fbpx

Θέλω να με υιοθετήσει η μητριά μου. Γίνεται αυτό;

ADVERTISEMENT

Σε 2 μήνες κλείνω τα 18. Θα ήθελα να κάνω δώρο στη μητριά μου την υιοθεσία μου καθώς πολλές φορές μου το ζητάει. Την επιμέλεια την έχει ο πατέρας μου και με την μητέρα μου δεν υπάρχει καμία επικοινωνία εδώ και χρόνια. Θα ήταν εφικτό να γίνει αυτό;

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κωνσταντίνα Αθανασίου


ADVERTISEMENT

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι για την υιοθεσία ενηλίκου, βάσει του Αστικού Κώδικα, προϋπόθεση αποτελεί ο υιοθετούμενος να είναι συγγενής ως και τον τέταρτο βαθμό εξ αίματος ή εξ Αγχιστείας αυτού που υιοθετεί. Προσθέτως απαιτείται η συνδρομή των κάτωθι προϋποθέσεων για την τέλεση της υιοθεσίας ενηλίκου: α) ο θετός γονέας πρέπει να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον το τεσσαρακοστό έτος της ηλικίας του β) ο θετός γονέας να είναι μεγαλύτερος από τον υιοθετούμενο τουλάχιστον κατά δεκαοκτώ χρόνια γ) η υιοθεσία πρέπει να είναι προς το συμφέρον του ενηλίκου υιοθετουμένου.

Στην υιοθεσία ενηλίκου έχουν ανάλογη εφαρμογή οι διατάξεις, που ισχύουν για την υιοθεσία ανηλίκου, εφόσον δεν υφίσταται αντίθετη ειδικότερη διάταξη για την υιοθεσία ενηλίκου.

Ωστόσο, η υιοθεσία ενηλίκου διαφοροποιείται από αυτή του ανηλίκου, ως προς το ότι ο υιοθετούμενος είναι πλήρως δικαιοπρακτικά ικανός, καθότι έχει συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας του, ως προς το ότι η γονική μέριμνα του φυσικού γονέα έχει παύσει στο σύνολο της για τους φυσικούς γονείς, από την ενηλικίωση του τέκνου και τέλος, ως προς τα αποτελέσματά της, αφού, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 1584 εδ. β’ ΑΚ, μετά την τέλεση της υιοθεσίας του ενηλίκου, παραμένει αμετάβλητος ο βιολογικός και ηθικός δεσμός μεταξύ του θετού τέκνου και του άλλου φυσικού γονέα του και των συγγενών του, ως προς το είδος, τη γραμμή και το βαθμό της συγγένειας.


ADVERTISEMENT

Ενόψει όλων αυτών, δεν είναι εφαρμοστέα στην υιοθεσία ενηλίκου η διάταξη του άρθρου 1550 παρ. 1 ΑΚ, που προβλέπει τη συναίνεση των φυσικών γονέων του υιοθετουμένου, ως προϋπόθεση για τη συντέλεση της υιοθεσίας ανηλίκου.
Κατά συνέπεια το γεγονός ότι έχει την επιμέλεια σας αυτήν την στιγμή ο πατέρας σας δεν θα ασκήσει καμία επιρροή για την υιοθεσία σας ως ενηλίκου. Εφόσον συντρέχουν οι ως άνω προϋποθέσεις, θα πρέπει να γίνει κοινή αίτηση αυτού που υιοθετεί και εκείνου που υιοθετείται στο Δικαστήριο, το οποίο απαγγέλει την υιοθεσία. Συνεπώς θα πρέπει να υποβάλλετε κοινή αίτηση στο δικαστήριο με την μητριά σας όταν ενηλικιωθείτε, λαμβάνοντας και τη ρητή συναίνεση του συζύγου της, εφόσον υπάρχει, και εφόσον πληρούνται τα κριτήρια που θέτει ο νόμος, θα συντελεστεί η υιοθεσία.

Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 1562 του Α.Κ: Όταν ο ένας σύζυγος υιοθετεί το τέκνο του άλλου, οι δεσμοί του υιοθετούμενου με το φυσικό γονέα του και τους συγγενείς του δεν διακόπτονται. Κατά τα λοιπά η υιοθεσία παράγει όλα τα αποτελέσματα υιοθεσίας που γίνεται και από τους δύο συζύγους”.

Κωνσταντίνα Αθανασίου
Δικηγόρος
Πατησίων 154, Αθήνα
Τ.Κ 11257
Τηλ: 210 – 8675160
Κινητό: 6944 620176
Fax: 210 – 8676521
Email: konathanasiou00@gmail.com
Web: http://avlawyers.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει απιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ