fbpx

Θέλουμε να κάνουμε προσθήκη του επιθέτου της μητέρας, στα παιδιά μας. Ποιές διαδικασίες χρειάζονται;

| 14 Φεβρουαρίου 2017
ADVERTISEMENT

Καλησπέρα σας, είμαι Κύπρια πολίτης και έχω παντρευτεί με Έλληνα, ζούμε μόνιμα στην Κύπρο και έχουμε 2 ανήλικα παιδιά. Τα παιδιά μας έχουν γεννηθεί στην Κύπρο, και έχουν κυπριακά διαβατήρια και ταυτότητες. Πρόκειται να προβούμε σε προσθήκη του μητρώνυμου επιθέτου στα ονόματα των παιδιών μας (θα έχουν και τα δύο επίθετα) με βάση τις κυπριακές αρχές. Θα ήθελα να ρωτήσω ποιες διαδικασίες απαιτούνται ώστε να γίνει ενημέρωση στο μητρώο αρρένων και μερίδα του άντρα μου, η προσθήκη του επιθέτου στα ονόματα των παιδιών. Θα πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα η αλλαγή επιθέτου έξ αρχής, ή το ελληνικό κράτος αποδέχεται την αλλαγή, και απλώς γίνεται ενημέρωση με άμεση αποδοχή της κυπριακής απόφασης; Έχουμε ρωτήσει στο ελληνικό προξενείο στην Κύπρο, όμως δεν γνωρίζουν να μας πουν. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και ελπίζω στη γρήγορη απάντηση σας.

Απαντά ο δικηγόρος κύριος Ελευθέριος Μ. Κρέμερ


ADVERTISEMENT

Εφόσον τα ανήλικα τέκνα σας φέρουν κυπριακά διαβατήρια και ταυτότητες, σημαίνει ότι έχουν την κυπριακή υπηκοότητα.

Επομένως, σύμφωνα με τη Γνωμοδότηση 587/2012 του ΝΣΚ, η οποία αφορά σε αλλοδαπούς και όχι σε Έλληνες πολίτες, οποιαδήποτε αλλαγή επωνύμου που τελέστηκε στην αλλοδαπή, θα καταχωριστεί απευθείας με την προσκόμιση στο ληξίαρχο του Ειδικού Ληξιαρχείου Αθηνών της πράξης της αρμόδιας κυπριακής, εν προκειμένω, αρχής, νομίμως επικυρωμένης και μεταφρασμένης.

Το Ειδικό Ληξιαρχείο νομιμοποιείται να εξετάσει την προσθήκη του μητρωνύμου στο επώνυμο των τέκνων σας ως προς το αν προσκρούει στα ελληνικά χρηστά ήθη και δημόσια τάξη και να την κάνει δεκτή, εφόσον δεν υφίσταται πρόσκρουση.


ADVERTISEMENT

Ελευθέριος Μ. Κρέμερ
Δικηγόρος

Τήνου 51, Τ.Κ. 11631
Αθήνα
Τηλ: 210 8232157,  210 8232167
Fax:  210 8232431
Web: http://www.cremerlaw.com
Email: emcremer@cremer-law.com & info@cremer-law.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ