fbpx

Πώς να διώξω τον πατέρα μου από το σπίτι και να διεκδικήσω διατροφή;

| 26 Αυγούστου 2014
ADVERTISEMENT

«Είμαι φοιτητής και έχω έναν αδελφό που είναι φαντάρος. Από μικρός η επαφή με τον πατέρα μου ήταν η χιρώτερη. Μέχρι τώρα ζούμε όλοι στο ίδιο σπίτι μαζί και η μητέρα μου. Πλέον κανείς δεν του μιλάει και δεν προσφέρει τίποτα στο σπίτι, τους λογαριασμούς του σπιτιού τους πληρώνουμε δια 3 που είναι το μερίδιο του σπιτιού. Εγώ μαζί με τον αδερφό μου έχουμε το 80% και αυτός έχει το 20%. Ο “πατέρας” μου έρχεται οπότε θέλει στο σπίτι π.χ. 2 φορές την εβδομάδα και αυτή η κατάσταση έχει καταντήσει κουραστική. Χαρτί διάστασης ή διαζυγίου δεν έχουν πάρει οι γονείς μου αλλά ο πατέρας μου κυκλοφορεί με μια γυναίκα που την αποκαλεί “η αρραβωνιαστικιά μου”.Σας παρακαλώ πείτε μου τι μπορώ να κάνω για να τον διώξω από το σπίτι και αν μπορώ να διεκδικήσω διατροφή. Εγώ είμαι 22 χρονών και ο αδερφός μου είναι 27 αλλά πολύ πιθανόν όταν απολυθεί να πάει να μείνει κάπου αλλού, και λόγω της ηλικίας και λόγω ότι δεν αντέχει στο σπίτι αυτό».

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Παρασκευή Κουπλίδου


ADVERTISEMENT

Καταρχάς το εν λόγω σπίτι ανήκει σε εσάς και τον αδελφό σας ή στη μητέρα σας κατά ποσοστό 80%; Το εν λόγω σπίτι αποτελεί οικογενειακή στέγη προφανώς. Οπότε για να μετοικήσει ο πατέρας σας χρειάζεται απόφαση Δικαστηρίου με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, με αίτηση που θα κάνει η μητέρα σας και εσείς. Επιπλέον αν η μητέρα σας δεν εργάζεται μπορεί να διεκδικήσει διατροφή από τον πατέρα σας.Περαιτέρω, οι γονείς έχουν υποχρέωση να διατρέφουν και το ενηλίκο τέκνο τους, η δε αντίστοιχη έναντι αυτού υποχρέωση αυτών, η οποία προκύπτει από τον συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 1389, 1390, 1485, 1486, 1489 εδ. β’ και 1493 του Α.Κ., υφίσταται με την συνδρομή των προϋποθέσεων της Α.Κ. 1486 παρ. 1, η οποία προβλέπει ότι «δικαίωμα διατροφής έχει μόνο όποιος δεν μπορεί να διατρέφει τον εαυτό του από την περιουσία του ή από εργασία κατάλληλη για την ηλικία του, την κατάσταση της υγείας του και τις λοιπές βιοτικές του συνθήκες ενόψει και των τυχών αναγκών της εκπαίδευσής του» (Β. Βαθρακοκοίλης, ΕΡΜΝΟΜΑΚ, άρθρο 1486 Α.Κ., σελ. 742 – 743). Για την κάλυψη των δαπανών διατροφής του τέκνου με την ανωτέρω έννοια επιβαρύνονται και οι δύο γονείς του, κάθε ένας από τους οποίους είναι υποχρεωμένος να καλύψει ένα ποσοστό από τις ανάγκες του τέκνου του, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του, που πηγάζουν από τα εισοδήματα ή τους πόρους του ή την περιουσία του υπόχρεου, που λαμβάνεται υπόψη, εφόσον οι πρόσοδοι απ` αυτήν είναι επαρκείς (ΑΠ 212/1999 ΝοΒ 48.640). Με σαφήνεια δηλαδή συνάγεται από τις ανωτέρω διατάξεις ότι και το ενήλικο τέκνο έχει διατροφική αξίωση, εφόσον αδυνατεί να αυτοδιατραφεί από την περιουσία του ή από εργασία κατάλληλη για την ηλικία του, την κατάσταση της υγείας του και τις λοιπές βιοτικές του συνθήκες και τις ανάγκες της εκπαίδευσής του (ΑΠ 1060/93 ΕλλΔνη 35, σελ. 1292, ΕφΠειρ 267/98 ΕλλΔνη 39 σελ. 896, Γεωργιάδη – Σταθόπουλου ΑΚ, υπ` άρθρο 1486, αριθ. 94 επ. και ΜονΠρΘεσ 16713/2010, Αρμ 2011, σελ. 1504).

Εσείς μπορείτε να διεκδικήσετε διατροφή μόνο στην περίπτωση που αποδεδειγμένα δεν μπορείτε να εργασθείτε (πχ λόγω σπουδών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή λόγω προβλήματος υγείας που τυχόν έχετε και σας εμποδίζει να εργασθείτε ή λόγω αποδεδειγμένης αδυναμίας να ανεύρετε εργασία). Στην περίπτωση που συντρέχουν στο πρόσωπό σας αυτές οι προϋποθέσεις η διαδικασία είναι αίτηση στο Δικαστήριο κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων.

Παρασκευή Κουπλίδου
Δικηγόρος
Γρ. Λαμπράκη 52, Γλυφάδα Αττικής
Τηλέφωνο: 210-9639203
E-mail:vkouplidou@yahoo.gr
Web:www.kouplidou-law.gr


ADVERTISEMENT

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ