fbpx

Ο πατέρας του παιδιού μου απεβίωσε. Πώς μπορεί να διεκδικήσει τη περιουσία του;

| 21 Μαρτίου 2016
ADVERTISEMENT

“Ανύπαντρη μητέρα , το παιδί το είχε αναγνωρίσει ο μπαμπάς του.Πέθανε ο πατέρας πρίν δύο μήνες ο πατέρας ειχε περιουσία ένα μαγαζί στ’ ονομά του που το νοικιάζει και ένα διαμέρισμα τριάρι με την επικαρπία να την εχει η μητέρα του στo οποίο μένανε.Τι δικαιώματα εχει το παιδί μου και τι πρέπει να κάνει; Πώς να ξεκινήσει; Δεν υπάρχει διαθήκη! Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.”.

Απαντά ο δικηγόρος Ελευθέριος Μ. Κρέμερ


ADVERTISEMENT

Με την εκούσια αναγνώριση της πατρότητας (1475 ΑΚ), το τέκνο αποκτά δικαιώματα, σαν να ήταν τέκνο εντός γάμου. Επομένως, και εφ’ όσον δεν υπάρχει διαθήκη, το παιδί σας υπεισέρχεται ως κατιών του θανόντος πατέρα  του και καλείται στην εξ αδιαθέτου διαδοχή ως κληρονόμος.

Ειδικά, τα θέματα, σχετικά με την εξ αδιαθέτου διαδοχή, ρυθμίζονται στα άρθρα 1813 επ. ΑΚ. Από τις πληροφορίες που μας δίνετε, συνάγουμε ότι δεν υπάρχει ούτε σύζυγος ούτε άλλο τέκνο του θανόντος. Επομένως, το παιδί σας καλείται ως ο μόνος εξ αδιαθέτου κληρονόμος στην πρώτη τάξη, και αυτό σημαίνει ότι δικαιούται να κληρονομήσει το σύνολο της κληρονομιαίας περιουσίας του πατέρα του, ήτοι την ψιλή κυριότητα στο διαμέρισμα, καθώς και την κυριότητα στο μαγαζί του. Επίσης, άμεσα να αρχίσει να εισπράττει το ενοίκιο του καταστήματος, το οποίο δικαιούται από την επομένη του θανάτου, έστω και αν δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια νομιμοποίησης.

Το παιδί σας, αυτοδικαίως απέκτησε την κληρονομιά, μόλις έγινε η επαγωγή, δηλαδή από το θάνατο του κληρονομούμενου (1711 και 1846 ΑΚ). Θα πρέπει ωστόσο να προβείτε, αρχικά, σε δήλωση φόρου κληρονομίας και κατόπιν σε αποδοχή της κληρονομιάς, με τη σύνταξη της σχετικής συμβολαιογραφικής πράξης αποδοχής κληρονομιάς. Την πράξη αυτή θα πρέπει, οπωσδήποτε να τη μεταγράψετε στο αρμόδιο Κτηματολογικό Γραφείο ή Υποθηκοφυλακείο, σε περίπτωση που πρόκειται για ακίνητα που δεν έχουν ακόμη υπαχθεί στο Κτηματολόγιο.


ADVERTISEMENT

Προσοχή, η μεταγραφή της πράξης αποδοχής είναι αναγκαία για να αποκτήσει το παιδί σας τα δικαιώματα επί των ακινήτων, να μπορεί να τα πωλεί κτλ, άλλως θα παραμείνει κληρονόμος, χωρίς όμως να μπορεί να προβαίνει στις πράξεις αυτές, χωρίς, δηλαδή να έχει, τυπικά, την κυριότητα του μαγαζιού ή την ψιλή κυριότητα του διαμερίσματος.

Τέλος, έχετε υπόψη πως, επειδή το τέκνο σας είναι ανήλικο, αποδέχεται, υποχρεωτικά, την κληρονομιά με το ευεργέτημα απογραφής. Δηλαδή, αποδέχεται μόνο το ενεργητικό της κληρονομιαίας περιουσίας και δεν γίνεται υπόχρεο για τυχόν χρέη του θανόντος. Για την αποδοχή του ευεργετήματος της απογραφής δεν χρειάζεται να κάνετε δήλωση, καθώς το δικαίωμα αυτό το αποκτά από το νόμο αυτοδικαίως, ωστόσο, θα πρέπει εντός έτους από την ενηλικίωσή του, να προβεί στη σχετική απογραφή ενώπιον συμβολαιογράφου (839 επ. ΚΠολΔ).

Ελευθέριος Μ. Κρέμερ
Δικηγόρος

Τήνου 51, Τ.Κ. 11631
Αθήνα
Τηλ: 210 8232157,  210 8232167
Fax:  210 8232431
Web: http://www.cremerlaw.com
Email: emcremer@cremer-law.com & info@cremer-law.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ