fbpx

Ο πρώην μου έχει άδεια οπλοφορίας και έρχεται στο σπίτι μου με το όπλο. Τι να κάνω;

ADVERTISEMENT

“Καλησπέρα έχω ένα πρόβλημα και θέλω να με βοηθήσετε. Είχα κάνει ασφαλιστικά μέτρα στον εν διάσταση σύζυγο και έχω πάρει την προσωρινή επιμέλεια του παιδιου και διατροφή 350 ευρώ. Εκείνος το παιδί μπορεί να το παίρνει κάθε Τετάρτη και Παρασκευή 5 με 9 και Σάββατο ή Κυριακή από το πρωί μέχρι το βράδυ. Το θέμα μου τώρα είναι ότι εδώ και δέκα μήνες δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ, το παιδί δεν το παίρνει ποτέ σπίτι του αλλά έρχεται μια φορά τον μήνα στο πατρικό μου με το έτσι θέλω. Εμφανίζεται ως άνεργος αλλά μέσα σ’ ένα χρόνο πήρε αυτοκίνητο και καινούρια έπιπλα για το σπίτι του, αλλά δεν μπορώ να το αποδείξω. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι πριν λίγους μήνες έβγαλε άδεια οπλοφορίας για την προσωπική του ασφάλεια και έρχεται στο σπίτι που μένω με το όπλο. Τι να κάνω;”

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κωνσταντίνα Αθανασίου


ADVERTISEMENT

Καλησπέρα σας,

όπως προβλέπεται στο άρθρο 682 ΚΠολΔ τα δικαστήρια μπορούν να διατάζουν ασφαλιστικά μέτρα για την εξασφάλιση ή διατήρηση ενός δικαιώματος ή τη ρύθμιση μιας κατάστασης και να τα μεταρρυθμίζουν ή να τα ανακαλούν. Επίσης είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχετε ασκήσει κύρια αγωγή μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από τη δημοσίευση της απόφασης, διαφορετικά τα ασφαλιστικά μέτρα θα πάψουν να ισχύουν (άρθρο 693ΚΠολΔ).

Σύμφωνα με τα ανωτέρω και από τη στιγμή, που έχει εκδοθεί απόφαση, έστω και προσωρινή και αν έχετε ασκήσει αγωγή ή δεν έχει περάσει άπρακτη η προθεσμία άσκησης αυτής, μπορείτε να προβείτε στην κατάσχεση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του συζύγου σας (αν έχει στο όνομά του ακίνητη περιουσία ή αυτοκίνητο) ή κατάσχεση εις χείρας τρίτου αν διαθέτει κάποιο τραπεζικό λογαριασμό, προκειμένου να μπορέσετε να ικανοποιήσετε τις χρηματικές αξιώσεις σας, που πηγάζουν από την δικαστική απόφαση, που επιδικάζει το ποσό της πληρωτέας διατροφής.


ADVERTISEMENT

Τώρα, όσον αφορά στα θέματα επικοινωνίας, εάν από την ημέρα της αποφάσεως έχουν μεσολαβήσει πολύ σοβαρά και κρίσιμα περιστατικά, που δεν ήταν γνωστά στο δικαστήριο, που εξέδωσε την απόφαση και τα οποία δικαιολογούν τη μεταρρύθμιση της, διότι διαταράσσουν την ψυχική ισορροπία και τη διαβίωση του παιδιού σας, μπορείτε να προβείτε σε ανάκληση ή μεταρρύθμιση των ασφαλιστικών μέτρων, εφόσον το αληθές συμφέρον του ανηλίκου επιβάλλει διαφορετική ρύθμιση του δικαιώματος επικοινωνίας. Το γεγονός ότι ο σύζυγός σας δεν εφαρμόζει την απόφαση και έρχεται στην οικία σας όποτε επιθυμεί, χωρίς να έχει το δικαίωμα, καθώς και η άδεια οπλοφορίας αποτελούν νέα πραγματικά περιστατικά και μπορείτε να προβείτε σε ανάκληση ή μεταρρύθμιση των ασφαλιστικών μέτρων.

Επιπρόσθετα και σύμφωνα με το άρθρο 1445 Α.Κ, ο καθένας από τους πρώην συζύγους είναι υποχρεωμένος να δίνει στον άλλο ακριβείς πληροφορίες για την περιουσία του και τα εισοδήματά του, εφόσον είναι χρήσιμες για τον καθορισμό του ύψους της διατροφής.

Μπορείτε να κάνετε αίτηση στον αρμόδιο Εισαγγελέα και κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, ο αρμόδιος οικονομικός έφορος είναι υποχρεωμένος να δώσει κάθε χρήσιμη πληροφορία για την περιουσιακή κατάσταση του συζύγου σας.

Σε κάθε βέβαια περίπτωση, η παραβίαση της υποχρέωσης για διατροφή και μάλιστα κατ` εξακολούθηση, συνιστά ποινικώς κολάσιμο αδίκημα (άρθρο 358 ΠΚ), που τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους, εφόσον η υποχρέωση για διατροφή έχει αναγνωριστεί, έστω και προσωρινά, με δικαστική απόφαση. Όπως έχει αποδειχτεί, η κατάθεση μήνυσης αποτελεί ένα μέσο πίεσης για το σύζυγο, που δεν καταβάλλει τη διατροφή.

Κωνσταντίνα Αθανασίου
Δικηγόρος
Πατησίων 154, Αθήνα
Τ.Κ 11257
Τηλ: 210 – 8675160
Κινητό: 6944 620176
Fax: 210 – 8676521
Email: konathanasiou00@gmail.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ