fbpx

Δύο κατάσκοποι μαθαίνουν το παιδί να αγαπά τη Γεωγραφία και να χρησιμοποιεί σωστά την τεχνολογία

Στην Γεωγραφία ομολογώ ήμουν σκράπας, ήταν το χειρότερό μου. Έβγαζε η κυρία Μαργαρίτα (φαντάσου, θυμάμαι ακόμα το όνομά της) τον χάρτη της Ευρώπης ή της Ασίας τον έβαζε πάνω στον μαυροπίνακα και άρχισε να δείχνει χώρες και να μιλάει για πληθυσμούς και να με ρωτάει “Κυριακούλα που είναι η Κωνσταντινούπολη;” κι εγώ να της δείχνω την Ιταλία. Σκέψου πως έμαθα τους νομούς στα 22 μου και δεν το λέω περήφανα. Απλά δεν το είχα, μπορεί και η συγκεκριμένη δασκάλα να μην ήταν μεταδοτική δεν ξέρω.

Σαν εμένα είναι πολλά παιδιά τελικά αλλά τότε δεν υπήρχαν οι παιδοψυχολόγοι να το πιστοποιήσουν και τα βιβλία που έβγαζαν οι εκδοτικοί οίκοι για τα μαθήματα του σχολείου ήταν κάπως πιο συμβατικά. Οι εκδόσεις Διόπτρα όμως, για άλλη μια φορά πρωτοπορούν, εκδίδοντας τη σειρά “Κατάσκοποι Γεωγραφίας” που μαθαίνει τα παιδιά όχι μόνο να αγαπούν τη Γεωγραφία και τα ταξίδια, αλλά ταυτόχρονα να χρησιμοποιούν σωστά την τεχνολογία. Να μαθαίνουν μες από τις περιπέτειες των ηρώων τους και να ακονίζουν το μυαλό τους για να βρίσκουν λύση ενώ παράλληλα να μαθαίνουν για τον πληθυσμό, την κουλτούρα και τον πολιτισμό των χωρών που ταξιδεύουν οι κατάσκοποι μες από την εφαρμογή «Πορτολάνος»!

Η σειρά Κατάσκοποι της Γεωγραφίας, αποτελείται απο δύο βιβλία. Το “Ένας σαμουράι, ένα σπαθί και το κεράσι της ζωής” της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου και το “Μήνυμα στο Μανχάταν” της Μαρίας Ρουσάκη από τις εκδόσεις Διόπτρα.


Μήπως στο παιδί αρέσει η Ιαπωνία, οι Σαμουράι και τα σπαθιά;
Τ
ότε το “Ένας σαμουράι, ένα σπαθί και το κεράσι της ζωής” (το βρίσκεις εδώ) είναι για εκείνο!

Η Μίκα, η ηρωίδα του βιβλίου, πληκτρολόγησε Κιότο στην εφαρμογή Πορτολάνος και αμέσως κόκκινες σημαίες γέμισαν την οθόνη. Το βλέμμα της στάθηκε σε μία που έγραφε: «Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι το πολύτιμο σπαθί των σαμουράι Honjo Masamune κρύβεται στο Κιότο. Δίνεται αστρονομική αμοιβή σε όποιον το παραδώσει». Αυτό ήταν… Το ταξίδι στην Ιαπωνία αποκτούσε απίστευτο ενδιαφέρον. Έτσι η Μίκα μαζί με τους φίλους της, τον Ακίρα και τον Χαρούτο, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να λύσουν το μυστήριο. Άραγε θα βρουν το σπαθί Honjo Masamune; Και τι σχέση έχει ο τελευταίος σαμουράι; Και αλήθεια, τι είναι το κεράσι της ζωής;

Αν το παιδί σου λέει διαρκώς πόσο θέλει να πάει στην Αμερική, να μπει σε ουρανοξύστη και να δει το Άγαλμα της Ελευθερίας, τότε το “Μήνυμα στο Μανχάταν” (το βρίσκεις εδώ) πρέπει να το διαβάσει!

Ο Πίτερ Πάτουικ, ο ήρωας του βιβλίου, αισθανόταν σαν φάντασμα. Όχι σαν αληθινό φάντασμα αλλά όλο και περισσότερο αόρατος. Οι φίλοι του τον απέφευγαν, δεν απαντούσαν καν στα μηνύματά του. Το Μανχάταν έμοιαζε και αυτό ακόμα πιο μεγάλο και μυστήριο ειδικά αφότου ο Πίτερ είδε με τα μάτια του το περίφημο Xειρόγραφο Βόινιτς, ένα βιβλίο που δεν μπορεί να αποκρυπτογραφήσει κανείς. Ξαφνικά, ήταν σαν κάποιος να του έστελνε ένα μήνυμα  που δεν μπορούσε να διαβάσει κανείς… Μήπως υπήρχε κι άλλο ένα φάντασμα στην Νέα Υόρκη;


Τα οφέλη της Γεωγραφίας στα παιδιά: Γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζουν άλλους πολιτισμούς

-Η γεωγραφία βοηθάει τα παιδιά να κατανοούν βασικά φυσικά συστήματα που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή όπως π.χ. το πώς λειτουργούν οι κύκλοι του νερού και τα ωκεάνια ρεύματα, συστήματα μες από τα οποία ο άνθρωπος προβλέπει φυσικά φαινόμενα, προκειμένου να μειωθεί ο αντίκτυπος των καταστροφών.

Η γεωγραφία είναι η μελέτη των τόπων και των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων και του περιβάλλοντος τους. Οι γεωγράφοι διερευνούν τόσο τις φυσικές ιδιότητες της επιφάνειας της Γης όσο και τις ανθρώπινες κοινωνίες που είναι διασκορπισμένες σε αυτήν.

-Τα παιδιά έχουν ανάγκη από την γεωγραφική συνείδηση ώστε να εξοικειώνονται με διαφορετικούς πολιτισμούς, πεποιθήσεις και τρόπους ζωής και να κατανοούν την αντιμετώπιση των παγκόσμιων ζητημάτων.

-Η γεωγραφία έχει τις προεκτάσεις της και στην ιστορία καθώς βοηθάει τα παιδιά να κατανοήσουν τη σημασία της τοποθεσίας και των ανθρώπινων αντιλήψεων σε δεδομένες εποχές κατά το παρελθόν.

 

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ