fbpx

Ήμουν εγγυήτρια σε δάνειο του συζύγου μου, και με δόλιο τρόπο μου πήραν χρήματα από τον λογαριασμό μου. Μπορώ να κάνω κάτι;

| 18 Δεκεμβρίου 2016
ADVERTISEMENT

Ήμουν εγγυήτρια σε ένα δάνειο του συζύγου μου. Πέρυσι ενώ υπήρχαν 9.000 ευρώ στον λογαριασμό μου, μου τα πήραν με πονηρό τρόπο. Μου κλείδωσαν το e- banking και μου τα πήραν στις 5 το απόγευμα της Παρασκευής. Στον λογαριασμό εκείνο, υπήρχαν πέντε άτομα, όμως εκείνοι δεν έκαναν ισομέρισμα διά του πέντε, αλλά από τα 9.000 πήραν τα 6.800 και μου άφησαν τα υπόλοιπα. Όταν τους το ανέφερα και τους έστειλα email μου απάντησαν ότι έτσι έπραξαν αυτοί και οι δικηγόροι τους, αλλά δεν μου έδωσαν επίσημη γραπτή απάντηση, αλλά ούτε και το όνομα του δικηγόρου για να μιλήσω μαζί του. Θεωρείτε αυτό που έγινε σωστό; Μπορώ να κάνω κάτι;

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κατερίνα Μπασιαρίδου

Σχετικά με το ερώτημα αν έπραξαν σωστά που πήραν όλο το ποσό διότι στο λογαριασμό υπάρχουν 5 συνδικαιούχοι και αν θα έπρεπε να ισομεριστεί το ποσό πρέπει να σημειωθεί πώς σύμφωνα με το άρθρο σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 1 και 2 του Ν.5638/1932, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 του ΝΔ 951/1971 και διατηρήθηκε σε ισχύ με το άρθρο 124 περ. Δ στοιχ. Α του ΝΔ 118/1973, προκύπτει, ότι ο καθένας από τους δικαιούχους χρηματικής κατάθεσης σε κοινό τραπεζικό λογαριασμό, είναι δικαιούχος του συνόλου των χρημάτων που κατατέθηκαν στο λογαριασμό αυτό, και μπορεί να τα χρησιμοποιεί χωρίς τη σύμπραξη των λοιπών συνδικαιούχων. Αντιστοίχως, η Τράπεζα δικαιούται να δεσμεύσει ποσά από έναν τέτοιο λογαριασμό, έναντι απαίτησης που τυχόν έχει κατά ενός εκ των συνδικαιούχων.


ADVERTISEMENT

Ως προς τα δικαιώματα του εγγυητή, αν κατάλαβα καλά τί ρωτάτε, μπορεί  καταρχήν ο τελευταίος να προτάξει έναντι της τράπεζας, την  ένσταση δίζησης (ΑΚ 855) κατά την οποία ο εγγυητής έχει δικαίωμα να αρνηθεί την καταβολή της οφειλής, ωσότου ο δανειστής επιχειρήσει αναγκαστική εκτέλεση εναντίον του πρωτοφειλέτη και αυτή αποβεί άκαρπη. Είναι συνήθης όμως περίπτωση, όταν ο εγγυητής υπογράφει τη δανειακή σύμβαση, να παραιτηθεί από αυτή την ένσταση και να μην το καταλάβει, οπότε θα πρέπει να εξετασθεί αρχικά το περιεχόμενο της δανειακής σύμβασης. Υπάρχουν όμως  και άλλες μορφές υπεράσπισης του, οι οποίες ταιριάζουν ανάλογα με την περίπτωση, όπως για παράδειγμα η εικονικότητα της δανειακής σύμβασης, ο μη νόμιμος τερματισμός της, καθυστέρηση στην έγερση αξιώσεων, ψευδείς παραστάσεις, υπέρογκοι τόκοι της συναλλαγής, απόκρυψη από τον εγγυητή ουσιωδών περιστατικών ή στοιχείων σε σχέση με την εγγυημένη συναλλαγή.  Από μέρους της τράπεζας, μεταξύ άλλων υποχρεώσεών της μπορεί να είναι και η έγγραφη ενημέρωση χωρίς καμία καθυστέρηση του εγγυητή για κάθε καθυστέρηση καταβολής 3 τουλάχιστον δόσεων από τον πρωτοφειλέτη, καθώς και για κάθε αθέτηση των υποχρεώσεων αυτού προς την τράπεζα και ότι η τράπεζα σε κάθε περίπτωση υποχρεούται να καλέσει τον πρωτοφειλέτη να αποπληρώσει το δάνειό του, αν αυτός καθυστερεί να τηρήσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις.

Σε αντίθετη περίπτωση, η τράπεζα θεωρείται ότι παραλείπει να τηρήσει τις εκ του νόμου υποχρεώσεις της προς τον εγγυητή που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε απαλλαγή του εγγυητή. Η κάθε περίπτωση χρήζει ειδικότερου χειρισμού, και πρέπει να εξετάζεται υπό ειδικότερο πρίσμα.

Κατερίνα Μπασιαρίδου
Δικηγόρος
Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email:katerina@efotopoulou.gr
Web: http://efotopoulou.gr/


ADVERTISEMENT

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ