fbpx

Θέλω να μετοικήσω με το παιδί στο εξωτερικό αλλά φοβάμαι ότι ο πρώην δεν θα μας αφήσει. Μπορεί νομικά να με εμποδίσει;

ADVERTISEMENT

Έχω ένα κοριτσάκι δύο ετών και το διαζύγιό μου με τον πατέρα της εκδόθηκε με συναινετική λύση προ μηνός δίνοντάς μου την οριστική επιμέλεια αλλά η γονική μέριμνα παραμένει από κοινού. Αυτός είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού και βλέπονται τρεις φορές το χρόνο και μιλούν μία φορά την εβδομάδα μέσω βίντεο κλήσης. Εργάζομαι στην Ελλάδα αλλά έχω μία προσφορά εργασίας στο εξωτερικό (Αραβία) που θα μου αποφέρει τα πενταπλάσια έσοδα και θέλω να πάω με την κόρη μου. Θα είναι μόνο για δύο χρόνια.

Μπορεί εκείνος να παγώσει αυτήν την κίνηση και να με εμποδίσει και στην περίπτωση αυτή πως πρέπει να κινηθώ για να επιτύχω το σκοπό μου; Επίσης εξαιτίας της κοινής γονικής μέριμνας δεν μπορώ να προσθέσω το όνομά της σε κανέναν τραπεζικό μου λογαριασμό έστω και αν πρόκειται για λογαριασμό μισθοδοσίας.  Γνωρίζω ότι δεν θα παραιτηθεί από τη γονική μέριμνα αλλά ίσως υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος να τον παρακάμψω καθώς πρόκειται για έναν φαινομενικά όχι, αλλά ουσιαστικά αδιάφορο και απόντα πατέρα. Αναρωτιέμαι αν θα πρέπει να βρίσκομαι συνεχώς σε δικαστικές διαμάχες για ζητήματα εκπαίδευσης (σε ποιο σχολείο θα πάει), μετακίνηση (ολιγοήμερο ταξίδι στο εξωτερικό) και άλλα σοβαρότερα ίσως ζητήματα που θα προκύψουν. Σας ευχαριστώ.


ADVERTISEMENT

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 

Γεια σας και χρόνια πολλά.
Σύμφωνα με το άρθρο 1518 του Αστικού Κώδικα, η επιμέλεια του προσώπου του τέκνου περιλαμβάνει ιδίως την ανατροφή, την επίβλεψη, τη μόρφωση και την εκπαίδευσή του, καθώς και τον προσδιορισμό του τόπου της διαμονής του. Από τη διάταξη αυτή συνάγεται ότι ο γονέας, στον οποίον έχει ανατεθεί η επιμέλεια του ανήλικου τέκνου, έχει δικαίωμα καθορισμού του τόπου διαμονής του, στα πλαίσια δε αυτού του δικαιώματος μπορεί να απομακρύνει το τέκνο από την Ελλάδα και να το εγκαταστήσει σε άλλη χώρα
της επιλογής του.
Σύμφωνα, όμως, και με το άρθρο 1520 του Αστικού Κώδικα, ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, διατηρεί το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας με αυτό.
Επομένως στη δική σας περίπτωση, μπορείτε να συμφωνήσετε εξωδικαστικά με τον πρώην σύζυγο να μετοικήσετε με την κόρη σας στο εξωτερικό, αφού η επιμέλειά της ανήκει αποκλειστικά σε εσάς, ενώ ο πρώην σύζυγός σας θα διατηρεί κανονικά το δικαίωμα επικοινωνίας με το παιδί, το οποίο θα μπορεί να το ασκεί μεταφέροντάς το (το παιδί) στον τόπο της δικής του διαμονής, εφόσον το επιθυμεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα. Εφόσον συμφωνείτε, θα πρέπει να υπογράψετε ένα νέο ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ σας.
Υπάρχει, βέβαια, και η (πιθανότερη) περίπτωση ο πρώην σύζυγός σας να εναντιωθεί στην απόφασή σας να εγκατασταθεί το παιδί στο εξωτερικό. Για να προλάβετε τυχόν δικές του δικαστικές κινήσεις, με τις οποίες μπορεί να ζητήσει να ανατεθεί σε αυτόν η επιμέλεια του τέκνου, εφόσον κριθεί από το δικαστήριο ότι η επιλογή αυτής της χώρας του εξωτερικού, ως τόπου διαμονής, στοιχειοθετεί κακή άσκηση της επιμέλειας, καλό θα είναι να ζητήσετε την τροποποίηση της μεταξύ σας συμφωνίας στο αρμόδιο δικαστήριο και συνεπώς και την τροποποίηση της μεταξύ τέκνου και πατέρα ορισθείσας επικοινωνίας, ώστε να είναι αυτή εφικτή όχι πολύ συχνά και για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.
Σε κάθε περίπτωση, το κριτήριο της σωστής άσκησης της επιμέλειας (επιλογή τόπου διαμονής) είναι το συμφέρον του τέκνου και ο τόπος αυτός θα πρέπει να είναι κατάλληλος για την ομαλή ψυχική και πνευματική ανάπτυξη του ανηλίκου.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα ζητήματα, εφόσον εσείς ασκείτε την επιμέλεια της κόρης σας, αποφασίζετε και για την εκπαίδευση και τη μόρφωση, χωρίς να χρειάζεστε κάποια έγκριση από τον πρώην σύζυγό σας, και χωρίς να ανησυχείτε ότι θα βρεθείτε σε δικαστικές διαμάχες.
Σχετικά με θέματα διαχείρισης περιουσίας, εφόσον αποδείξετε ότι πρόκειται πράγματι για έναν αδιάφορο πατέρα, που, εξαιτίας της μεταξύ σας απόστασης λόγω της διαμονής του στο εξωτερικό, ή άλλων προσωπικών του θεμάτων (πχ δημιουργία νέας οικογένειας, κλπ) δεν ενδιαφέρεται για τα θέματα που εμπίπτουν στη σφαίρα της γονικής μέριμνας του κοινού σας τέκνου, μπορείτε να ζητήσετε δικαστικά την ανάθεση της γονικής μέριμνας συνολικά σε εσάς, επικαλούμενη ότι για σοβαρά θέματα υγείας, διαχείριση περιουσίας, κλπ δεν είναι εφικτή η μεταξύ σας συνεννόηση, γεγονός που
αποβαίνει σε βάρος του συμφέροντος του τέκνου.

Ειρήνη Καψάλη
Δικηγόρος

Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!


ADVERTISEMENT

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ