fbpx

Μπορώ να πάρω την αποκλειστική γονική μέριμνα του παιδιού αν συμφωνεί και ο πατέρας;

| 4 Φεβρουαρίου 2016
ADVERTISEMENT

“Έχω διαζύγιο και απόφαση που ορίζει ότι ασκώ την πλήρη επιμέλεια του ανήλικου τέκνου μου. Η γονική μέριμνα όμως λέει θα ασκείται από κοινού. Πως μπορώ να πάρω την πλήρη γονική του μέριμνα μιας και ο πατέρας αδιαφορεί και συμφωνεί να μου τη δώσει;”

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Αθανάσιος Κίκης


ADVERTISEMENT

Κατά το άρθρο 1510 ΑΚ η μέριμνα για το ανήλικο τέκνο είναι καθήκον και δικαίωμα των γονέων οι οποίοι την ασκούν από κοινού. Σε περίπτωση όπου η γονική μέριμνα παύει λόγω θανάτου, κήρυξης σε αφάνεια ή έκπτωσης του ενός γονέα, η γονική μέριμνα ανήκει αποκλειστικά στον άλλο.

Κατά το άρθρο 1537 ΑΚ ο γονέας εκπίπτει από τη γονική μέριμνα αν καταδικάστηκε τελεσίδικα σε φυλάκιση τουλάχιστον ενός μηνός για αδίκημα που διέπραξε με δόλο και που αφορά τη ζωή, την υγεία και τα ήθη του τέκνου, ενώ κατά το άρθρο 1538 ΑΚ ως προς τους δύο γονείς η γονική μέριμνα παύει αν το τέκνο ενηλικιωθεί ή πεθάνει ή κηρυχθεί σε αφάνεια.

Άλλωστε, κατά το άρθρο 1513 ΑΚ σε περίπτωση διαζυγίου και εφόσον ζουν και οι δύο γονείς η άσκηση της γονικής μέριμνας μπορεί να ανατεθεί στον έναν από τους γονείς.


ADVERTISEMENT

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η γονική μέριμνα ασκείται και από τους δύο γονείς και ότι παύει με το θάνατο του γονέα ή του τέκνου, με την κήρυξη του γονέα ή του τέκνου σε αφάνεια ή σε περίπτωση έκπτωσης του γονέα, μόνο όμως στις περιπτώσεις που αναφέρει ρητά ο νόμος.

Τέλος, σε περίπτωση διαζυγίου ανατίθεται σε έναν γονέα μόνο η άσκηση της γονικής μέριμνας, η οποία περιλαμβάνει την επιμέλεια του τέκνου και όχι όλες οι εκφάνσεις της γονικής μέριμνας.

Συνεπώς, η αδιαφορία του πρώην συζύγου σας δεν είναι λόγος για να απωλέσει τη γονική μέριμνα, όπως επίσης και αν συναινούσε δεν είναι δυνατόν να την έχετε μόνο εσείς.

Αθανάσιος Κίκης & Συνεργάτες
Δικηγορικό Γραφείο
25ης Μαρτίου 39 – Ευκαρπία
Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 56429
Τηλ. 2310554154
Κιν. 6972507304
E-mail: atkikis@hotmail.com
Web: www.kikislaw.gr

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ