fbpx

Πρέπει να πληρώνω ποσοστό από το στεγαστικό δάνειο που είχα πάρει με τον πρώην σύζυγο;

| 1 Μαρτίου 2016
ADVERTISEMENT

“Bρίσκομαι σε διαδικασία διαζυγίου με το σύζυγο μου. Έχουμε λάβει ένα στεγαστικό δάνειο από κοινού προ 13 ετών. Το ποσοστό συνιδιοκτησίας στο σπίτι είναι 50-50 και υπόχρεοι στο δάνειο και οι δυο μας εξ ημισείας. Έχουμε 2 ανήλικα παιδιά. Το ετήσιο εισόδημα του είναι 90000 ευρώ και το δικό μου 24000 ευρώ. Μου λέει ότι θα μου δίνει διατροφή για τα παιδιά 1000 ευρώ και θα πληρώνει ο ίδιος το ποσοστό της δόσης του δάνειου που μου αναλογεί και το οποίο είναι 600 ευρώ μηνιαίως (η πλήρης δόση δανείου 1200 ευρώ). Εγώ διεκδικώ 2000 ευρώ διατροφή μηνιαίως γιατί αυτό ήταν το κόστος ζωής των παιδιών μου κατά τον έγγαμο βίο μας. Αν τελικά εκδικάσει το δικαστήριο λιγότερα χρήματα, μπορεί υποχρεωθώ να πληρώνω τη μισή δόση δανείου που μου αναλογεί; Δεν είναι υποχρεωμένος ο ίδιος να πληρώνει όλη τη δόση του δανείου του σπιτιού όπου θα διαμένουν τα δυο ανήλικα τέκνα του, τουλάχιστον μέχρι να ενηλικιωθούν;”

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Ευγενία Φωτοπούλου


ADVERTISEMENT

Δυστυχώς, απέναντι στην τράπεζα είστε υπόχρεη για την καταβολή του δανείου εσείς κατά το ποσοστό που σας αναλογεί, χωρίς να ενδιαφέρει καθόλου την τράπεζα νομικά, ποιος μένει μέσα ή αν είστε σε διαδικασία διαζυγίου. Το μόνο που είναι κρίσιμο νομικά είναι η υποχρέωσή σας που απορρέει από την υπογεγραμμένη μεταξύ σας σύμβαση, χωρίς να επηρεάζει καθόλου το γεγονός του διαζυγίου ή της μετοίκησης του συζύγου ή της διαμονής του τέκνου εντός της οικίας.

Εσείς δικαιούστε διατροφής από το σύζυγό σας για λογαριασμό των τέκνων σας και όλα αυτά που λέτε, θα πρέπει να τα πείτε στο δικαστήριο που θα κρίνει το ύψος της διατροφής, ώστε να τα συνεκτιμήσει και να καθορίσει το ύψος της διατροφής κατά τρόπο τέτοιο που να είναι επαρκές για την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών. Το ποσό της διατροφής που θα σας επιδικάσει το δικαστήριο θα το χρησιμοποιήσετε για τη διατροφή των παιδιών, που αντιστοιχεί φυσικά στη σίτιση, τη διαμονή, την πληρωμή των λογαριασμών ΔΕΚΟ, την εκπαίδευση κ.λπ. Αλλά η Τράπεζα δεν εμπλέκεται σε όλο αυτό, ούτε την ενδιαφέρει από πού βρίσκεται εσείς τα χρήματα για την καταβολή της δόσης, αν δηλαδή τα βρίσκετε από δικά σας χρήματα, ή από τα χρήματα της διατροφής ή αν τα καταβάλει εξ ολοκλήρου ο σύζυγος κατόπιν μεταξύ σας συμφωνίας.

Με άλλα λόγια δεν μπορείτε να επικαλεστείτε απέναντι στην Τράπεζα ότι δεν καταβάλετε χρήματα, επειδή το δικαστήριο σας επιδίκασε τυχόν χαμηλή διατροφή ή επειδή ο σύζυγος μπορεί να μην καταβάλει την επιδικασθείσα διατροφή.


ADVERTISEMENT

Ευγενία Φωτοπούλου
Δικηγόρος

Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email: info@efotopoulou.gr
Web: http://efotopoulou.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ