fbpx

Είμαι παιδί εκτός γάμου. Δικαιούμαι κάτι από την περιουσία που άφησε ο πατέρας μου στα παιδιά του;

ADVERTISEMENT

Είμαι αναγνωρισμένο τέκνο εκτός γάμου, με συμβολαιογραφική πράξη καί έχω το επίθετο του πατέρα μου. Ο πατέρας μου πρίν από εμένα είχε δύο ακόμη τέκνα με γάμο και απέκτησε και εμένα μέσα στο πρώτο του γάμο. Έχει κάνει συμβόλαιο μάλλον υψηλής κυριότητας προς τα αδέρφια μου όταν αυτά ήταν 5 χρονών, σε ακίνητη περιουσία, πολυκατοικία με 4 διαμερίσματα. Μετά από 10 χρόνια απέκτησε και μένα μέσα στον πρώτο του γάμο. Δικαιούμαι κάτι από αυτή την ακίνητη περιουσία; Να προσθέσω ότι μετά από τη γέννησή μου, δηλαδή 13 χρόνια μετά που εγώ σαν παιδί παρέμεινα εκτός γάμου, ξαναπαντρεύτηκε και απέκτησα ακόμη μία αδερφή.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κωνσταντίνα Αθανασίου


ADVERTISEMENT

Οι απαντήσεις σχετικά με τα δικαιώματα επί της κληρονομιαίας περιουσίας στο κληρονομικό δίκαιο εξαρτώνται από το εάν πρόκειται για  διαδοχή εκ διαθήκης, με την οποία ο κληρονομούμενος καθορίζει την τύχη της περιουσίας του ή πρόκειται για διαδοχή εξ’ αδιαθέτου, δηλαδή διαδοχή, κατά πώς ορίζει ο νόμος, στην περίπτωση που δεν υπάρχει διαθήκη.
Στην περίπτωση της εξ αδιαθέτου διαδοχής (εάν δεν υπάρχει διαθήκη) θα κληθούν εν προκειμένω οι κατιόντες του κληρονομούμενου, δηλ. τα τέκνα αυτού, οι οποίοι κληρονομούν κατ’ ισομοιρία και η σύζυγος, που επιζεί καλείται με τους συγγενείς της πρώτης τάξης σε ποσοστό 25% (1/4 επί του συνόλου της περιουσίας). Το τέκνο εκτός γάμου για το οποίο έχει γίνει νόμιμη εκούσια αναγνώριση, έχει ίσο με τα υπόλοιπα τέκνα κληρονομικό δικαίωμα, που ανατρέχει στο χρόνο γέννησής του.

Θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν το δικαίωμα της νόμιμης μοίρας, που αποτελεί  θεσμό του κληρονομικού δικαίου, με βάση τον οποίο ο θανών δεν μπορεί να αποκλείσει από την κληρονομιά με τη διαθήκη του τους εγγύτερους συγγενείς του, από τη κληρονομιαία περιουσία. Το ποσοστό αυτής είναι το ½ του ποσοστού που θα κληρονομούσαν οι μεριδούχοι εάν δεν υπήρχε η διαθήκη και καλούνταν στη κληρονομιά ως εξ αδιαθέτου κληρονόμοι.

Είναι αξιοσημείωτο, ότι στην κληρονομία προστίθενται, με την αξία που είχαν κατά το χρόνο της παροχής, οτιδήποτε ο κληρονομούμενος παραχώρησε, όσο ζούσε, χωρίς αντάλλαγμα σε μεριδούχο, είτε με δωρεά είτε με άλλο τρόπο και επίσης οποιαδήποτε δωρεά που ο κληρονομούμενος έκανε στα τελευταία όμως δέκα χρόνια πριν από το θάνατό του, εκτός αν την επέβαλαν λόγοι ευπρέπειας ή ιδιαίτερο ηθικό καθήκον.


ADVERTISEMENT

Ο νόμος μάλιστα στο άρθρο 1835 του ΑΚ  παρέχει το δικαίωμα ανατροπής αυτής της παραχώρησης προβλέποντας ότι «κάθε δωρεά εν ζωή του κληρονομουμένου, η οποία κατά το άρθρο 1831 υπολογίζεται στην κληρονομία, ήτοι μπορεί να ανατραπεί εφόσον η κληρονομία που υπάρχει κατά το χρόνο του θανάτου του κληρονομουμένου δεν επαρκεί για να καλύψει τη νόμιμη μοίρα. Αν έγιναν διαδοχικές δωρεές, η προηγούμενη είναι δυνατόν να προσβληθεί εφόσον δεν επαρκεί η ανατροπή της μεταγενέστερης».

Δίδεται δηλαδή από το νόμο στο νόμιμο μεριδιούχο με χρονικούς περιορισμούς δικαίωμα αγωγής, για να ανατραπεί η δωρεά κατά το μέρος που προσβάλει  τη νόμιμη μοίρα. Η αγωγή παραγράφεται δύο χρόνια μετά το θάνατο του κληρονομουμένου.
Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι οι κανόνες δικαίου είναι γενικοί.  Η εφαρμογή της  κάθε ρυθμίσεως προϋποθέτει ολοκληρωμένη γνώση και αξιολόγηση των πραγματικών περιστατικών της υποθέσεως  καθώς και συστηματική και τελεολογική ερμηνεία του εκάστοτε εφαρμοστέου κανόνα δικαίου.

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ