fbpx

Αποφάσισε να ανοίξει κατάστημα στο όνομα της ανήλικης κόρης του. Γίνεται αυτό;

| 28 Ιουνίου 2016
ADVERTISEMENT

Καλησπέρα, έχω ζητήσει τη βοήθειά σας στο παρελθόν και σας ευχαριστώ για άλλη μία φορά για την άμεση και εμπεριστατωμένη απάντησή σας!

Αυτή τη φορά επικοινωνώ αναφορικά με συγγενικό μου πρόσωπο. Η αδελφή μου είναι παντρεμένη και έχει δύο ανήλικα παιδιά. Ο γαμπρός μου ο οποίος ασχολείται με εμπόριο ρούχων έχει κλείσει τα τελευταία χρόνια αρκετά καταστήματα λιανικής, κάποια από αυτά στο όνομα της αδελφής μου, φορτώνοντας την με χρέη σε τράπεζες, προμηθευτές, ταμείο ασφάλισης και ακολούθησαν κατασχέσεις σε περιουσιακά στοιχεία της.


ADVERTISEMENT

Τις τελευταίες μέρες αποφάσισε να ανοίξει ακόμη ένα κατάστημα λιανικής με ρούχα, αυτή τη φορά στο όνομα της κόρης του η οποία είναι ανήλικη (μέχρι το Νοέμβριο) και της ζήτησε να της βγάλουν ΑΦΜ. Η αδελφή μου είναι κάθετα αρνητική σε αυτό λόγω των χρεών που έχει επωμισθεί η ίδια από τον σύζυγό της, αφού αυτός διαχειριζόταν τα θέματα αυτά με τη γνωστή δυσμενή κατάληξη.

Είναι δυνατόν να ανοίξει κατάστημα ανήλικο άτομο; Αν ναι, χρειάζεται η συγκατάθεση και των δύο γονιών για να γίνει αυτό; Πως μπορούμε να μπλοκάρουμε νομικά τη διαδικασία προκειμένου να μην κινδυνέψει το μέλλον του παιδιού και την όποια περιουσία αποκτήσει από κληρονομιά των παππούδων της;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την άμεση ανταπόκριση!


ADVERTISEMENT

Απαντά η δικηγόρος Θεσσαλονίκης και Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια Μαρία Μπαρμπατσάλου

Αγαπητή κυρία

Σε σχέση με το ερώτημα σας παραθέτω απόσπασμα της υπ αριθμ 572/2001 Γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου σε σχέση με το ζήτημα που σας αφορά, την κτήση της εμπορικής ιδιότητας από ανήλικο

«α. Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 1 ΕμπΝ. «Έμποροι είναι όσοι μετέρχονται πράξεις εμπορικάς και κύριον επάγγελμα έχουν την εμπορίαν». Επίσης, κατά τις διατάξεις του άρθρου 127 ΑΚ «Όποιος έχει συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας του (ενήλικος) είναι ικανός για κάθε δικαιοπραξία», ενώ, κατά το άρθρο 129 ΑΚ, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 16 Ν. 2447/1996 (ΦΕΚ Α’ 278), «Περιορισμένη ικανότητα για δικαιοπραξία έχουν 1. Οι ανήλικοι που συμπλήρωσαν το δέκατο έτος, 2. Όποιοι βρίσκονται σε μερική στερητική δικαστική συμπαράσταση, 3. Όποιοι βρίσκονται σε επικουρική δικαστική συμπαράσταση.». Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 128 ΑΚ, όπως ισχύει με το άρθρο 16 του Ν. 2447/96 «Ανίκανοι προς δικαιοπραξία είναι: 1. Όποιοι δεν έχουν συμπληρώσει το δέκα­το (10ο) έτος και 2. Όποιοι βρίσκονται σε στερητική δικαστική συμπαράσταση».

Από τον συνδυασμό των παραπάνω διατάξεων σαφώς προκύπτει ότι η (εξ αντικειμένου αλλά και εξ υποκειμένου) κτήση της εμπορικής ιδιότητας, ως ικανότητας για διενέργεια εμπορικών πράξεων (πρβλ. άρθρα 79 Ν. 5325/1932 και 58 Ν. 5960/1933) (και) από τους κατά κύριο επάγγελμα ασκούντες εμπορία, ταυτίζεται με την πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα, υπό την έννοια ότι για την απόκτηση της πρέπει να συντρέχουν οι σχετικές προς τούτο προϋποθέσεις (πρβλ. άρθρα 127 επ. ΑΚ), η έλλειψη των οποίων, στο μέτρο που αναφέρεται σε πρόσωπα που δεν έχουν (δηλ. είτε είναι απαγορευμένοι, είτε κάτω των 10 ετών, κατ’ αρθρ. 128 ΑΚ), ή έχουν περιορισμένη δικαιοπρακτική ικανότητα (δηλ. είναι ανήλικοι που συμπλήρωσαν το 10ο έτος ή βρίσκονται σε μερική στερητική ή σε επικουρική δικαστική συμπαράσταση, κατ’ αρθρ. 129 ΑΚ), συνεπαγόμενη την ανικανότητα απόκτησης της εμπορικής ιδιότητας,.»

Επομένως είναι ξεκάθαρο ότι το παιδί δεν μπορεί να αποκτήσει την εμπορική ιδιότητα προτού να ενηλικιωθεί, προτού δηλ συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.

Φιλικά

Μαρία Μπαρμπατσάλου
Δικηγόρος Θεσσαλονίκης
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Φράγκων 1 και Μοσκώφ
Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310-538839
Κινητό: 6977-395903

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ