fbpx

Θέλω να πάρω το παιδί μου και να μετακομίσουμε αλλά ο πατέρας του, δεν συμφωνεί. Τί να κάνω νομικά;

ADVERTISEMENT

Θέλω να πάρω το παιδί μου που έχει άτυπο αυτισμό και να μετακομίσω στα Τρίκαλα. Είμαι άνεργη τώρα. Θα πρέπει να βρω δουλειά πρώτα εκεί; Ποια είναι η διαδικασία και τι πρέπει να κάνω για να είμαι νομικά καλυμμένη; Εφόσον ο πατέρας που έχει την γονική μέριμνα δεν συμφωνεί. Εγώ έχω την επιμέλεια.

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Δημήτρης Δουλιώτης


ADVERTISEMENT

Η γονική μέριμνα είναι μια διευρυμένη εξουσία κάτω από την ομπρέλα της οποίας συμπεριλαμβάνονται η επιμέλεια, η διαχείριση της περιουσίας και η εκπροσώπηση του τέκνου. Σε περίπτωση διαζυγίου του ζεύγους, ένα ζήτημα που απασχολεί τους γονείς είναι η ανάθεση της επιμέλειας. Σύμφωνα με το νεό άρθρο 1513 ΑΚ μετά την διάσταση ή τον χωρισμό οι γονείς εξακολουθούν να ασκούν από κοινού και εξίσου την γονική μέριμνα του ανηλίκου τέκνου τους. Συνεπώς σύμφωνα με το νέο καθεστώς του Ν.4800/2021 συνασκείται και η επιμέλεια του. Μόνον μετά από δικαστική απόφαση μπορεί να ανατεθεί αυτή αποκλειστικά στον ένα γονέα. Το αυτό πλέον ισχύει και για τα τέκνα που γεννήθηκαν εκτός γάμου και τυγχάνουν αναγνωρισμένα.

Βλέπε αρθρο (νέο) 1515 ΑΚ όπως ισχύει σήμερα, «Η γονική μέριμνα του ανηλίκου τέκνου που γεννήθηκε και παραμένει χωρίς γάμο των γονέων του ανήκει στη μητέρα του. Όταν το τέκνο αναγνωρίζεται εκούσια…., αποκτά γονική μέριμνα και ο πατέρας, την οποία ασκεί από κοινού με τη μητέρα. Αν οι γονείς δεν ζουν μαζί, εφαρμόζονται αναλόγως τα άρθρα 1513 και 1514…” Δεν μας διευκρινίζετε κατά πόσον το τέκνο σας είναι συμβολαιογραφικά αναγνωρισμένο ή γεννημένο σε γάμο ή ακόμα αν υπάρχει δικαστική απόφαση που σας αναθέτει την επιμέλεια.

Παρόλα αυτά και σε κάθε περίπτωση προκειμένου να μετοικήσετε στην επαρχία, ήτοι σε τόπο που ουσιωδώς επηρεάζει το δικαίωμα επικοινωνίας του έτερου γονέα (εν προκειμένω του πατέρα),
χρειάζεται η συναίνεση του τελευταίου ή δικαστική απόφαση (που θα σας επιτρέπει ή όχι την μετοίκηση αυτή). Κατά το άρθρο 1519 ΑΚ “…Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέτρο.….».


ADVERTISEMENT

Η εύρεση εργασίας στο τόπο που επιθυμείτε να μετοικήσετε δεν αποτελεί αναγκαστική υποχρέωση σας, παρότι το Δικαστήριο θα πρέπει να αντιληφθεί την δυνατότητα σας όπως φροντίζετε το τέκνο σας κατά τη σχετική υποχρέωση συμβολής σας στην ανατροφή του, κατά τις δυνάμεις σας. Το δεδομένο όμως αυτό θα πρέπει να αποφασιστεί αναγκαστικά μετά την αναγκαία άδεια μετοίκησης διότι δίχως αυτή, καθίσταται άνευ αντικειμένου.

Δημήτριος Β. Δουλιώτης
Δικηγόρος LLB London
Δημοκρίτου 32 Κολωνάκι, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-3627672
Web: http://douliotis-law.com/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ