fbpx

Προσφέρω στα παιδιά το ίδιο με τη μητέρα τους. Δεν δικαιούμαι και εγώ το οικογενειακό επίδομα του Ο.Γ.Α.;

ADVERTISEMENT

Καλησπέρα σας, διάβασα το άρθρο σας σχετικά με το επίδομα τέκνων και ποιός το δικαιούται σε περίπτωση διαζυγίου, έχω όμως την εξής απορία. Εγώ ας πούμε βρίσκομαι σε διάσταση, έχω 4 παιδιά, πληρώνω διατροφή για τα δύο ανήλικα που μένουν με την μητέρα τους σε επαρχία. Τα δύο μεγάλα σπουδάζουν στην Αθήνα και μένουν μόνα τους σε σπίτι, που τους έχει παραχωρηθεί απο συγγενικό πρόσωπο και προσφέρω σε αυτά το ίδιο με την μητέρα τους, δεν θα έπρεπε να δικαιούμαι ενα μέρος του βοηθήματος αυτού; Ή να το παίρνουν τα ίδια τα παιδιά; 
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Ζωή Παυλίδου


ADVERTISEMENT

Αγαπητέ φίλε,

Από το κείμενο του ν. 4093/2012 προκύπτουν οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων. Κατόπιν ερμηνείας του νόμου και των συνοδεύοντων αυτού εγκυκλίων δικαιούχος του επιδόματος είναι ο γονέας που έχει την επιμέλεια του εξαρτώμενου ανήλικου τέκνου. Ως εξαρτώμενα τέκνα θεωρούνται και εκείνα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον φοιτούν σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ ή σε Κολλέγια καθώς και σε Ι.Ε.Κ., Δημόσια ή ιδιωτικά. Τα επιδόματα καταβάλλονται μόνο κατά το χρόνο φοίτησης τους και σε καμία περίπτωση πέρα από τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους. Με βάση τις οδηγίες του ΟΓΑ, σε περίπτωση ενήλικου τέκνου, είτε οι γονείς είναι σε διάσταση, είτε είναι διαζευγμένοι, ο αιτών γονέας θα πρέπει να προσκομίσει υπεύθυνη δήλωση του τέκνου, με την οποία δηλώνει αν ο γονέας που έχει υποβάλει αίτηση έχει ή όχι την κύρια ευθύνη διατροφής του.

Καταρχήν, είναι προφανές ότι μόνον ένας εκ των δύο γονέων μπορεί να θεωρηθεί δικαιούχος του οικογενειακού επιδόματος και όχι και οι δύο εξ’ ημισείας. Κατά δεύτερον, ο αιτών γονέας θα πρέπει να έχει την κύρια ευθύνη διατροφής του ενήλικου τέκνου και καλείται να προσκομίσει και μία υπεύθυνη δήλωση του τέκνου ότι πράγματι έχει την κύρια ευθύνη διατροφής του εκείνος και όχι ο άλλος γονέας. Ως διατροφή στην περίπτωση αυτή δεν θα πρέπει να εκληφθεί η διατροφή υπό την πλήρη έννοια του όρου της διατροφής που περικλείει και την επιμέλεια του προσώπου του τέκνου και όχι μόνο με την μορφή της διατροφής που καταβάλλεται εφάπαξ μηνιαίως σε χρήμα.


ADVERTISEMENT

Εν προκειμένω, κατανοώ την ιδιαιτερότητα της κατάστασης ως προς τα ενήλικα τέκνα σας, οπότε πιθανώς θα μπορούσατε να αιτηθείτε ο καθένας χωριστά το επίδομα για το ένα μόνο εκ των δύο τέκνων.

Ζωή Παυλίδου
Δικηγορικό Γραφείο
Ζωής Παυλίδου & Συνεργατών

Δικηγόρος παρ’ Εφέταις
Μητροπόλεως 47, Τ.Κ. 54623
Θεσσαλονίκη.
Τηλέφωνο: 2310 275465
Fax : 2310 271191
E-mail: pzoi@hotmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ