Ο σύζυγός μου έχει αποκτήσει μόνιμο κινητικό πρόβλημα μετά από τροχαίο. Νιώθω εγκλωβισμένη…

Ο σύζυγός μου έχει αποκτήσει μόνιμο κινητικό πρόβλημα μετά από ένα τροχαίο – ενάμιση χρόνο πριν. Ευτυχώς, δεν έχει υποστεί βλάβες σε σημείο να αλλάξει η προσωπικότητά του ή να μην μπορεί να μιλήσει. Όμως, οι βλάβες, που έχει υποστεί απαιτούν φροντίδα και ιατρική παρακολούθηση γεγονός, που με έχει κουράσει πολύ να το σηκώνω μόνη μου. Ο ίδιος δεν θέλει να πάρω κάποια γυναίκα να μας βοηθάει, δεν ξέρω, πώς να τον πείσω, ότι χρειάζεται να υπάρχει ένα άλλο άτομο να τον φροντίζει. Πιστεύει, ότι κάτι τέτοιο θα καθυστερήσει την αποκατάστασή του κι επίσης θεωρεί ότι οικονομικά θα είναι δυσβάσταχτο.

Δυσβάσταχτος είναι όμως και ο δικός μου εγκλωβισμός. Δεν αντέχω άλλο να είμαι έγκλειστη σε ένα σπίτι μαζί του και να μην έχω στοιχειώδη χρόνο για μένα. Η σχέση μας – όσο καλή κι αν ήταν – σήμερα δεν είναι πια η ίδια. Νιώθω απλώς, πως είμαι μια βοηθός χωρίς έστω να έχω τις απαραίτητες γνώσεις, που απαιτούνται. Αγχώνομαι υπερβολικά και ίσως το μεταφέρω και σε εκείνον και στην εφτάχρονη κόρη μας. Δεν θέλω απαραίτητα να χωρίσω, αλλά θέλω χρόνο για εμένα και δεν ξέρω πώς να τον βρω.

 Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

 Φιλικά

Απαντάει ο  Ψυχολόγος & Υποψήφιος Δρ. στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κύριος Κωνσταντίνος Μπλέτσος 

Βιώνετε μια κατάστασ,η που έχει αλλάξει ραγδαία τη λειτουργία της οικογένειας. Ως αποτέλεσμα του ατυχήματος του συζύγου σας, έχετε επωμισθεί με πλήθος καθηκόντων, τα οποία όπως ειναι λογικό, σας φορτώνουν με κούραση, ευθύνες και άγχος. Σε τέτοιες κρίσεις τα μέλη της οικογένειας χρειάζεται να επιδείξουν ευελιξία, ώστε να μπορέσουν να προσαρμοστούν στις καινούργιες και απαιτητικές συνθήκες. Απ την άλλη βέβαια, οι σύζυγοι δεν ειναι μόνο για να μοιράζονται τα καλά της συνύπαρξης αλλα και τις δυσκολίες που συχνά υπάρχουν στην ζωή. Η άποψη μου ειναι, οτι πρέπει να συζητήσετε με τον σύζυγο σας ανοιχτά (δηλ. και με τα συναισθήματα, που σας δημιουργεί η κατάσταση), ώστε να βρείτε μια συνθήκη που και οι ανάγκες του συζυγου σας θα ικανοποιούνται αλλα και εσεις θα αποφύγετε το ενδεχόμενο της εξάντλησης διαρκώς επιφορτισμένη με το βαρύτατο έργο της φροντίδας. Η λύση που προτείνετε ειναι μια καλή λύση, αν μπορεί να υποστηριχθεί οικονομικά καθώς και το ενδεχόμενο να βρείτε βοήθεια απο το ευρύτερο οικογενειακό και φιλικό σας περιβάλλον. Επίσης ερευνήστε  τις δημοτικές υπηρεσίες της περιοχής σας για το αν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι. Σας ευχομαι τα καλύτερα.

Κωνσταντίνος Μπλέτσος 
Ψυχολόγος-Υποψήφιος Διδάκτωρ Πάντειο Πανεπιστήμιο
Ανατολής 9-15, 1ος Όροφος
ΤΚ 14231, Νέα Ιωνία Αττικής.
Τηλέφωνο για Ραντεβού: 6977 925414
Email: bletsos@gmail.com & info@bletsos.net
Web: http://www.bletsos.net/

Τώρα μπορείς να επισκεφθείς, επιλεγμένους ειδικούς συνεργάτες μας, μέσω του προγράμματος «Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν». Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείς να δείς εδώ ενώ αν θες να πάρεις απαντήσεις μέσω του Singleparent.gr, μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.