fbpx

Θέλω να χωρίσω γιατί γνώρισα το άλλο μου μισό, αλλά ο δεύτερος άντρας μου αρνείται και λέει ότι θα αλλάξει

ADVERTISEMENT

Ας πούμε με λένε Ελένη… Είμαι 39 ετών. Παντρεύτηκα πρώτη φορά το 2006, ήμουν 25 χρόνων. Ξεκίνησα αυτό το δρόμο με πολλά όνειρα για μια ευτυχισμένη ζωή και οικογένεια, όμως δυστυχώς δεν ευδοκίμησε. Ο γάμος αυτός τελείωσε αφού είχε έρθει στον κόσμο και ένα παιδί… Όταν χώρισα έλεγα πως δεν θα ξαναπαντρευτώ, μετά από λίγους μήνες όμως γνώρισα κάποιον και αυτός ο κάποιος χωρίς να το καταλάβω έγινε σύζυγος και πατέρας του δεύτερου παιδιού μου. Ήθελα τόσο πολύ να δημιουργήσω την οικογένεια που δεν κατάφερα την πρώτη φορά που έκλεισα τα μάτια σε πολλά, πράγματα που για καιρό δεχομουν και ας πληγώνομουν.

Πάνω στους τσακωμούς διάφορες προσβολές και λόγια που πονούσαν, μα έκλεινα τα μάτια γιατί μετά άκουγα συγγνώμες και αγάπες και όμορφα λόγια. Τα ξεχνούσα. Είναι δεύτερος γάμος έλεγα, κάτσε όπως είσαι… Μέσα μου όμως κάθε φορά έσπαγε και από ένα κομματάκι!! Αρκετά δε προβλήματα αφορούσαν το παιδί από τον πρώτο μου γάμο. Εκεί με ισοπέδωνε, αλλά πάλι με υποσχέσεις συνεχίζαμε!!! Άρχισα να νιώθω κενά… Πολλά κενά και κάποια στιγμή μπήκε στη ζωή μου κάποιος άλλος και βρήκε ανοιχτές πόρτες και μπήκε με φόρα. Και δεν τον νοιάζει τίποτα και είναι σαν να βρήκα το άλλο μου μισό!! Ερωτεύτηκα δυνατά, απόλυτα… Και τώρα θέλω να χωρίσω. Φοβάμαι, τρέμω αλλά τα έχω χάσει…


ADVERTISEMENT

Τα παιδιά μου κι εκείνος έχει πέσει στα πόδια μου. Θα αλλάξω λέει τα πάντα, θα γίνω άλλος κι εγώ να κοιτάξω την καρδιά ή τη λογική; Πώς τα φέρνει η ζωή… Κοιτάω τον ουρανό και ενώ ξέρω τι θέλω, έρχεται μπροστά μου το πρέπει… Αδιέξοδο…

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση… Καλό βράδυ!!

Απαντά η ψυχολόγος κυρία Βίκυ Μιχελή


ADVERTISEMENT

Αγαπητή (ας πούμε) Ελένη,

‘ισως και να μην είναι τυχαίο το όνομα διάλεξες για την αφήγηση της ιστορίας σου. Η ωραία Ελένη  ως γνωστόν αποτέλεσε το μήλον της έριδος ανάμεσα σε δύο άνδρες, του συζύγου της Μενέλαου και του Πάρη, βασιλιά της Τροίας. Εξαιτίας της ξεκίνησε και ο Τρωικός πολέμος, ο μακροβιότερος πόλεμος της αρχαιότητας (διάρκειας 10 χρόνων). Για χάρη της Ελένης λοιπόν ξεσηκώθηκε όλη η τότε γνωστή Ελλάδα με τις πόλεις – κράτη για να πάρουν πίσω την Ωραία Ελένη και να αποκατασταθεί η τιμή του Μενέλαου. Με λίγα λόγια θα μπορούσαμε να πούμε πως σαν μυθικό πρόσωπο η Ελένη ήταν σαρωτική.

Το ίδιο σαρωτική αντιλαμβάνομαι πως είσαι και εσύ στη ζωή σου. Μιλάς στην αφήγησή σου για δύο γάμους (αποτυχημένους) και έναν “Πάρη” που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη ζωή σου, που δεν τον νοιάζει τίποτα και θέλει να τα αφήσεις όλα για να είσαι μαζί του. Και δείχνεις και εσύ αυτό να θες αλλά και να το επαναλαμβάνεις στη ζωή σου ανάλογα την ηλικία που βρίσκεσαι κάθε στιγμή.

Παντρεύεσαι την πρώτη φορά στα 26 σου (χωρίς να μας αναφέρεις πόσα χρόνια σχέση είχες πριν). Λίγο το νεαρό της ηλικίας, λίγο η παρόρμηση της νιότης, λίγο ότι όταν είμαστε πιο νέοι πιστεύουμε πως τίποτα δεν μπορεί να μας σταθεί εμπόδιο και καμία δυσκολία που θα βρεθεί στο δρόμο μας δεν θα αποτελέσει τροχοπέδη στα σχέδιά μας. Με όλα αυτά τα “εφόδια” ο πρώτος γάμος δεν κατέληξε στο προσδοκώμενο. Μένεις λίγους μήνες μόνη και αφήνεις, παρόλο που δεν το αναφέρεις, ανοιχτές τις πόρτες για είσοδο νέου προσώπου. Σε αυτούς τους μήνες λογικά δεν υπήρξε, όπως κανονικά θα έπρεπε για τον καθένα μας να υπάρχει μια εκτίμηση της τετελέσμένης σχέσης, μια επαναξιολόγηση του εαυτού μας, μια εκ νέου γνωριμία με το μέσα μας, μια επανεκτίμηση των στόχων μας, μία κριτική του εαυτού μας μέσα στην σχέση. Είναι πιο εύκολο να φταίει ο άλλος παρά εμείς άλλωστε. Όμως οι σχέχεις που κάνουμε δεν είναι τίποτα άλλο παρά αντανακλάσεις του ίδιου μας του εαυτού. Ο σύντροφός μας πολλές φορές είναι μικρά καθρεφτίσματά μας, που λόγω του ότι ο άλλος έχει διαφορετικό χαρακτήρα από εμάς εκφράζεται διαφορετικά. Ωστόσο δεν παύει να είναι μια αντανάκλασή μας. Αν για παράδειγμα όταν χώρισες την πρώτη φορά και δεν άντεχες να μείνεις λίγο μόνη για να κάνεις την αξιολογήσεις σου για εσένα την ίδια, τη ζωή σου και τις σχέσει σου, τότε ναι ήρθε ο δεύτερος σύζυγος που κι αυτός έχει τις δικές του ανασφάλειες, τους δικούς του φόβους και όλα αυτά τα έβγαζε με τον τρόπο που μπορούσε καλύτερα για εκείνον να βγάλει, μειώνοντάς σε, υποβαβιβάζοντάς σε κλπ. Υπάρχει όμως μία υποψία ότι λόγω του χωρισμού σου, λόγω ότι οι στόχοι σου ναυάγησαν να υποβίβαζες και να μείωνες μόνη σου τον εαυτό σου και εξού και η επιλογή σου.

Από ότι καταλαβαίνω (λες τα παιδιά μου) και με τον δεύτερο σύζυγο έκανες παιδί.

Αφού λοιπόν πάλι δεν περνάς καλά, οι πόρτες για συναισθηματικό γέμισμα ανοίγουν ξανά και πάλι κάποιος εμφανίζεται στην ζωη σου σαν οδοστρωτήρας. Εδώ θα υποθέσω ότι κάπως έτσι μπήκε στη ζωή σου και ο δεύτερος σύζυγος απλά έχουν περάσει τα χρόνια, τον έχεις απομυθοποιήσει, και δεν είσαι ευτυχισμένη σε αυτό το γάμο, και γι’ αυτό η περιγραφή σου δε είναι τόσο γλαφυρή όσο για το πρόν πρόσωπο. Στο δεύτερο γάμο σου νιώθεις μόνη και δεν το μπορείς και για αυτό οι πόρτες αυτού που ονομάζεις έρωτα άνοιξαν.

Γιατί είναι τόσο τρομακτική για εσένα η μοναξιά;

Γιατί δεν μπορείς να ζήσεις ένα διάστημα μόνη με τα παιδιά σου, να δεις τον εαυτό σου, τα αρνητικά και τα θετικά σου;

Να δεις τα λάθη σου;

Να δεις τι μοτίβα στις σχέσεις σου επαναλαμβάνεις;

Να δεις αν είσαι καλή παρέα για εσένα την ιδία;

Να δεις τους στόχους σου πιο ξεκάθαρα;

Γιατί επιλέγεις να ζεις τη μοναξιά των σχέσεων και όχι την μοναξιά της γνωριμίας με τον εαυτό σου;

Και κάπου εδώ έρχεσαι και βάζεις τα πρέπει με τα θέλω. Αυτό δεν κάνεις σε όλη σου τη ζωή; Αυτό δεν κάνουν όλοι μας; Απλά τα πρέπει για να εναρμονιστούν με τα θέλω, χρειάζονται χρόνο, χρειάζονται λίγο εσωτερισμό και αυτή η στροφή προς το μέσα μας είναι ένας μοναχικός δρόμος.

Αφού στην πορεία της ζωής σου, στη μεγάλη σου απελπισία βρέθηκαν άνδρες για να σου συμπληρώσουν το συναισθηματικό σου κενό, τι φαντάζεσαι, ότι δεν βρεθούν και αφού κάτσεις λίγο με τον εαυτό σου;

Φυσικά και θα βρεθούν!

Σκέψου ότι είσαι ένας καθρέφτης, λερωμένος, βρώμικος, θολός, που δεν έχει καθαριστεί για πάρα πολύ καιρό. Όσο και όταν τον κοιτάζεις ό, τι αντανακλάται σε αυτόν θα είναι λερωμένο, βρώμικο, θολό και παραμορφωμένο. Οι αντανάκλάσεις είσαι εσύ και οι επιλογές σου. Άρα όχι οι καλύτερες για εσένα και ούτε εσύ είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

Σκέψου τώρα να πάρεις το χρόνο σου και να καθάρισεις διεξοδικά τον καθρέφτη, να δοκιμάσεις διάφορους τρόπους μέχρι να φτάσεις σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα, που οι αντανακλάσεις θα είναι διαυγείς, καθαρές, φωτεινές και θα νατικατοπτρίζυουν την πραγματικότητα. Αυτές θα είναι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου και οι πιο δομημένες επιλογές, απαλλαγμένες από φόβους και ανασφάλειες.

Με εκτίμηση,

Βίκυ Μιχελή
Ψυχολόγος Πανεπιστημίου Αθηνών
Φοίβου & Αθηνάς 10
19005, Νέα Μάκρη
Τηλ: 2294300825
Κιν: 6944315963
E mail: vicky4micheli@yahoo.gr
Facebook: https://www.facebook.com/vickymicheli.psychologist.neamakri/
Skype: vicky_micheli

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ