fbpx

Πιστεύω ότι τα τέρατα οι γονείς μου, είναι θετοί και έχουν καταχραστεί μέρος της περιουσίας μου

ADVERTISEMENT

Θα ήθελα την βοήθεια σας σε ένα θέμα που με απασχολεί από την ημέρα που κατάλαβα τον εαυτό μου από 4 χρονών ,τώρα είμαι 49.

Έχω σοβαρούς λόγους να πιστεύω ότι με μεγάλωσαν 2 άνθρωποι τέρατα – γονείς μέσα σε μια πολύτεκνη οικογένεια ,οι οποίοι δεν πίστεψα ποτέ ότι είναι οι πραγματικοί γονείς μου έως και σήμερα,με αρκετή βια,ψυχολογικό πόλεμο και πολλά άλλα.


ADVERTISEMENT

Πως μπορώ δικαστικά να τους φέρω να κάνουν τεστ DNA ;

Δεν έχω καλές σχέσεις πλέον μαζί τους ούτε καν μου μιλάνε και όταν αναφέρομαι σε αυτό το θέμα κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Σας παρακαλώ πολύ ποια είναι η νόμιμη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσω γιατί πιστεύω ότι έχουν καταχραστεί μέρος της περιουσίας που θα έπρεπε να είχα ήδη στην κατοχή μου.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς για οποία συμβουλή μου δώσετε!


ADVERTISEMENT


Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κωνσταντίνα Αθανασίου

Από τον συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 1467, 1469 περ. 3, 1470 περ. 3, 1479 και 1483 παρ. 1 εδ. β’ ΑΚ προκύπτει ότι δικαίωμα άσκησης αγωγής προσβολής της πατρότητας τέκνου, που έχει γεννηθεί διαρκούντος του γάμου των γονέων του και αγωγής για την αναγνώριση της πατρότητας έχει, εκτός των άλλων προσώπων και αυτό το ίδιο το παιδί, είτε μέσω της μητέρας του ή του πατέρα του, εφόσον είναι ανήλικο, είτε αυτοπροσώπως, μετά την ενηλικίωση του. Στην τελευταία περίπτωση το δικαίωμα του παιδιού για την δικαστική αναζήτηση της πατρότητας του υποκύπτει σε απόσβεση ένα (1) έτος από την ενηλικίωση του.

Με την αποσβεστική προθεσμία ο νομοθέτης επιδιώκει, γενικά, την άρση μιας εκκρεμότητας στις βιοτικές σχέσεις των ανθρώπων και προσπαθεί να περιορίσει τη συμπεριφορά του δικαιούχου, ώστε αυτή να μην συντελεί στην επίταση της προϋπάρχουσας εκκρεμότητας. Γι` αυτό προβλέπεται από το νόμο ορισμένη προθεσμία, μετά την άπρακτη παρέλευση της οποίας αίρεται η εκκρεμότητα με την απόσβεση του δικαιώματος και την οριστική σταθεροποίηση της υπάρχουσας έννομης κατάστασης.

Συνεπώς, στην αποσβεστική προθεσμία παρατηρείται μία αυστηρότητα, η οποία επιβάλλεται: α) από την έκταση της προκαλούμενης αβεβαιότητας, η οποία είναι άσχετη με την αδράνεια του δικαιούχου και υπάρχει χωρίς αυτή, β) από τον χρόνο, που γεννιέται η αβεβαιότητα, γ) γιατί το συμφέρον, που προστατεύεται στις σχετικές περιπτώσεις, στηρίζεται όχι σε μία κατάσταση πραγμάτων, που διατηρείται για ορισμένο χρόνο, αλλά σε δικαιώματα, σχέσεις ή καταστάσεις, που ισχύουν από το νόμο ή τη δικαιοπρακτική βούληση και δ) γιατί ο νομοθέτης ή οι δικαιοπρακτούντες τάσσουν θεληματικά αποσβεστική προθεσμία, επιδιώκοντας τη γρήγορη και με δραστικό τρόπο εκκαθάριση μίας αβεβαιότητας ή τον άμεσο εξαναγκασμό του δικαιούχου να επισπεύσει τη σχετική ενέργεια ή πράξη άσκησης του δικαιώματος.

Όμως η αποσβεστική προθεσμία αποτελεί δραστικό μέσο και ως τέτοιο προκαλεί έννομη μεταβολή. Διακρίνοντας ο νομοθέτης τον απόλυτο και άκαμπτο χαρακτήρα της αποσβεστικής προθεσμίας και τα άδικα αποτελέσματα, στα οποία αυτός οδηγούσε, διατύπωσε στο άρθρο 279 ΑΚ τη γενική αρχή ότι στις αποσβεστικές προθεσμίας εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις για την παραγραφή.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, στις περιπτώσεις προσβολής της πατρότητας τέκνου γεννημένου διαρκούντος του γάμου των-γονέων του και δικαστικής αναγνώρισης τέκνου γεννημένου εκτός γάμου των γονέων του, όπου οι αγωγές ασκούνται από το ίδιο το ενήλικο τέκνο μετά από την ενιαύσια αποσβεστική προθεσμία, μπορεί να τύχει αναλογικής εφαρμογής το άρθρο 255 ΑΚ, εφόσον αποδειχθεί ότι η άσκηση των αγωγών εντός της προβλεπόμενης από το νόμο αποσβεστικής προθεσμίας εμποδίστηκε από λόγους ανωτέρας βίας.

Κι αυτό γιατί σκοπός της ρύθμισης του άρθρου 1483 εδ. β’ ΑΚ είναι η ρύθμιση βασικών εννόμων σχέσεων εντός εύλογου χρόνου, όμως ο σκοπός αυτός δεν μπορεί να θίγει δικαιώματα, τα οποία δεν ασκήθηκαν για λόγο, που δεν αφορά ή δεν εξαρτάται από τον ίδιο τον δικαιούχο. Συνακόλουθα, αυτή είναι η δικαιολογητική αιτία, που επιβάλλει την επέκταση της ρύθμισης του άρθρου 255 ΑΚ και σε αυτή των άρθρων 1470 περ. 3 και 1483 εδ. β’ ΑΚ, τη μετάθεση δηλαδή της αφετηρίας της αποσβεστικής προθεσμίας στο χρόνο που θα εκλείψει το γεγονός της ανώτερης βίας (ΠΠρΑθ 1094/2013, ΠΠρΡοδ 15/2003 δημοσιευμένες στη ΝΟΜΟΣ,14/2022 ΜΠΡ ΛΑΜ).

Εάν με κάποιον τρόπο μπορέσετε να αποδείξετε (μάρτυρες, έγγραφα κτλ) ότι οι γονείς σας, με δόλιο τρόπο σας είχαν αποκρύψει την πραγματική κατάσταση και την πληροφορηθήκατε πολύ πρόσφατα (προσοχή στην προθεσμία, που τάσσει ο νόμος, όπως ανωτέρω αναφέρθηκε), αξίζει μία προσπάθεια να καταθέσετε αγωγή και να επικαλεστείτε τους λόγους της ανωτέρας βίας, που σας εμπόδισαν να ασκήσετε νωρίτερα το δικαίωμά σας αυτό.

Θα πρέπει, όμως, να μιλήσετε με κάποιον δικηγόρο και να αναλύσετε όλα τα περιστατικά, που μας αναφέρετε, προκειμένου να βρείτε την καλύτερη δυνατή λύση, διότι η περίπτωση σας είναι ιδιάζουσα.

Κωνσταντίνα Αθανασίου
Δικηγόρος
Πατησίων 154, Αθήνα
Τ.Κ 11257
Τηλ: 210 – 8675160
Κινητό: 6944 620176
Fax: 210 – 8676521
Email: konathanasiou00@gmail.com
Web: http://avlawyers.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει απιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ