fbpx

Ο πρώην σύζυγος ζητάει ενοίκιο επειδή μένω με το παιδί στο σπίτι που του ανήκει κατά το ήμισυ. Οφείλω να πληρώσω;

ADVERTISEMENT

Ειμαι χωρισμενη κι εχω δυο παιδια αρχες Φεβρουαριου ενηλικιωθηκε και η μικρη μου κορη.

Μενω σε μια κατοικια η οποια μου ανηκει κατα το 50%.


ADVERTISEMENT

Αρχες Μαρτιου ελαβα ενα μηνυμα απο τον πρωην συζυγο που μου ελεγε οτι ´η θα αρχισω να πληρωνω ενοικιο και μαλιστα αναδρομικα απο Φεβρουαριο ´η θα πρεπει να εγκαταλειψω το σπιτι αμεσως.

Ζητησα προθεσμια μεχρι τον Ιουνιο που δινει το παιδι πανελληνιες και μετα θα του παραδωσω το σπιτι για ενοικιαση κι εγω θα μεινω αλλου αλλα εκεινος επιμενει για την πληρωμη ενοικιου εως τοτε και με αναδρομικη ισχυ.

Τι μπορω να κανω; Οφειλω να πληρωσω ενοικιο;


ADVERTISEMENT

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κωνσταντίνα Αθανασίου

Κατά τη διάταξη του άρθρου 1393 ΑΚ, σε περίπτωση διακοπής της έγγαμης συμβίωσης το δικαστήριο μπορεί εφόσον το επιβάλλουν λόγοι επιείκειας, ενόψει των ειδικών συνθηκών του καθενός εκ των συζύγων και του συμφέροντος των τέκνων, να παραχωρήσει στον ένα σύζυγο την αποκλειστική χρήση ολόκληρου ή τμήματος του ακινήτου, που χρησιμεύει για οικογενειακή στέγη ανεξάρτητα από το ποιος από αυτούς είναι κύριος ή έχει απέναντι στον κύριο το δικαίωμα χρήσης του. Μ’ αυτή θεσπίζεται ενδοτικού δικαίου ρύθμιση, που στηρίζεται στην αρχή της επιείκειας.

Η διάταξη εφαρμόζεται αυστηρά κατά τη διάρκεια της διάστασης των συζύγων, δίχως να ενδιαφέρει αν και ποιος εξ αυτών έχει διατροφική αξίωση κατά τη ρύθμιση του άρθρου 1391 ΑΚ. Εάν ακολουθήσει επανάληψη της συμβίωσης ή εάν λυθεί ο γάμος με αμετάκλητη απόφαση διαζυγίου ή ακύρωσής του εφαρμόζονται ως προς την οικογενειακή στέγη οι διατάξεις του εμπραγμάτου ή (και) του ενοχικού δικαίου.

Αρχικά δε γνωρίζουμε εάν έχει επέλθει αμετάκλητη λύση του γάμου σας και εάν υπάρχει δικαστική απόφαση ή ιδιωτικό συμφωνητικό, που να ορίζουν την παραχώρηση ολόκληρης της χρήσης της οικογενειακής στέγης σ’ εσάς, μέχρι την ενηλικίωση των τέκνων σας, καθώς και επιμέρους θέματα, όπως πχ το ύψος του μισθώματος, που θα καταβάλλετε με τη λήξη της παραχώρησης αυτής.

Τα παραπάνω είναι πολύ σημαντικά, προκειμένου να λάβετε μία όσο το δυνατόν πιο έγκυρη απάντηση στο ερώτημά σας.

Εάν υπάρχει κάποια συμφωνία σχετική, ότι δηλαδή μπορείτε να μείνετε στην οικία μέχρι την ενηλικίωση των παιδιών και έπειτα θα πρέπει να καταβάλλετε μίσθωμα για το 50% αυτής, τότε θα πρέπει να τηρηθεί αυτή.

Βέβαια επειδή η κίνηση αυτή του πρώην συζύγου σας είναι εντελώς καταχρηστική και πλησιάζουν οι εξετάσεις του παιδιού σας, θα μπορούσατε να αποστείλετε μία εξώδικη δήλωση σ’ αυτόν και να του ζητήσετε να χρησιμοποιήσετε το ακίνητο για λίγο ακόμα διάστημα, καλώντας τον να επιλύσετε τη διαφορά σας εξωδικαστικά, εφόσον είναι προς το συμφέρον του τέκνου σας.

Πάντως αυτό που ισχύει είναι ότι η παραπάνω ρύθμιση της χρήσης της συζυγικής στέγης δεν έχει μονιμότητα, αφού διαρκεί όσο διαρκεί η διάσταση, δηλ. από τη διάσπαση της έγγαμης συμβίωσης μέχρι την αμετάκλητη λύση του γάμου, μπορεί δε η σχετική α¬πόφαση να μεταρρυθμιστεί σε περίπτωση μεταβολής των περιστάσεων, που επέβαλαν την παραχώρηση της χρήσης της συζυγικής στέγης στον ένα σύ¬ζυγο, ή¬τοι η απόφαση που ρυθμίζει την χρήση της οικογενειακής στέγης παύει να ισχύει αυτοδικαίως, αν δεν ζητηθεί τροποποίησή της, μετά την αμετάκλητη λύση ή ακύρωση του γάμου, οπότε οι σχέσεις των συζύγων αναφορικά με την κυριότητα, τη νομή και τη χρήση του ακινήτου, που χρησίμευε ως οικο¬γενειακή στέγη διέπονται από τις γενικές διατάξεις του εμπραγμάτου και του ενοχικού δικαίου (ΕφΑθ 7890/1986 ΕλλΔικ 28/1274).

Κωνσταντίνα Αθανασίου
Δικηγόρος
Πατησίων 154, Αθήνα
Τ.Κ 11257
Τηλ: 210 – 8675160
Κινητό: 6944 620176
Fax: 210 – 8676521
Email: konathanasiou00@gmail.com
Web: http://avlawyers.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει απιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ