fbpx

Ο εν διαστάσει σύζυγος μου θα μείνει άνεργος και δεν θα μπορεί να πληρώνει διατροφή. Τί να κάνω;

| 9 Απριλίου 2015
ADVERTISEMENT

“Είμαι σε διάσταση εδώ και δυο χρόνια και ο πρώην σύντροφός μου, με συμφωνητικό, δίνει ένα ποσό μηνιαίως για τη διατροφή των τριών παιδιών μας. Ωστόσο, πρόσφατα με ενημέρωσε πως επρόκειτο σύντομα να λήξει η σύμβαση εργασίας του και να μείνει άνεργος άρα θα πάψει να πληρώνει και τη διατροφή. Άλλα έσοδα από ότι γνωρίζω δεν έχει, ούτε περιουσιακά στοιχειά στο όνομά του. Οι γονείς του συνταξιούχοι και οι δυο. Κληρονομικά, είναι γραμμένος σε διαθήκη συγγενή του που θα του αφήσει μεγάλο χρηματικό ποσό. Αλλά επί του παρόντος το μόνο του εισόδημα είναι ο μισθός του. Τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις μιας και χωρίς τη διατροφή των παιδιών με μόνο το μισθό το δικό μου αδυνατώ να καλύψω τις καθημερινές ανάγκες.”

Απαντάει η δικηγόρος Αθηνών κυρία Σοφία Ι. Αντωνοπούλου, από το δικηγορικό γραφείο Attica Lawyers


ADVERTISEMENT

Ο νόμος ορίζει την υποχρέωση διατροφής που έχουν οι γονείς απέναντι στα ανήλικα τέκνα τους. Ωστόσο, το άρθρο 1487 ΑΚ ορίζει ότι δεν έχει υποχρέωση διατροφής εκείνος που ενόψει και των λοιπών περιστάσεων, δεν είναι σε θέση να τη δώσει χωρίς να διακινδυνεύσει η δική του διατροφή. Ωστόσο, ο κανόνας αυτός δεν ισχύει όταν πρόκειται για τη διατροφή ανηλίκου τέκνου από το γονέα του, εκτός αν το τέκνο μπορεί να στραφεί κατά άλλου υποχρέου ή μπορεί να διατραφεί από την περιουσία του. Στις οικονομικές δυνάμεις των γονέων, ανάλογα και με βάση τις οποίες οι γονείς υποχρεούνται να διατρέφουν τα τέκνα τους, αποτελούν η προσωπική απρόσοδη περιουσία, η προσωπική εργασία και τα εισοδήματα. Στα εισοδήματα περιλαμβάνονται με βάση την ερμηνεία του νόμου τόσο τα πραγματικά εισοδήματα, όσο κι αυτά που παραλείπει υπαίτια να εισπράξει, επειδή επιδιώκει είτε να μην πληρώνει τη διατροφή που υποχρεούται, είτε αδιαφορεί γενικώς. Εφόσον είστε σε διάσταση χωρίς να υπάρχει δικαστική απόφαση, θα πρέπει να κάνετε ασφαλιστικά διατροφής, οπότε το δικαστήριο, και μόνο αυτό, θα αποφανθεί αν υπάγεται σε περίπτωση ο ίδιος που πράγματι δεν έχει δυνατότητα να διατρέφει τον εαυτό του (υπάρχει δηλαδή κίνδυνος απορίας του), οπότε δεν θα καταβάλλει διατροφή στο παιδί, ή αν θα κρίνει ότι έχει (πλασματικές) οικονομικές δυνάμεις, οπότε θα τον καταδικάσει σε καταβολή έστω μειωμένης διατροφής. Εάν υπάρχει δικαστική απόφαση, για να μεταρρυθμιστεί, ο πατέρας θα πρέπει να καταθέσει αίτηση για μεταρρύθμιση του ποσού της καταβαλλόμενης διατροφής, οπότε επίσης το δικαστήριο θα αποφανθεί αναλόγως.

Με εκτίμηση,

Σοφία Ι. Αντωνοπούλου
Δικηγόρος Αθηνών
Γ. Παπανδρέου 106Β, Ζωγράφου,
Τ.Κ. 15773
Τηλέφωνο: 210-7295274 / Fax: 210-7295275
Κιν. 6978 123649
Email: info@atticalawyers.gr
Web: www.atticalawyers.gr


ADVERTISEMENT

Η κυρία Σοφία Αντωνοπούλου, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν” που σου παρέχει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ