fbpx

Ο σύντροφός μου ασκεί βία. Πώς μπορώ να περιορίσω την επικοινωνία του με το παιδί μας;

ADVERTISEMENT

Πως μπορώ να περιορίσω στο μέγιστο δυνατό την επικοινωνία της 2χρονης κορούλας μου με τον πατέρα της; Δεν είμαστε παντρεμένοι, συζούμε εδώ και 10 χρόνια, είμαι προστάτης μονογονεϊκής οικογένειας, δεν έχει γίνει αναγνώριση τέκνου από αυτόν, λόγω ότι δεν ήθελα εγώ, γιατί ο σύντροφός μου ασκούσε και ασκεί ψυχολογική και σωματική βία πάνω μου, από την εγκυμοσύνη μου και μετά. Το παιδί δυστυχώς είναι μπροστά στους καυγάδες και κλαίει με λυγμούς, αλλά αυτός δεν σταματάει και όταν προσπαθώ να το συζητήσω μαζί του, μου λέει ότι το παιδί είναι μικρό, δεν καταλαβαίνει τίποτα και είναι μια χαρά. Σήμερα δεν άντεξα τις βρισιές του και έφυγα από το σπίτι με το παιδί. Πήγα στο δικό μου σπίτι στο χωριό και τον ενημέρωσα σχετικά. Με απειλεί να με πάει στα δικαστήρια, να ισχυριστεί ότι έχω ψυχολογικά προβλήματα, είμαι ανίκανη μάνα και να κάνει τεστ dna στη μικρή. Τι μπορώ να κάνω; Τι μπορεί να καταφέρει αυτός με το να με πάει δικαστικώς; 
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας!

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Δημήτρης Δουλιώτης


ADVERTISEMENT

Δυνάμει του άρθρου 1515 του Αστικού Κώδικα «η γονική μέριμνα του ανηλίκου τέκνου που γεννήθηκε χωρίς γάμο των γονέων του, ανήκει στη μητέρα του». Η διάταξη αυτή ερμηνεύεται οτι, η άσκηση της γονικής μέριμνας του ανήλικου τέκνου που γεννήθηκε και εξακολουθεί να μένει χωρίς γάμο των γονέων του, ανήκει αποκλειστικά στη μητέρα.

Κατά την διατάξη του άρθρου 1510 του Αστικού Κώδικα η γονική μέριμνα, έχει διπλή λειτουργία: αφενός μεν αποτελεί καθήκον των γονέων, αφετέρου δε δικαίωμά τους, οι οποίοι το ασκούν από κοινού. Ειδικότερα, η γονική μέριμνα περιλαμβάνει α) Την επιμέλεια του ανήλικου τέκνου, β) τη διοίκηση της περιουσίας του και γ) την εκπροσώπηση σε κάθε υπόθεση, δικαιοπραξία ή δίκη, που αφορούν το πρόσωπο ή την περιουσία του.

Περαιτέρω, για τα τέκνα γεννημένα εκτός γάμου των γονέων τους, εφόσον προϋπόθεση του δικαιώματος επικοινωνίας είναι η ιδιότητα του γονέα, δε μπορεί να γίνει λόγος για προσωπική επικοινωνία πατέρα και τέκνου πριν από την αναγνώριση. Εφόσον αυτό αναγνωρισθεί αποκτά γονική μέριμνα και ο πατέρας, που όμως την ασκεί αν υπάρχει συμφωνία των γονέων κατ’ αρθ. 1513 ΑΚ ή αν έπαυσε η γονική μέριμνα της μητέρας ή αν αυτή αδυνατεί να την ασκήσει για νομικούς ή πραγματικούς λόγους. Έχει δηλαδή ο πατέρας μετά την εκούσια αναγνώριση του τέκνου του δικαίωμα επικοινωνίας με αυτό. Η έκταση βέβαια του δικαιώματος του (συχνότητα επικοινωνίας, διανυκτέρευση, επικοινωνία με παρουσία της μητέρας κ.τ.λ.) θα κριθεί με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα της υπόθεσης.


ADVERTISEMENT

Η αναγνώριση ενός τέκνου μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: α) είτε εκούσια, με σύνταξη σχετικής συμβολαιογραφικής πράξης ή διαθήκης, (ως άνω)  β) είτε δικαστικά με έγερση αγωγής αναγνώρισης της πατρότητας.

Στην πρώτη περίπτωση, ο πατέρας μπορεί να αναγνωρίσει εκούσια ως δικό του το τέκνο που γεννήθηκε χωρίς γάμο, εφόσον συναινεί σ’ αυτό και η μητέρα. Στην δεύτερη περίπτωση ο πατέρας θα ασκήσει τη σχετική αγωγή, εφόσον η μητέρα δεν συναινεί στην εκούσια αναγνώριση, προκειμένου μετά την έκδοση της αποφάσεως να αναγνωριστεί ως πατέρας του ανηλίκου και να αποκτήσει τα σχετικά δικαιώματα και υποχρεώσεις (υποχρέωση διατροφής και δικαίωμα επικοινωνίας).

Εφόσον τίθεται ζήτημα ενδοοικογενειακής βίας η παθούσα μπορεί επίσης, και συνίσταται, να καταθέσει την σχετική μήνυση στα πλαίσια του Ν. 3500/2006 και να ζητήσει με ασφαλιστικά μέτρα την απαγόρευση προσέγγισης του θύτη.

Περαιτέρω και ειδικότερα, για θέματα σχετικά με επιμέλεια, διατροφή και επικοινωνία τέκνου με γονέα, συνιστώ να λάβετε συμβουλευτική από εξειδικευμένο Δικηγόρο Οικογενειακού Δικαίου για την καλύτερη προάσπιση των δικαιωμάτων σας.

Με εκτίμηση,

Δημήτριος Β. Δουλιώτης
Δικηγόρος LLB London
Δημοκρίτου 32 Κολωνάκι, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-3627672
Web: http://douliotis-law.com/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ