fbpx

Θέλω να αλλάξω το επίθετό μου, λόγω κακής σχέσης με τον πατέρα μου. Τί πρέπει να κάνω;

| 18 Οκτωβρίου 2018
ADVERTISEMENT

Καλησπέρα

Θα ήθελα να μάθω ποιές κινήσεις απαιτούνται για την αλλαγή του επωνύμου μου λόγω κακής σχέσης με τον πατέρα μου και λόγω κακόηχου – μη εύηχου και ξενικού επωνύμου. Πού πρέπει να απευθυνθώ και πώς θα αλλάξουν τα χαρτιά μου π.χ. ταυτότητα, πτυχία κτλ;


ADVERTISEMENT

Απαντά η δικηγόρος, κυρία Ντούλιου Σταυρούλα

Αγαπητέ/ή φίλε/η

Το τροποποιημένο άρθρο 75 ΙΙ παρ.26 του ν.3463/2006, όπως ισχύει σήμερα, ορίζει ότι η αρμοδιότητα για «πρόσληψη, αλλαγή επωνύμου, καθώς και η πρόσληψη πατρώνυμου και μητρωνύμου» ανήκει πλέον (από 01-01-2011) στους Δήμους. Η αλλαγή του επωνύμου γίνεται με διοικητική πράξη (απόφαση του Δημάρχου του Δήμου στον οποίο είναι εγγεγραμμένος ή υπάγεται ο αιτούμενος). Αρμόδια Υπηρεσία είναι το Τμήμα Δημοτικής και Αστικής Κατάστασης. Η αποδοχή της αίτησης αλλαγής επωνύμου είναι στη διακριτική ευχέρεια της παραπάνω αρχής. Οι ψυχολογικοί λόγοι για τη μεταβολή του επωνύμου στηριζόμενοι στην πλήρη ανυπαρξία προσωπικής και συναισθηματικής επαφής με τον πατέρα, συνιστούν, κατ’ αρχήν, λόγους ικανούς να δικαιολογήσουν τη ζητηθείσα μεταβολή, λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι οι διατάξεις του άρθρου μόνου του ν.δ. 2573/1953 δεν προβλέπουν συγκεκριμένους λόγους που δικαιολογούν την εν λόγω μεταβολή ενώ με το άρθρο 5 παρ. 1 Σ., του δικαιώματος της ελεύθερης αναπτύξεως της προσωπικότητας δικαιολογείται απόλυτα. Θα πρέπει όμως να γίνει αναλυτική αναφορά στους λόγους μη ύπαρξης σχέσης με τον πατέρα. Ομοίως και η ύπαρξη κακόηχου – μη εύηχου ξενικού επιθέτου αποτελεί λόγο μεταβολής αναλυτικότερα, ο ενδιαφερόμενος νομιμοποιείται να αιτηθεί την πρόσληψη ή την αλλαγή του επωνύμου του, εφόσον συντρέχει στο πρόσωπό του έννομο συμφέρον, το οποίο θεμελιώνεται στην ύπαρξη σοβαρού λόγου για την αλλαγή του επωνύμου του. Ο λόγος αυτός ο οποίος συνήθως είναι ψυχολογικός, ενδέχεται να δημιουργεί προβλήματα στην κοινωνική ζωή του τέκνου, τα οποία δύνανται να απορρέουν από το κακόηχο του επωνύμου, το οποίο προκαλεί θυμηδία και περιφρόνηση εις βάρος του, ή την κακή φήμη που έχει ήδη αποκτήσει το εν λόγω επώνυμο, συνεπεία πράξεων άλλου προσώπου. Βάσει της ανωτέρω νομολογίας, θα πρέπει πλέον να θεωρείται ως επαρκής λόγος για την μεταβολή του επωνύμου η επίκληση ψυχολογικών λόγων. Ασφαλώς, βέβαια, κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, πράγμα που σημαίνει ότι η δυνατότητα ή μη μεταβολής του επωνύμου θα πρέπει να συναρτάται πάντοτε με τις ιδιαίτερες συνθήκες και περιστάσεις της κάθε υπόθεσης. Αρχικά υποβάλλεται αίτηση στον Δήμο, στον οποίο είναι γραμμένος ο ενδιαφερόμενος, με την οποία ζητείται η αλλαγή του επωνύμου με περιγραφή των λόγων, προσκομίζοντας τα δικαιολογητικά, που ζητά η με αριθμό Φ. 42301/13706/27-7-1995/Αρ.20 εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών. Η απόφαση του Δημάρχου, με την οποία γίνεται αποδεκτή η αιτηθείσα αλλαγή επωνύμου, κοινοποιείται στις αρχές που τηρούν δημοτολόγιο και μητρώο αρρένων, στο γραφείο ποινικού μητρώου του οικείου Πρωτοδικείου, στην Εισαγγελία και Αστυνομικές Αρχές του τόπου κατοικίας του ενδιαφερόμενου και στον ενδιαφερόμενο για να την προσκομίσει στην Αστυνομική Αρχή του τόπου της κατοικίας του για την έκδοση νέου δελτίου ταυτότητας.


ADVERTISEMENT

Με εκτίμηση

Ντούλιου Β. Σταυρούλα
Δικηγόρος Λάρισας
Κενταύρων 1, Πλατεία Εβραίων, 41222, Λάρισα
Τηλ. & Φαξ: 24130-19329/ Κιν: 6951813145
E-mail: stavrouladouliou@gmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ