fbpx

Μετά το διαζύγιο δεν διεκδίκησα τίποτα από τη περιουσία μας ενώ πήρα δάνειο. Τί να κάνω τώρα;

| 4 Οκτωβρίου 2016
ADVERTISEMENT

Είμαι συνταξιούχος του δημοσίου και μητέρα 4 παιδιών . Τα δύο από αυτά σπουδάζουν, το τρίτο είναι άνεργο και το μεγαλύτερο έχει παντρευτεί. Το 2000 πήρα στεγαστικό δάνειο απο το ταμείο παρακαταθηκών, και έχτισα σε οικόπεδο του συζύγου. Μεχρι το 2007 μου το παρακρατούσαν από τον μισθό μου. Το 2005 πήραμε συναινετικό διαζύγιο, και πήρα την επιμέλεια των 4 παιδιών και τη  διατροφή των 100 ευρώ για το καθένα, κάτι που δεν μου δόθηκε ποτέ.

Το 2007 συνταξιοδοτήθηκα, και σταμάτησα να πληρώνω το δάνειο διότι δεν μπορούσα να μεγαλώσω τα παιδιά μου. Υπήρχαν πολλά προβλήματα με τον πρώην άνδρα μου, και πολλές αγριότητες και απειλές, και γι αυτό δεν τόλμησα να διεκδικήσω τίποτα από την περιουσία που κάναμε μαζί, αλλά ούτε και από την διατροφή που είχε οριστεί με συμφωνία μεταξύ μας. Φέτος  τον Απρίλιο ξεκίνησαν από το ταμείο να μου κρατούν την μισή σύνταξη μου, και μας έχουν αφήσει μετέωρους οικονομικά.


ADVERTISEMENT

Δεν μπορώ να κάνω καμιά συμφωνία με τον πρώην μου για να πληρώσουμε μαζί τις δόσεις, παρόλο που είναι και ο ίδιος τρίτος συμβαλλόμενος στο δάνειο. Ακόμη μου είπαν ότι δεν δικαιούμαι κάτι από το σπίτι, κανένα ποσοστό παρά μόνο να το πληρώνω . Σας παρακαλώ βοηθήστε με αν υπάρχει κάποιος τρόπος να ρυθμίσω το δάνειο αλλά να δικαιούμαι και ένα ποσοστό για  να αφήσω στα παιδιά μου, να μην πληρώνω άδικα τόσα χρήματα με αιματηρές στερήσεις για μένα και τα παιδιά μου. Σας ευχαριστώ.

Απαντά ο δικηγόρος Ελευθέριος Μ. Κρέμερ

Βάσει του 1498 ΑΚ δεν μπορεί να ζητηθεί διατροφή για το παρελθόν, παρά μόνο αν έχει υπάρξει προηγουμένως ειδοποίηση του οφειλέτη με κάποιο τρόπο, π.χ. με επίδοση εξωδίκου ή απόφασης δικαστηρίου ότι οφείλει να καταβάλλει τα ποσά εκ της διατροφής. Συνεπώς, αν ο πατέρας δεν έχει οχληθεί σχετικά με τη διατροφή των 100 € για κάθε παιδί, όπως εκείνη είχε καθοριστεί κατά το συναινετικό διαζύγιο, η μητέρα δε δικαιούται να τη διεκδικήσει εκ των υστέρων.


ADVERTISEMENT

Ωστόσο, διατροφή οφείλεται στα τέκνα ακόμα και υπό τις σημερινές συνθήκες. Ενήλικα τέκνα που σπουδάζουν δεν υποχρεούνται να δουλεύουν παράλληλα, αλλά ο νόμος προάγει την ανάγκη μόρφωσης τους. Επίσης, άνεργο τέκνο που αδυνατεί να βρει εργασία ή δε βρίσκει εργασία αντίστοιχη των αναγκών και των ιδιοτήτων του. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, τα τέκνα έχουν ακόμα δικαίωμα διατροφής απέναντι στους γονείς και μπορούν να αξιώσουν αυτή δικαστικά (1493 ΑΚ).

Όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, σύμφωνα με το 1400 ΑΚ, μετά τη λύση του γάμου υφίσταται η αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα. Συμβολή στην αύξηση της περιουσίας φαίνεται να υπάρχει απ’ την πλευρά της πρώην συζύγου, αφού πήρε στεγαστικό δάνειο για να οικοδομηθεί το ακίνητο και οι δόσεις πληρώνονται απ’ το μισθό και σύνταξη της. Με βάση το τεκμήριο του νόμου η συμβολή ανέρχεται στο 1/3 της αύξησης, όμως θα μπορούσε να αποδειχθεί και μεγαλύτερη συμμετοχή απ’ αυτό το ποσοστό, άρα να διεκδικηθεί μεγαλύτερο ποσοστό συγκυριότητας στο σπίτι.

Βεβαίως, το δικαίωμά σας για να στραφείτε κατά του τέως συζύγου και να απαιτήσετε συμμετοχή στα αποκτήματα υφίστατο επί δύο έτη μετά την έκδοση του διαζευκτηρίου. Συνεπώς, το δικαίωμα για να απαιτήσετε μέρος της περιουσίας που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του γάμου έχει εκλείψει. Το μόνο το οποίο μπορείτε να κάνετε είναι να ασκήσετε αγωγή στο αρμόδιο δικαστήριο και να διεκδικήσετε τα μισά χρήματα απ’ αυτά τα οποία έχετε πληρώσει για την εξόφληση του δανείου. Όσον αφορά τη ρύθμιση του δανείου, ενδεχομένως να έχετε τη δυνατότητα να υπαχθείτε στο νόμο Κατσέλη.

Ελευθέριος Μ. Κρέμερ
Δικηγόρος

Τήνου 51, Τ.Κ. 11631
Αθήνα
Τηλ: 210 8232157,  210 8232167
Fax:  210 8232431
Web: http://www.cremerlaw.com
Email: emcremer@cremer-law.com & info@cremer-law.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ