fbpx

Στην πρώτη γέννα έπαθα επιλόχειο κατάθλιψη. Αν κάνω δεύτερο παιδί και αρρωστήσω ξανά, θα μου πάρουν το πρώτο;

ADVERTISEMENT

Η ερώτηση μου ειναι η εξής… Έχω μία κόρη 2 ετών και το παιδί είναι άγνωστου πατρός. Όταν γέννησα έπαθα επιλόχειο ψύχωση με αποτέλεσμα να νοσηλευτώ σε ψυχιατρική κλινική και να είμαι για πολύ καιρό με ψυχοφάρμακα… Τώρα έχω ξαναφτιάξει τη ζωή μου, προσπαθώ για δεύτερο παιδί και συγκατοικώ με το σύντροφο μου. Αν μείνω έγκυος και κάνω δεύτερο παιδί υπάρχει περίπτωση να ξαναπάθω επιλόχειο ψύχωση;

Η ερώτησή μου είναι η εξής: αν πάθω κάτι τέτοιο και χρειαστεί να ξανανοσηλευτώ υπάρχει περίπτωση να μπορέσει να μου πάρει κάποιος την κόρη μου που είναι αγνώστου πατρός (από τη στιγμή που δεν υπάρχει κανένα συγγενικό πρόσωπο που να έχω επαφές γιατί την πρώτη φορά που αρρώστησα είχα τη μητέρα μου, τώρα δεν έχω κανέναν πέρα απο το σύντροφό μου). Επίσης να σημειωθεί πως την πρώτη φορά με πήγαν με εισαγγελικό στην ψυχιατρική κλινική.


ADVERTISEMENT

Ευχαριστώ

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Παναγιώτα Λουκάκου

Η εγκυμοσύνη και η απόκτηση παιδιού αποτελεί μια από τις σημαντικότερες στιγμές στη ζωή μιας γυναίκας και συνήθως τη γεμίζει με συναισθήματα χαράς και ευτυχίας. Υπάρχουν όμως και κάποιες περιπτώσεις που η νέα μητέρα μπορεί να βιώνει, μια δύσκολη ψυχολογική κατάσταση, όπως επιλόχειο κατάθλιψη, δηλαδή κατάσταση έντονου στρες μετά τον τοκετό .
Η επιλόχεια κατάθλιψη, δηλαδή η κατάθλιψη μετά τον τοκετό, αποτελεί είδος κλινικής κατάθλιψης και μπορεί να επηρεάσει ένα σημαντικό ποσοστό των γυναικών μετά τη γέννηση του παιδιού τους με ή χωρίς προφανή αιτία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία 1 στις 10 γυναίκες,διαγιγνώσκεται από τους γιατρούς και αντιμετωπίζεται θεραπευτικά. Συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης αποτελούν η κακή διάθεση, προβλήματα στον ύπνο ή στην όρεξη, αισθήματα αναξιότητας ή ενοχής, μείωση της ενεργητικότητας, αισθήματα απόρριψης και σε κάποιες περιπτώσεις σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας.


ADVERTISEMENT

Σοβαρότερη και διαφορετική περίπτωση αποτελεί η επιλόχεια ψύχωση, η οποία είναι ένα σύνδρομο που συχνά χαρακτηρίζεται από κατάθλιψη, παραληρήματα και σκέψεις από πλευράς της μητέρας να βλάψει είτε το παιδί της είτε τον ίδιο τον εαυτό της. Η κατάσταση της μητέρας πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά αφού μερικές μητέρες, που αντιμετωπίζουν αυτή την ασθένεια ενήργησαν με αυτή την εσωτερική παρόρμηση και έβλαψαν ή αποπειράθηκαν να βλάψουν τον εαυτό τους ή το βρέφος τους.

Στις περιπτώσεις αυτές η ασθενής μητέρα πρέπει να μεταφέρεται σε ψυχιατρική μονάδα προκειμένου να λάβει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή . Για το λόγο προστασίας της ίδιας της μητέρας και του παιδιού της τόσο οι συγγενείς, όσο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και τρίτοι μπορούν να ζητήσουν την ακούσια νοσηλεία της ασθενούς μητέρας, δηλαδή τη νοσηλεία της χωρίς τη συγκατάθεση της, για την εισαγωγή και για την παραμονή της για θεραπεία σε Μονάδα Ψυχικής Υγείας, η οποία γίνεται κατόπιν αιτήσεως στον αρμόδιο Εισαγγελέα σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στο Ν. 2071/1992.

Επίσης σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 1515 παρ. 1 ΑΚ, η γονική μέριμνα του ανήλικου τέκνου που γεννήθηκε και παραμένει χωρίς γάμο των γονέων του, ανήκει στη μητέρα του. Εξάλλου, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 1532 ΑΚ, αν ο πατέρας ή η μητέρα δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στο λειτούργημα της γονικής μέριμνας, το δικαστήριο, μπορεί, εφόσον το ζητήσουν ο άλλος γονέας, οι πλησιέστεροι συγγενείς του τέκνου, ο εισαγγελέας ή και αυτεπαγγέλτως, να διατάξει οποιοδήποτε πρόσφορο μέτρο. Το δικαστήριο μπορεί ιδίως να αφαιρέσει από τον ένα γονέα την άσκηση της γονικής μέριμνας ολικά ή μερικά και να την αναθέσει αποκλειστικά στον άλλο ή, αν συντρέχουν και στο πρόσωπο αυτού οι προϋποθέσεις της προηγούμενης παραγράφου, να αναθέσει την πραγματική φροντίδα του τέκνου ή, ακόμη, και την επιμέλεια του ολικά ή μερικά σε τρίτον ή και να διορίσει επίτροπο. Σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις και επίκειται άμεσος κίνδυνος για τη σωματική ή την ψυχική υγεία του παιδιού, ο εισαγγελέας μπορεί να διατάσσει κάθε πρόσφορο μέτρο για την προστασία του, μέχρι την έκδοση της αποφάσεως του δικαστηρίου, στο οποίο πρέπει να απευθύνεται εντός τριάντα ημερών.».

Εξάλλου, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 1536 ΑΚ αν από τότε που εκδόθηκε δικαστική απόφαση σχετική με τη γονική μέριμνα μεταβλήθηκαν οι συνθήκες, το δικαστήριο οφείλει, ύστερα από αίτηση ενός ή και των δύο γονέων, των πλησιέστερων συγγενών του τέκνου ή του εισαγγελέα, να προσαρμόσει την απόφασή του στις νέες συνθήκες, ανακαλώντας ή μεταρρυθμίζοντάς την, σύμφωνα με το συμφέρον του τέκνου, και ιδίως να αποδώσει στους γονείς την άσκηση της γονικής μέριμνας που τους έχει αφαιρεθεί. Επομένως στη δική σας περίπτωση στην περίπτωση της γεννήσεως του δεύτερου παιδιού σας,και μόνο εφόσον,υποτροπιάσετε σε επιλόχεια ψύχωση και κριθεί απαραίτητη εκ νέου η ακούσια νοσηλείας σας, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την ανήλικη κόρη σας και θα πρέπει το δικαστήριο, εφόσον δεν υπάρχει πατέρας του παιδιού και μέσω της Εισαγγελίας Ανηλίκων να αναθέσει έστω προσωρινά την επιμέλεια του σε τρίτο πρόσωπο ή να την αναθέσει σε μονάδα φροντίδας παιδιού με κριτήριο το πραγματικό συμφέρον του παιδιού. Στην περίπτωση αυτή εφόσον ακολουθήσετε τη θεραπεία σας και συνεργάζεστε με τους γιατρούς σας το δικαστήριο μπορεί εκ νέου κατόπιν αιτήσεως σας και εφόσον έχουν αλλάξει οι συνθήκες και δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι της ακούσιας νοσηλείας σας, να μεταρρυθμίσει την απόφαση του και να αναθέσει σε εσάς και πάλι την επιμέλεια του ανήλικου παιδιού σας. Βεβαίως είναι πιθανό τίποτα από αυτά να μη χρειαστεί να συμβεί καθώς τώρα πλέον γνωρίζετε το πρόβλημα σας καθώς και τον τρόπο να το αντιμετωπίσετε έγκαιρα με τη βοήθεια και την υποστήριξη των θεραπόντων ιατρών σας.

Παναγιώτα Λουκάκου | Panagiota Loukakou 
Δικηγόρος Παρ Αρείω Πάγω  | Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Attorney-at-Law | Accredited Mediator of the Ministry of Justice, Transparency and Human Rights
Μέλος της εταιρείας Εμπορικής και Οικογενειακής Διαμεσολάβησης “ΔΙΑΛΟΓΟΣ”
Λεωφ. Σταδίου 61 | 61, Stadiou str.
Αθήνα 10559 | Athens 10551
Ελλάδα | Greece
Tel: +30 210 3217637
Mob.: +30 6977367340
Fax: +30 210 3000104 

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ