fbpx

Θέλω να αναγνωρίσω την κόρη της γυναίκας μου. Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

| 15 Ιανουαρίου 2022
ADVERTISEMENT

Ήμουν παντρεμένος και έχω ένα ανήλικο τέκνο αναγνωρισμένο, αλλά χώρισα και παντρεύτηκα μία αλλοδαπή, με την οποία έχω αποκτήσει ένα παιδί και η σύζυγός μου η νυν έχει μία κόρη από τον πρώην σύζυγό της αλλοδαπό αναγνωρισμένο.

Ο σύζυγός της έχει φύγει στο εξωτερικό, δεν δίνει διατροφή και δεν έχει επικοινωνία με το παιδί του.


ADVERTISEMENT

Εγώ ως πατριός που παντρεύτηκα τη μητέρα της έχω δικαίωμα να αναγνωρίσω το παιδί της και να το γράψω στη μερίδα μου και πώς θα γίνει αυτό και αν γίνεται;

Η σύζυγός μου έχει την επιμέλεια της ανήλικης κόρης της. Το παιδί της δεν θέλουμε να έχει το επίθετό του πατέρα της του βιολογικού και θέλουμε να έχει το επίθετο της μητέρας της ή το δικό μου ως πατριός.

Δηλαδή ως πατριός που είμαι με τη σύζυγό μου έχουμε αποκτήσει ένα ανήλικο τέκνο και θέλω και αυτό το παιδί να το αναγνωρίσω και να γραφτεί στην μερίδα μας.


ADVERTISEMENT

Διευκρινίζω η σύζυγός μου είναι από την Αλβανία και η κόρη της έχει αλβανικό διαβατήριο. Λόγω του γάμου μας με Έλληνα Ευρωπαίο πολίτη είναι γραμμένες στη μερίδα η σύζυγός μου και το παιδί που αποκτήσαμε.

Το παιδί της που είναι από γάμο με τον πρώην της δεν φαίνεται πουθενά. Διατηρεί το επίθετο του βιολογικού της πατέρα.

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 

Αγαπητέ αναγνώστη,

Η μόνη περίπτωση που θα μπορούσατε να αναγνωρίσετε το τέκνο της συζύγου σας ως δικό σας, παρότι είναι αναγνωρισμένο από τον πρώην σύζυγο της γυναίκας σας, είναι να μην ήταν αυτός βιολογικός πατέρας του τέκνου.

Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσατε να προβείτε σε προσβολή της πατρότητας κατά το άρθρο 1467 επ. του Αστικού Κώδικα και αφού αυτή ευδοκιμούσε, θα μπορούσατε να προχωρήσετε σε εκούσια αναγνώριση του τέκνου της συζύγου σας κατά το άρθρο 1475 του ΑΚ.

Ωστόσο, όπως μου περιγράφετε και αν καταλαβαίνω καλά, ο πρώην σύζυγος της γυναίκας σας είναι πράγματι βιολογικός πατέρας της ανήλικης κόρης του.

Συνεπώς, δεν μπορείτε με κανέναν τρόπο να αναγνωρίσετε το ανήλικο τέκνο ως δικό σας, μέσω της ως άνω νομικής οδού.

Εναλλακτικά, ενδεχομένως θα μπορούσατε να προχωρήσετε σε υιοθεσία του ανήλικου τέκνου της συζύγου σας. Η υιοθεσία ανήλικου ορίζεται ρητά στα άρθρα 1542 και επόμενα του Αστικού Κώδικα.

Επειδή, όμως, η σύζυγός σας και η ανήλικη κόρη της είναι Αλβανίδες υπήκοοι, επιφυλάσσομαι ως προς το αν πρέπει εφαρμοστεί στη συγκεκριμένη περίπτωση το ελληνικό ή το αλβανικό δίκαιο, καθώς το θέμα αυτό θέλει ειδική έρευνα και γνώση όλων των δεδομένων της υπόθεσης.

Σε περίπτωση που εφαρμόζεται το ελληνικό δίκαιο, προκειμένου να υιοθετήσετε την ανήλικη, πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία των άρθρων 1549 επόμενα του Αστικού Κώδικα. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται και συναίνεση του βιολογικού της πατέρα στην υιοθεσία, εφόσον ζει και δεν έχει εκπέσει από την γονική μέριμνα.

Ως προς το επίθετο της ανήλικης, εφόσον την υιοθετήσετε, μπορείτε βάσει του άρθρου 1565 του ΑΚ να κάνετε αίτηση στο δικαστήριο, η οποία υποβάλλεται μετά τη συντέλεση της υιοθεσίας, προκειμένου να προσθέσετε και το δικό σας κύριο όνομα ή να απαλείψετε το κύριο όνομα που έφερε η υιοθετούμενη πριν την υιοθεσία.

Σε κάθε περίπτωση, σας προτείνουμε να απευθυνθείτε σε κάποιον εξειδικευμένο συνάδελφο, ο οποίος με πλήρη και ακριβή γνώση της υπόθεσής σας θα μπορέσει να σας κατευθύνει προς τις ορθότερες και ασφαλέστερες λύσεις, έχοντας πρώτα αποσαφηνίσει το ζήτημα του εφαρμόζοντος δικαίου.

Με εκτίμηση,

Ειρήνη Καψάλη
Δικηγόρος

Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ