fbpx

Μπορεί να αναγνωριστεί το παιδί μου χωρίς να πάρει το επίθετο του πατέρα του;

| 1 Φεβρουαρίου 2016
ADVERTISEMENT

” Είμαι ανύπαντρη μητέρα. Tο μωρό είναι πέντε μηνών. O πατέρας του δεν ήθελε να το κρατήσω και επειδή το κράτησα, από την ημέρα που το ανακοίνωσα μέχρι και τώρα δεν έχει δώσει κανένα σημείο ζωής. Στον κόσμο λέει πως το παιδί δεν είναι δικό του αλλά δεν έρχεται να κάνουμε DNA και λέει πως δεν υπάρχει αυτό το παιδί για εκείνον. Έτσι αποφάσισα να πάω δικαστικά το θέμα για την αναγνώριση του μωρού. Δεν θέλω όμως να πάρει το όνομα του μετά. Γίνεται; Μπορώ να διεκδικήσω αναδρομικά διατροφή;”

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Δάφνη Ι. Σιώπη


ADVERTISEMENT

Αγαπητή φίλη,

Το άρθρο 1506 του Αστικού Κώδικα ορίζει ότι το τέκνο που γεννάται χωρίς γάμο των γονέων του παίρνει το επώνυμο της μητέρας του. Ωστόσο, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, αν γίνει αναγνώριση του παιδιού, είτε εκούσια είτε δικαστικά, οι γονείς του ή και ένας από αυτούς ή ο επίτροπός του δικαιούνται, μέσα σε προθεσμία ενός έτους από την ολοκλήρωση της αναγνώρισης, να προσθέσουν με δήλωση στον ληξίαρχο το πατρικό επώνυμο στο επώνυμο του τέκνου. Στην περίπτωσή σας, επομένως, εφόσον ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία αναγνώρισης του παιδιού σας, το επώνυμο του παιδιού σας δεν θα αλλάξει, παρά μόνο εάν ο πατέρας του παιδιού σας δηλώσει εντός της ετήσιας προθεσμίας από την αναγνώριση ότι επιθυμεί να προστεθεί και το δικό του επώνυμο στο επώνυμο του παιδιού. Για να απωλέσει, πάντως, το παιδί εντελώς το δικό σας επώνυμο και να αποκτήσει μόνο το επώνυμο του πατέρα του χρειάζεται απαραιτήτως και η σύμπραξή σας. Με δεδομένη, πάντως, την κατάσταση που μας εκθέτετε θεωρείται μάλλον απίθανο να προβεί ο πατέρας του παιδιού σε μία τέτοια ενέργεια.

Από την άλλη μεριά, ως προς το ζήτημα της διατροφής, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι σύμφωνα με το άρθρο 1498 ΑΚ, διατροφή για το παρελθόν δεν οφείλεται, παρά μόνο από την υπερημερία, δηλαδή μετά από δικαστική ή εξώδικη όχληση κατά το άρθρο 340 ΑΚ. Για να περιαχθεί, επομένως, ο πατέρας του παιδιού σε κατάσταση υπερημερίας και να αρχίσει η υποχρέωσή του προς καταβολή διατροφής θα πρέπει να του επιδώσετε αγωγή ή αίτηση ασφαλιστικών μέτρων διατροφής. Το δικαίωμα της διατροφής θεμελιώνεται καταρχήν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της δικαστικής αναγνώρισης του παιδιού σας, ωστόσο ο νόμος σας παρέχει εξαιρετικά τη δυνατότητα στο άρθρο 1502 ΑΚ να αιτηθείτε την επιδίκαση προσωρινής διατροφής με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Το Δικαστήριο, εξετάζοντας την αίτησή σας, δύναται να καταδικάσει τον πατέρα του παιδιού να καταβάλει σε αυτό κάθε μήνα ένα εύλογο ποσό, κατόπιν πιθανολόγησης της πατρότητας του τέκνου και της απορίας σας, ήτοι της αδυναμίας σας να καλύψετε τις οικονομικές του ανάγκες. Η αίτηση αυτή μπορεί, μάλιστα, να ασκηθεί ακόμη και πριν από την άσκηση της αγωγής αναγνώρισης της πατρότητας.


ADVERTISEMENT

Εφόσον επιλέξετε αυτήν την δυνατότητα, η υποχρέωση προς καταβολή διατροφής θα αρχίσει από το χρονικό σημείο της επίδοσης της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων στον πατέρα του παιδιού, σημείο από το οποίο αυτός θα καταστεί υπερήμερος, σύμφωνα με τα ανωτέρω.

Δάφνη Ι. Σιώπη
Δικηγόρος LLM
Καβείρων 34, Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310 923566
Κιν: 6977568673
Email: dsiopi.law@gmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ