fbpx

Ο πατέρας μου λέει ότι δεν είμαστε δικά του παιδιά, γιατί γεννηθήκαμε εκτός γάμου. Πώς θα πάρω το επώνυμό του;

| 23 Φεβρουαρίου 2017
ADVERTISEMENT

Καλημέρα σας, η μητέρα μου χώρισε πριν από πολλά χρόνια τον πατέρα μου. Είμαστε 4 κορίτσια και εκείνος ισχυρίζεται ότι δεν είμαστε δικά του παιδιά, γιατί τότε γεννηθήκαμε εκτός γάμου. Προσπαθήσαμε να τον πλησιάσουμε αλλά είναι αρνητικός, καθώς έχει κάνει άλλο γάμο. Είμαι 34 χρονών και θέλω νομικά να διεκδικήσω το επίθετο του βιολογικού μου πατέρα. Ο λόγος είναι συναισθηματικός και αφορά τον ψυχικό μου κόσμο, καθώς τόσα χρόνια μεγάλωσα με αυτό το κενό. Μπορώ να κάνω κάτι γι αυτό; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 Απαντάει η δικηγόρος κυρία Σοφία Βλάχου-Ζουνέλη, από τη Δικηγορική εταιρία «A Law firm»


ADVERTISEMENT

Η κτήση του επωνύμου μπορεί να γίνει πρωτότυπα, παράγωγα ή με διοικητική πράξη.

Η πρωτότυπη κτήση συνέβαινε παλαιότερα, όταν μια σταθερή λέξη χρησιμοποιείτο ως επώνυμο (η καταγωγή κάποιου ή το επάγγελμά του πχ. Σιφναίος, τσαγκάρης κλπ).

Η παράγωγη κτήση η οποία αποτελεί και τον κανόνα, προκύπτει όταν ένα πρόσωπο αποκτά το επώνυμο κάποιου άλλου προσώπου.


ADVERTISEMENT

Με διοικητική πράξη (του ληξίαρχου ή του Νομάρχη) χωρεί κτήση επωνύμου σε ορισμένες περιπτώσεις τέκνων έκθετων ή αγνώστων γονέων.

Κατά το δίκαιο που ισχύει σήμερα το ζήτημα του επωνύμου των παιδιών ρυθμίζεται ως εξής:

Εάν είναι γεννημένα σε γάμο μπορούν να έχουν το επώνυμο του πατέρα ή της μητέρας ή και των δύο σε συνδυασμό. Όλα τα παιδιά έχουν κοινό επώνυμο το οποίο δηλώνουν οι μελλόνυμφοι στο λειτουργό που τελεί το γάμο.

Εάν τα παιδιά είναι γεννημένα εκτός γάμου τότε έχουμε τις εξής περιπτώσεις:

Εάν το παιδί δεν έχει αναγνωρισθεί, έχει το επώνυμο της μητέρας του.

Εάν το παιδί αναγνωρισθεί από τον πατέρα του μπορεί να έχει το επώνυμο της μητέρας του ή εκείνο του πατέρα του ή και τα δύο ανάλογα με το τι θα αποφασίσουν οι γονείς του.

Εάν το παιδί δεν αναγνωρισθεί από τον πατέρα του, έχει το επώνυμο της μητέρας του. Σε περίπτωση που το παιδί θέλει να ζητήσει την αναγνώριση της πατρότητας του μπορεί να το κάνει σε προθεσμία ενός έτους από την ενηλικίωση του σύμφωνα με το άρθρο 1483 Ακ.

Επομένως στην περίπτωση σας, δεν μπορείτε να διεκδικήσετε την αναγνώριση σας από τον πατέρα σας, και συνεπώς και την απόκτηση του επωνύμου του καθώς έχουν περάσει πολλά χρόνια από την ενηλικίωση σας.

Δικηγορική εταιρία «A Law firm»
Σοφία Βλάχου-Ζουνέλη
Δικηγόρος
Πατρ. Ιωακείμ 8,
Αθήνα 10674
Τηλ: +30 210 7236050
Fax: +30 210 7236052
Email:s.vlachou@alawfirm.gr
Web: http://www.alawfirm.gr

Η κυρία Σοφία Βλάχου Ζουνέλη, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν” που σου χαρίζει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ