fbpx

Ο σύντροφός μου είναι μουσουλμάνος και του επιτρέπονται 4 σύζυγοι. Μπορούμε να κάνουμε σύμφωνο συμβίωσης;

ADVERTISEMENT

Χαίρεται! Ο σύντροφός μου είναι παντρεμένος στην Αίγυπτο με μουσουλμανικό γάμο που του επιτρέπει να έχει έως και 4 συζύγους ταυτόχρονα!

Μπορούμε να κάνουμε σύμφωνο συμβίωσης;


ADVERTISEMENT

Απαντά η δικηγόρος, κυρία Παναγιώτα Λουκάκου

Εκτός από το θεσμό του γάμου, στο οικογενειακό δίκαιο προβλέφθηκε με το Ν 3719/2008 το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ετερόφυλων προσώπων. Εν συνεχεία με το Ν. 4356/2015 το σύμφωνο συμβίωσης έλαβε νέα μορφή με την επικύρωση της συμβίωση ενηλίκων προσώπων ανεξάρτητα από το φύλλο τους. Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν. 4356/2015, η συμφωνία δύο ενήλικων προσώπων, ανεξάρτητα από το φύλο τους, με την οποία ρυθμίζουν τη συμβίωσή τους (σύμφωνο συμβίωσης) καταρτίζεται αυτοπροσώπως με συμβολαιογραφικό έγγραφο.

Η ισχύς της συμφωνίας αρχίζει από την κατάθεση αντιγράφου του συμβολαιογραφικού εγγράφου στο ληξίαρχο του τόπου κατοικίας τους, το οποίο καταχωρίζεται σε ειδικό βιβλίο του Ληξιαρχείου. Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 2 του ίδιου νόμου ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την έγκυρη σύναψη συμφώνου συμβίωσης. Έτσι προβλέπεται ότι για την έγκυρη σύναψη συμφώνου συμβίωσης απαιτείται καταρχήν πλήρης δικαιοπρακτική ικανότητα. Επίσης ορίζεται ότι δεν επιτρέπεται η σύναψη συμφώνου συμβίωσης: α) αν υπάρχει γάμος ή σύμφωνο συμβίωσης των ενδιαφερόμενων προσώπων ή του ενός από αυτά, ή μεταξύ συγγενών εξ αίματος σε ευθεία γραμμή απεριόριστα και εκ πλαγίου ή μέχρι και τον τέταρτο βαθμό, καθώς και μεταξύ συγγενών εξ αγχιστείας σε ευθεία γραμμή απεριόριστα και γ) μεταξύ εκείνου που υιοθέτησε και αυτού που υιοθετήθηκε.


ADVERTISEMENT

Η παράβαση των διατάξεων του νόμου συνεπάγεται την ακυρότητα του συμφώνου συμβίωσης όπως επίσης και η εικονικότητα του συμφώνου συμβίωσης. Η ακυρότητα κηρύσσεται με αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Την αγωγή ασκεί, εκτός από τα μέρη, και όποιος προβάλλει έννομο συμφέρον οικογενειακής φύσης, καθώς και ο εισαγγελέας αυτεπαγγέλτως, αν το σύμφωνο αντίκειται στη δημόσια τάξη. Σε περίπτωση ακυρότητας με την αμετάκλητη δικαστική απόφαση, που ακυρώνει το σύμφωνο συμβίωσης, αίρονται αναδρομικά τα αποτελέσματά του. Η ακύρωση του συμφώνου δεν επηρεάζει μόνο την πατρότητα των παιδιών. 1. Ο νόμος αυτός εφαρμόζεται σε κάθε σύμφωνο συμβίωσης, εφόσον τούτο καταρτίζεται στην Ελλάδα ή ενώπιον ελληνικής προξενικής αρχής. Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 13 του Ν.4356/2015 οι προϋποθέσεις σύναψης, οι σχέσεις των μερών μεταξύ τους και οι προϋποθέσεις και συνέπειες της λύσης των συμφώνων συμβίωσης, που δεν υπάγονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, διέπονται από το δίκαιο του τόπου όπου καταρτίστηκαν. Κατά τα λοιπά, τα σύμφωνα συμβίωσης της παρούσας παραγράφου δεν αναπτύσσουν στην ελληνική έννομη τάξη περισσότερα αποτελέσματα από αυτά που προβλέπονται στον παρόντα νόμο. Τέλος στο άρθρο ΑΚ 1354 με τον τίτλο κώλυμα από γάμο που υπάρχει ή από σύμφωνο συμβίωσης με τρίτον προβλέπεται ότι εμποδίζεται η σύναψη γάμου πριν λυθεί ή ακυρωθεί αμετάκλητα ο γάμος που υπάρχει ,καθώς πριν λυθεί η ακυρωθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση το σύμφωνο συμβίωσης που συνδέει τον έναν μελλόνυμφο με τρίτον.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι το σύμφωνο συμβίωσης που συνάπτεται στην Ελλάδα πρέπει για να είναι έγκυρο, να έχει καταρτιστεί με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο ελληνικό δίκαιο και οι οποίες αναφέρονται αναλυτικά παραπάνω. Μεταξύ αυτών των προϋποθέσεων είναι και η μη ύπαρξη προηγούμενου γάμου ή συμφώνου συμβίωσης.

Εφόσον ο σύντροφος σας έχει συνάψει άλλο γάμο έστω και με μία σύζυγο, δεν μπορεί να συνάψει έγκυρα άλλο γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης. Εάν παραταύτα συνάψετε σύμφωνο συμβίωσης αυτό είναι άκυρο και την ακυρότητα μπορεί να προβάλλει και ο Εισαγγελέας, ο οποίος ασκεί αγωγή για την ακύρωση του συμφώνου συμβίωσης, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν, οπότε ο Εισαγγελέας κατέθεσε σειρά αγωγών για ακύρωση των μη νόμιμων συμφώνων συμβίωσης ενώ συγκρότησε και δικογραφίες για όλες αυτές τις υποθέσεις και παρέπεμψε στο ποινικό δικαστήριο ως κατηγορούμενους τους συμβαλλόμενους. Ακόμη και εάν είναι δύσκολο να λάβει γνώση του γάμου του συντρόφου σας σε άλλη χώρα, θεωρώ ότι θα πρέπει εσείς να προβληματιστείτε από το γεγονός ότι μια τέτοια πράξη είναι παράνομη, πέραν του γεγονότος ότι είναι εντελώς αντίθετη με την ευρωπαϊκή και ελληνική κουλτούρα, ενώ ενδεχομένως να επηρεάζει δυσμενώς και τη θέση σας ως γυναίκας.

Παναγιώτα Λουκάκου | Panagiota Loukakou 
Δικηγόρος Παρ Αρείω Πάγω  | Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Attorney-at-Law | Accredited Mediator of the Ministry of Justice, Transparency and Human Rights
Μέλος της εταιρείας Εμπορικής και Οικογενειακής Διαμεσολάβησης “ΔΙΑΛΟΓΟΣ”
Λεωφ. Σταδίου 61 | 61, Stadiou str.
Αθήνα 10559 | Athens 10551
Ελλάδα | Greece
Tel: +30 210 3217637
Mob.: +30 6977367340
Fax: +30 210 3000104 

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ