε μας στη σελίδα μας στο facebook εδώ.
Σημ: Το Singleparent.gr εγγυάται για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων και σας διαβεβαιώνει ότι, η ταυτότητά σας θα παραμείνει μυστική. Τα πρόσωπα της φωτογραφίας, δεν απεικονίζουν τα πραγματικά.