fbpx

Παίρνω διαζύγιο από την γυναίκα μου λόγω λεκτικής βίας και θέλει να βλέπω το παιδί πολύ λίγο και οι δικοί μου καθόλου. Τί κάνω;

ADVERTISEMENT

Παίρνω διαζύγιο με την γυναίκα μου λόγω έντονης λεκτικής βίας εκ μέρους προς το πρόσωπο μου και ελλείψεις σεβασμού ανάμεσα μας εδώ και 2 χρόνια έχοντας κάνει ένα τέκνο.
Θέλει να το τραβήξει στα άκρα λέγοντας ότι θέλει να με καταστρέψει πλέον και ότι θα βλέπω το παιδί μου όποτε θέλει αυτή και για πολύ λίγο. Θέλει επίσης να κάνει ασφαλιστικά μέτρα εναντίων όλης της οικογένειας μου γιατί δεν θέλει να βλέπουν το παιδί ενώ αυτοί οι άνθρωποι ήταν απών από όλο τον καιρό που ήμασταν παντρεμένοι. Τι μπορώ να κάνω ώστε να μην χάσω το παιδί μου εντελώς και επιτέλους να το βλέπει και η οικογένεια μου;

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κωνσταντίνα Αθανασίου


ADVERTISEMENT

Εάν πρόκειται για συναινετικό διαζύγιο θα πρέπει η συμφωνία για τη λύση του γάμου να συνοδεύεται από τη συμφωνία για ρύθμιση της επιμέλειας, της διατροφής και της επικοινωνίας με τα τέκνα. Η συμφωνία αυτή αποτελεί τίτλο εκτελεστό, πράγμα που σημαίνει ότι σε περίπτωση παραβίασης των συμφωνηθέντων μπορεί να προβεί κάποιος σε αναγκαστική εκτέλεση προς συμμόρφωση με τους όρους, που έχουν γίνει αμοιβαία αποδεκτοί.

Σε περίπτωση διαζυγίου κατ’ αντιδικία και διαφωνίας σχετικά με τα θέματα της επιμέλειας, της διατροφής και της επικοινωνίας, θα πρέπει να ασκηθούν τα ανάλογα ένδικα βοηθήματα, ήτοι αγωγή επιμέλειας, επικοινωνίας κλπ, οπότε θα κληθεί το δικαστήριο να αποφασίσει για το ποιος είναι κατάλληλος για επιμέλεια ή πώς θα ρυθμίζεται το δικαίωμα προς επικοινωνία. Την αγωγή ή/και την αίτηση λήψης ασφαλιστικών μέτρων σε επείγουσα περίπτωση  την ασκεί ο γονέας, που έχει έννομο συμφέρον.

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 1520 Α.Κ, ο γονέας μετά του οποίου δεν διαμένει, για οποιονδήποτε λόγο, το ανήλικο τέκνο του, διατηρεί το δικαίωμα της προσωπικής μετ` αυτού επικοινωνίας, τα σχετικά δε μ` αυτή κανονίζονται ειδικότερα από το Δικαστήριο. Το άκρως αυτό προσωπικό δικαίωμα του γονέα απορρέει από το φυσικό δεσμό του αί­ματος και του αισθήματος στοργής προς το τέκνο του, συ­ντελεί δε στην ανάπτυξη του ψυχικού κόσμου του τελευ­ταίου και της εν γένει προσωπικότητας του και για τον λόγο αυτό, αποβλέπει κυρίως στο καλώς εννοούμενο συμφέρον του. Ενόψει των προεκτεθέντων, η δυνατότητα προσω­πικής επικοινωνίας δεν μπορεί να αφαιρεθεί από το γονέα, που δεν έχει μαζί του το τέκνο, ούτε και να περιορισθεί, πα­ρά μόνο στο μέτρο, που σε εξαιρετικές περιπτώσεις τούτο επιβάλλεται από σπουδαίο λόγο (ΕφΑθ 2616/2010 ΝΟΜΟΣ, ΕφΑθ 1461/1997, ΕλλΔ/νη 38.868, ΕφΘεσ 3570/1991, Αρμ ΜΣΤ.133) και ιδίως όταν υφίστανται εξαιρετικά ακραίες κα­ταστάσεις, ή η άσκηση του δικαιώματος επικοινωνίας γίνεται με τρόπο καταχρηστικό.


ADVERTISEMENT

Τόσο για τον πλήρη αποκλεισμό όσο και για τον περιορισμό της επικοινωνίας του τέκνου με τον γονέα ή τους απώτερους ανιόντες του, το Δικαστήριο θα εξετάσει εάν αυτό είναι αναγκαίο για το συμφέρον του τέκνου και όχι για το συμφέρον του γονέα ή τρίτου που έχει την επιμέλεια αυτού.

Περαιτέρω, κατά τη διατύπωση του άρθρου 1520 παρ. 2 Α.Κ, οι γονείς δεν έχουν το δικαίωμα να εμποδίζουν την επικοινωνία του τέκνου με τους απώτερους ανιόντες του, εκτός αν υπάρχει σοβαρός λόγος. Κατά την έννοια της διατάξεως αυτής, οι απώτεροι ανιόντες του ανήλικου τέκνου (παππούς και γιαγιά) έχουν ίδιο και αυτοτελές δικαίωμα, που πηγάζει ευθέως από το νόμο, προσωπικής επικοινωνίας με το τέκνο (εγγονό). Σκοπός του δικαιώματος επικοινωνίας του απώτερου ανιόντος, όπως άλλωστε και του ίδιου του γονέα με το ανήλικο τέκνο, είναι η ικανοποίηση του φυσικού αισθήματος αγάπης μεταξύ αυτών και η αποτροπή της αμοιβαίας αποξένωσης τους, η οποία θα ασκούσε βλαπτική επίδραση στο συμφέρον του παιδιού.

Συνεπώς, σε περίπτωση που υπάρχει άρνηση του διαμένοντος με το τέκνο γονέα επικοινωνίας αυτού με τους παππούδες, νομιμοποιούνται οι τελευταίοι στην άσκηση των ανάλογων ενδίκων βοηθημάτων (αγωγής ή ασφαλιστικών μέτρων).

Συμπερασματικά, το δικαίωμα επικοινωνίας με το τέκνο σε περίπτωση διαφωνίας και στις 2 περιπτώσεις (του γονέα και των παππούδων) ρυθμίζεται από το δικαστήριο με αποκλειστικό γνώ­μονα το συμφέρον του τέκνου. Τα κριτήρια εξειδίκευσης της αόριστης αυτής νομικής έννοιας είναι ρευστά, έτσι ώστε ο δικαστής να μπορεί να απονείμει ουσιαστική δικαιοσύνη στην εξατομικευμένη διαφορά, που άγεται στην κρίση του.

Κωνσταντίνα Αθανασίου
Δικηγόρος
Πατησίων 154, Αθήνα
Τ.Κ 11257
Τηλ: 210 – 8675160
Κινητό: 6944 620176
Fax: 210 – 8676521
Email: konathanasiou00@gmail.com
Web: http://avlawyers.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει απιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ