fbpx

Θέλω να κάνω τεστ πατρότητας, αλλά η πρώην σύζυγος αρνείται. Πώς να κινηθώ;

ADVERTISEMENT

Καλησπέρα σας και Καλή Χρονιά με υγεία

Έχουμε πάρει διαζύγιο εδώ και 5 μήνες. Όπως συνηθίζεται ήρθαν πληροφορίες σε εμένα που κλονίζουν 100% την φερεγγυότητα της πρώην. Διαμήνυσα στην πρώην σύζυγο ότι επιθυμώ να κάνω τεστ πατρότητας, το οποίο αρνήθηκε με σθένος. Το παιδί το έχει εκείνη.


ADVERTISEMENT

Μπορείτε να με συμβουλέψετε σχετικά πως ή αν μπορώ να κινηθώ; Μπορώ να το κάνω μόνος μου με το τέκνο ή θα χρειαστώ δικαστική απόφαση; Υπάρχει κάτι αντίστοιχο νομικά που μπορώ να κινηθώ;

Ευχαριστώ για το χρόνο σας

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Πέγκυ Καραγιάννη


ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 1465 παρ. 1 ΑΚ, το τέκνο που γεννήθηκε κατά την διάρκεια του γάμου  της μητέρας του ή μέσα σε τριακόσιες ημέρες από τη λύση ή την ακύρωσή του τεκμαίρεται ότι έχει πατέρα τον σύζυγο της μητέρας και ονομάζεται τέκνο γεννημένο σε γάμο. Το γεγονός όμως ότι ένα παιδί γεννήθηκε κατά την διάρκεια του γάμου των γονέων του ή πολύ περισσότερο  κάποιο χρονικό διάστημα μετά τον τερματισμό του γάμου αυτού δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να αποτέλεσε προϊόν εξωσυζυγικών σχέσεων. Για αυτό δίνεται η δυνατότητα στον φυσικό πατέρα να αποκαταστήσει και νομικά τον βιολογικό δεσμό με το παιδί του, με ανατροπή του τεκμηρίου του άρθρου 1465παρ.1 του ΑΚ με αμετάκλητη δικαστική απόφαση που δέχεται την αγωγή για προσβολή της πατρότητας. Το αίτημα της αγωγής είναι να αναγνωρισθεί ότι ο σύζυγος της μητέρας του τέκνου δεν είναι ο βιολογικός του πατέρας και να κηρυχθεί ότι το τέκνο δεν κατάγεται από αυτόν. Η διαφορά για την προσβολή της πατρότητας είναι δυνατό να ενωθεί ή να συνεκδικαστεί με διαφορές που αφορούν στην παροχή διατροφής τέκνου ή με γαμικές διαφορές.

Η αγωγή περί προσβολής της πατρότητας μπορεί να εγερθεί από  τα ακόλουθα πρόσωπα (1469 εδ. α ΑΚ), ήτοι από  1) τον σύζυγο της μητέρας (και τεκμαιρόμενο πατέρα του τέκνου), 2) τον πατέρα ή την μητέρα του συζύγου, εάν αυτός πέθανε χωρίς να έχει χάσει το δικαίωμα προσβολής της πατρότητας, 3) το τέκνο, 4) την μητέρα του τέκνου και 5) τον άνδρα με τον οποίο η μητέρα, ευρισκόμενη σε διάσταση με τον σύζυγό της, είχε μόνιμη σχέση με σαρκική συνάφεια κατά το κρίσιμο διάστημα της σύλληψης του τέκνου. Το δικαίωμα καθενός εκ των ανωτέρω προσώπων είναι αυτοτελές και αυστηρά προσωποπαγές. Περαιτέρω για λόγους ασφαλείας και βεβαιότητας του δικαίου, το δικαίωμα άσκησης αγωγής προσβολής πατρότητας αποκλείεται: 1) για τον σύζυγο της μητέρας, κατόπιν παρέλευσης ενός (1) έτους από τότε που πληροφορήθηκε τον τοκετό και τα περιστατικά από τα οποία προκύπτει ότι η σύλληψη του τέκνου δεν έγινε από αυτόν και, σε κάθε περίπτωση, αφού περάσουν πέντε (5) έτη από τον τοκετό, 2) για τον πατέρα ή την μητέρα του συζύγου, μετά την παρέλευση ενός (1) έτους από τότε που έμαθαν τον θάνατο του υιού τους και τη γέννηση του τέκνου, 3) για το τέκνο, κατόπιν παρέλευσης ενός (1) έτους από την ενηλικίωσή του, 4) για την μητέρα, κατόπιν παρέλευσης ενός (1) έτους από τον τοκετό ή εάν υπάρχει σοβαρός λόγος για τη μη προσβολή κατά την διάρκεια του γάμου, έξι (6) μήνες από τότε που λύθηκε ή ακυρώθηκε ο γάμος και 5) για τον άνδρα που είχε σαρκική συνάφεια με την μητέρα, αφότου περάσουν δύο (2) έτη από τον τοκετό.

Στην δίκη για την προσβολή της πατρότητας οφείλει ο ενάγων να επικαλεστεί και να αποδείξει ότι είτε  η μητέρα δεν συνέλαβε από τον σύζυγό της είτε ότι το κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα της σύλληψης, που περιλαμβάνεται ανάμεσα στις 300 και 180 ημέρες (άρθρο 1468ΑΚ) ήταν φανερά αδύνατο να συλλάβει από αυτόν. Για την απόδειξη της μη σύλληψης από τον σύζυγο καθοριστική σημασία έχει η ιατρική πραγματογνωμοσύνη, η οποία αποτελεί, κατ’ άρθρον 607 ΚΠολΔ, αποδεικτικό μέσο, που έχει το χαρακτήρα ιδιόμορφης πραγματογνωμοσύνης και εκτιμάται ελεύθερα από το δικαστήριο, όπως για παράδειγμα η  εξέταση του αίματος του τέκνου ή DNA και των διαδίκων που φέρονται ως γονείς του τέκνου ή  η σπερματοληψία όταν ζήτημα απόδειξης είναι η ανικανότητα του άνδρα.  Ιδίως όμως  το δικαστήριο θα πρέπει να διατάσσει το αποδεικτικό μέσο της ιατρικής πραγματογνωμοσύνης εφόσον τα υπόλοιπα αποδεικτικά μέσα (έγγραφα, μάρτυρες κλπ), που έχουν προταθεί δεν επαρκούν για την πλήρη απόδειξη των προβαλλόμενων ισχυρισμών και τον σχηματισμό της δικανικής του πεποίθησης.

Αναφορικά με την δυνατότητα του πατέρα να προβεί από μόνος του σε εξέταση τεστ πατρότητας στο ανήλικο τέκνο χωρίς την  συναίνεση της μητέρας,   όπως συνάγεται  από το άρθρο  7  του Ν.2479/1997 με τίτλο «Επεξεργασία ευαίσθητων δεδομένων»,  η συναίνεση της μητέρας θα πρέπει να θεωρείται προαπαιτούμενη για τη νόμιμη λήψη γενετικού υλικού και επεξεργασίας αυτού για να είναι με τη σειρά της νόμιμη η επεξεργασία του ευαίσθητου αυτού προσωπικού δεδομένου του ανηλίκου, ο οποίος εκπροσωπείται από τους νόμιμους αντιπροσώπους του, ήτοι και τους δύο γονείς του, εφόσον ασκούν από κοινού την γονική μέριμνα,  για την δήλωση της συγκατάθεσης αυτής, ιδρύοντας έτσι ευθύνη του Κέντρου για τη διενέργεια χωρίς τη νόμιμη συγκατάθεση του υποκειμένου της εν λόγω επεξεργασίας του DNA του, ανεξαρτήτως εάν το τεστ προορίζεται για προσωπική χρήση του πατέρα ή προορίζεται για δικαστική χρήση για προσβολή πατρότητας. Περαιτέρω, η διενέργεια εξέτασης-ταυτοποίησης DNA του ανηλίκου τέκνου (τεστ πατρότητας), χωρίς τη συναίνεση της μητέρας, δεν είναι νόμιμη, και ο πατέρας που προέβη αυτοβούλως και ερήμην της μητέρας στην πράξη αυτή πρέπει να θεωρηθεί ότι έχει προβεί σε κακή άσκηση της γονικής μέριμνας (1532ΑΚ), που μπορεί ακόμα να οδηγήσει  το δικαστήριο στην αφαίρεση της γονικής μέριμνας του ανηλίκου τέκνου από αυτόν.

Τέλος στην περίπτωσή σας, εφόσον η σύζυγός σας είναι αρνητική  να προσέλθει αυτοβούλως με το ανήλικο τέκνο σας  για την  διενέργεια εξέτασης-ταυτοποίησης DNA αυτού (τεστ πατρότητας), εφόσον  είστε πεπεισμένος ότι δεν είστε ο βιολογικός πατέρας του ανήλικου τέκνου σας, μπορείτε να συμβουλευθείτε ένα συνάδελφο δικηγόρο, που θα εξετάσει αν νομιμοποιείστε με βάση τα ανωτέρω να ασκήσετε αγωγή περί προσβολής πατρότητας και να αιτηθείτε στο δικαστήριο την διενέργεια εξέτασης-ταυτοποίησης DNA.

Πέγκυ Καραγιάννη
Δικηγόρος
Δικηγορικό γραφείο Κυριάκου Δ. Σταυρινού και Πέγκυς Π. Καραγιάννη

Θεσσαλονίκης 7, Σέρρες
Τηλ: 2321056003 -6932637719
Νέα Ζίχνη, Σέρρες
Τηλ: 2324022348 – 6973231821
E-mail: kyrstavr@hotmail.com & pkaraglaw@hotmail.com
Facebook: facebook.com/Law-Office-Kyriakos-Stavrinos-Peggy-Karagianni

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Πέγκυ Καραγιάννη

Γενικότερα η παρουσία ανηλίκων τέκνων σε χώρο εργασίας των γονέων τους απαγορεύεται. Το ανωτέρω ορίζεται σύμφωνα πάντα με τον κανονισμό που διέπει την λειτουργία κάθε δημόσιας υπηρεσίας ή ιδιωτικής επιχείρησης, ενώ όταν επιτρέπεται λαμβάνει χώρα πάντα με την άδεια της Προϊσταμένης αρχής εκάστης υπηρεσίας ή επιχείρησης, όπως σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης όταν για παράδειγμα το παιδί νόσησε στο σχολείο ή για οποιοδήποτε λόγο έπρεπε να αποχωρήσει πρόωρα από αυτό και το συνόδευσαν στην υπηρεσία ή στο γραφείο του γονέα του, προκειμένου αυτός να λάβει γνώση του γεγονότος αυτού και να αποχωρήσουν μαζί. Είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν χώροι που απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος ανηλίκων και η παραμονή τους σε αυτούς, ακόμα και με συνοδεία ενήλικα, όπως είναι τα δικαστικά μέγαρα, τα σωφρονιστικά ιδρύματα, τα νοσοκομεία εκτός αν πρόκειται για εξετάσεις που αφορούν το ανήλικο τέκνο, εργοστάσια, εργοτάξια, χαρτοπαικτικές λέσχες κλπ. καθώς πρόκειται για χώρους που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του ανήλικου, την σωματική του ακεραιότητα ακόμα και τον ψυχισμό του.

Στην περίπτωση σας η παρουσία του ανηλίκου τέκνου σας στο χώρο εργασίας σας – δυστυχώς δεν διευκρινίζετε την διάρκειά της παρουσίας αλλά και την ηλικία του τέκνου σας – και δη σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο, είναι καταφανές ότι θέτει σε κίνδυνο την σωματική και την ψυχική του υγεία του (π.χ. κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών, μολύνσεις κλπ). Εξάλλου, ως ασκών την επιμέλεια του τέκνου σας έχετε την επίβλεψη και τον έλεγχο των δραστηριοτήτων του με σκοπό την προφύλαξη του από διάφορους κινδύνους. Η παραμέληση της εποπτείας του ανηλίκου ανάλογα με τον αν προκαλούνται ζημίες σε τρίτους ή στον ίδιο τον εποπτευόμενο ανήλικο π.χ. τραυματισμός μικρού παιδιού μέσα στο χώρο του νοσοκομείου λόγω παραμέλησης εποπτείας από εσάς, ενδέχεται να γεννήσει ευθύνη προς αποζημίωση σε βάρος σας. Στην πρώτη περίπτωση θα ευθύνεστε εσείς και η σύζυγός σας εις ολόκληρον για την αποκατάσταση της ζημίας, που προκλήθηκε στον τρίτον από την αδικοπραξία την οποία τέλεσε ο ανήλικος, εκτός αν αποδείξετε την προσήκουσα επίβλεψη, επιτήρηση και προφύλαξη του τέκνου σας ( άρθρα 923 εδ. α΄ και 926 ΑΚ), ενώ στη δεύτερη περίπτωση εσείς οι γονείς θα ευθύνεστε έναντι του τέκνου λόγω παράβασης του καθήκοντος επίβλεψής του (άρθρο 914 ΑΚ). Είναι, επίσης, πιθανό, η παραμέληση της εποπτείας του να συνιστά και κακή άσκηση της γονικής μέριμνας, ενώ δεν αποκλείεται σε σοβαρές περιπτώσεις να επισύρει ακόμα και ποινικές ευθύνες (άρθρο 360 ΠΚ). Φυσικά ευθύνη θα έχει και ο Εργοδότης σας σε περίπτωση που απαγορεύεται η είσοδος του ανήλικου τέκνου σας στο χώρο, που εργάζεστε π.χ σε χειρουργείο, σε χώρο με ιατρικά μηχανήματα, σε θάλαμο κλπ. και συναίνεσε για την παρουσία του στον χώρο αυτό.

Πέγκυ Καραγιάννη
Δικηγόρος
Δικηγορικό γραφείο Κυριάκου Δ. Σταυρινού και Πέγκυς Π. Καραγιάννη

Θεσσαλονίκης 7, Σέρρες
Τηλ: 2321056003 -6932637719
Νέα Ζίχνη, Σέρρες
Τηλ: 2324022348 – 6973231821
E-mail: kyrstavr@hotmail.com & pkaraglaw@hotmail.com
Facebook: facebook.com/Law-Office-Kyriakos-Stavrinos-Peggy-Karagianni

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Πέγκυ Καραγιάννη

Γενικότερα η παρουσία ανηλίκων τέκνων σε χώρο εργασίας των γονέων τους απαγορεύεται. Το ανωτέρω ορίζεται σύμφωνα πάντα με τον κανονισμό που διέπει την λειτουργία κάθε δημόσιας υπηρεσίας ή ιδιωτικής επιχείρησης, ενώ όταν επιτρέπεται λαμβάνει χώρα πάντα με την άδεια της Προϊσταμένης αρχής εκάστης υπηρεσίας ή επιχείρησης, όπως σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης όταν για παράδειγμα το παιδί νόσησε στο σχολείο ή για οποιοδήποτε λόγο έπρεπε να αποχωρήσει πρόωρα από αυτό και το συνόδευσαν στην υπηρεσία ή στο γραφείο του γονέα του, προκειμένου αυτός να λάβει γνώση του γεγονότος αυτού και να αποχωρήσουν μαζί. Είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν χώροι που απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος ανηλίκων και η παραμονή τους σε αυτούς, ακόμα και με συνοδεία ενήλικα, όπως είναι τα δικαστικά μέγαρα, τα σωφρονιστικά ιδρύματα, τα νοσοκομεία εκτός αν πρόκειται για εξετάσεις που αφορούν το ανήλικο τέκνο, εργοστάσια, εργοτάξια, χαρτοπαικτικές λέσχες κλπ. καθώς πρόκειται για χώρους που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του ανήλικου, την σωματική του ακεραιότητα ακόμα και τον ψυχισμό του.

Στην περίπτωση σας η παρουσία του ανηλίκου τέκνου σας στο χώρο εργασίας σας – δυστυχώς δεν διευκρινίζετε την διάρκειά της παρουσίας αλλά και την ηλικία του τέκνου σας – και δη σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο, είναι καταφανές ότι θέτει σε κίνδυνο την σωματική και την ψυχική του υγεία του (π.χ. κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών, μολύνσεις κλπ). Εξάλλου, ως ασκών την επιμέλεια του τέκνου σας έχετε την επίβλεψη και τον έλεγχο των δραστηριοτήτων του με σκοπό την προφύλαξη του από διάφορους κινδύνους. Η παραμέληση της εποπτείας του ανηλίκου ανάλογα με τον αν προκαλούνται ζημίες σε τρίτους ή στον ίδιο τον εποπτευόμενο ανήλικο π.χ. τραυματισμός μικρού παιδιού μέσα στο χώρο του νοσοκομείου λόγω παραμέλησης εποπτείας από εσάς, ενδέχεται να γεννήσει ευθύνη προς αποζημίωση σε βάρος σας. Στην πρώτη περίπτωση θα ευθύνεστε εσείς και η σύζυγός σας εις ολόκληρον για την αποκατάσταση της ζημίας, που προκλήθηκε στον τρίτον από την αδικοπραξία την οποία τέλεσε ο ανήλικος, εκτός αν αποδείξετε την προσήκουσα επίβλεψη, επιτήρηση και προφύλαξη του τέκνου σας ( άρθρα 923 εδ. α΄ και 926 ΑΚ), ενώ στη δεύτερη περίπτωση εσείς οι γονείς θα ευθύνεστε έναντι του τέκνου λόγω παράβασης του καθήκοντος επίβλεψής του (άρθρο 914 ΑΚ). Είναι, επίσης, πιθανό, η παραμέληση της εποπτείας του να συνιστά και κακή άσκηση της γονικής μέριμνας, ενώ δεν αποκλείεται σε σοβαρές περιπτώσεις να επισύρει ακόμα και ποινικές ευθύνες (άρθρο 360 ΠΚ). Φυσικά ευθύνη θα έχει και ο Εργοδότης σας σε περίπτωση που απαγορεύεται η είσοδος του ανήλικου τέκνου σας στο χώρο, που εργάζεστε π.χ σε χειρουργείο, σε χώρο με ιατρικά μηχανήματα, σε θάλαμο κλπ. και συναίνεσε για την παρουσία του στον χώρο αυτό.

Πέγκυ Καραγιάννη
Δικηγόρος
Δικηγορικό γραφείο Κυριάκου Δ. Σταυρινού και Πέγκυς Π. Καραγιάννη

Θεσσαλονίκης 7, Σέρρες
Τηλ: 2321056003 -6932637719
Νέα Ζίχνη, Σέρρες
Τηλ: 2324022348 – 6973231821
E-mail: kyrstavr@hotmail.com & pkaraglaw@hotmail.com
Facebook: facebook.com/Law-Office-Kyriakos-Stavrinos-Peggy-Karagianni

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ