fbpx

Μπορώ να εμποδίσω τα παιδιά μου να βλέπουν τον πατέρα τους , γιατί τα στρέφει εναντίον μου;

ADVERTISEMENT

Καλησπέρα σας. Το 2014 κατέθεσα χαρτιά για ασφαλιστικά μέτρα, επιμέλεια τέκνων 4 και 7 ετών, τώρα και αγωγή διαζυγίου (διατροφή δεν μας δίνει καν μιας κ δηλώνει άνεργος, παρόλο που στη χώρα του εχει περιουσία).

Κέρδισα την επιμέλεια και περιμένω τον Δεκέμβριο την τελευταία δίκη (ο πρώην είχε πάρει αναβολή στο τελευταίο δικαστήριο, το οποίο ήταν και το μόνο που εμφανίστηκε επειδή τον ενδιέφερε κυρίως να φτιάξει την άδεια παραμονής του). Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια είχε μόνο τηλεφωνική επικοινωνία (ήταν εκτός Ελλάδας και συγκεκριμένα τους 14 μήνες φυλακισμένος στη χώρα του).


ADVERTISEMENT

Όταν ήρθε και έφτιαξε τα χαρτιά του, μου έκανε σύσταση μέσω αστυνομίας ότι δεν του επιτρέπω να δεί τα παιδιά του. ‘Έβαλε δικηγόρο για ασφαλιστικά επικοινωνίας με προσωρινή διαταγή, κάτι στο οποίο δε φάνηκε καν. Προσπάθησαν να τα βρούν οι δικηγόροι, και ο πρόεδρος να τα βλέπει κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο 3 ώρες σε πλατεία, με συνοδεία του παππού τους. Εγώ δεν θέλω καμία επαφή μαζί του. Όπως και έγινε. Τα έβλεπε για διάστημα 3 μηνών. Τα πήρε και δύο Σάββατα για διανυκτέρευση.

Επειδή όμως βλάπτει την ψυχική υγεία των παιδιών μου λεκτικά, με κατηγορεί και με βρίζει στα παιδιά μου στρέφοντας τα εναντίον μου. Μου παραπονέθηκαν πως δε θέλουν να ξανακοιμηθούν εκεί, στο πάτωμα, σε ένα μικρό σπίτι στο οποίο όπως μου ανέφερε ο μεγάλος μου γιος  δεν είχε ούτε ρεύμα.  Για να συντομεύω, επειδή δεν έχει απόφαση στα χέρια του και δε φέρεται σωστά στα παιδιά τράβηξα την κατάσταση στα άκρα  και ζήτησα από το δικηγόρο μου να του μεταφέρει , να πάει να βγάλει απόφαση.

Πώς και τι πρέπει να κάνω για ανάκληση προσωρινής διαταγής; Πώς να χειριστώ την κατάσταση ώστε να μη βιώνουν και τα παιδιά μου όλο αυτό;  Πράγμα το οποίο μόνο για το καλό τους δε γίνεται. Παρακαλώ δημοσιεύστε το ερώτημα μου. Ευχαριστώ.


ADVERTISEMENT

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Δημήτρης Δουλιώτης

Σύμφωνα με τα άρθρα 1511,1512,1513 και 1514 ΑΚ προκύπτει ότι την γονική μέριμνα τέκνου γεννημένου σε γάμο ασκούν από κοινού και οι δύο γονείς. Σε περίπτωση όμως διάσπασης της οικογενείας, όχι απαραιτήτως διαζυγίου αλλά ακόμα και σε περίπτωση διάστασης, το Δικαστήριο μετά από προσφυγή ενός από τους γονείς θα παραχωρήσει την επιμέλεια του τέκνου στον ένα γονέα όπως και στην περίπτωση σας. Φυσικά ο γονέας ο οποίος δεν έχει την επιμέλεια διατηρεί εκ του Νόμου την δυνατότητα να ρυθμίσει την επικοινωνία του μ’ αυτό. Έτσι λοιπόν κατ’ άρθρο  1520 ΑΚ διεκδίκησε (ο σύζυγός σας) το δικαίωμα του στην επικοινωνία το οποίο απορρέει από το φυσικό δεσμό του αίματος  και του αισθήματος στοργής προς το ανήλικο παιδί του. Η επικοινωνία δε όταν πραγματοποιείται με ορθό τρόπο συμβάλλει τα μέγιστα στην ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη καθώς και στην ενδυνάμωση της προσωπικότητας του ανηλίκου.

Από τα δεδομένα όμως που μας παραθέτετε προκύπτει πως ο σύζυγος σας προέβη πιθανόν στην διεκδίκηση και ρύθμιση του δικαιώματος επικοινωνίας με το ανήλικο τέκνο σας ως μέσο πίεσης προς εσάς και πως ουσιαστικά δεν ασκεί το γονεϊκό του καθήκον με επάρκεια.

Σύμφωνα με το άρθρο 1532 ΑΚ μπορεί να αφαιρεθεί ολικά η μερικά η γονική μέριμνα  “αν ο πατέρας ή μητέρα  παραβαίνουν τα καθήκοντα που τους επιβάλλει το λειτούργημα τους για την επιμέλεια του προσώπου του τέκνου…η αν ασκούν το λειτούργημα τους καταχρηστικά ή δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν σ ‘αυτό. Η Δικαστηριακή μας εμπειρία δείχνει ότι τα Δικαστήρια εξετάζουν με μεγάλη προσοχή τέτοια αιτήματα και κάνουν αυτά δεκτά όταν πράγματι συντρέχουν εξαιρετικές συνθήκες που να δικαιολογούν την πλήρη απομάκρυνση ενός ανηλίκου από τον ένα βιολογικό του γονέα.

Τέλος ως προς το ζήτημα της ανάκλησης/μεταρρύθμισης της προσωρινής διαταγής, αυτό μπορεί οποτεδήποτε να γίνει εφόσον έχουν προκύψει νέες συνθήκες (μεταβολή των πραγμάτων)  και υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι δεν έχει παρέλθει η ημερομηνία συζήτησης των ασφαλιστικών μέτρων διότι σε μια τέτοια περίπτωση η προσωρινή διαταγή θα είχε αυτομάτως ανακληθεί. (αρθ.696 παρ. 1 – 691 παρ.2 ΚΠολΔ ). Εφόσον λοιπόν υπάρχουν νέα πραγματικά περιστατικά που συνέβησαν μετά την συζήτηση της προσωρινής διαταγής ή άλλα που προϋπήρχαν αλλά δεν είχαν αποκαλυφθεί ή δεν τέθηκαν στο Δικαστήριο άνευ υπαιτιότητας του διαδίκου, αυτή υπόκειται σε μεταρρύθμιση/ανάκληση.

Με εκτίμηση,

Δημήτριος Β. Δουλιώτης
Δικηγόρος LLB London
Δημοκρίτου 32 Κολωνάκι, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-3627672
Web: http://douliotis-law.com/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ