fbpx

Ο πρώην σύζυγος μπαίνει σπίτι μου με το “έτσι θέλω” τάχα για να δει τα παιδιά. Έχει τέτοιο δικαίωμα;

| 27 Φεβρουαρίου 2021
ADVERTISEMENT

Ειμαι σε διάσταση με τον συζυγο καναμε μια συναινετικη υπευθυνη δηλωση για αυτο, οτι αλλαζει σπιτι γυριζει στο πατρικο μου ενω εγω μενω με τα τρια τεκνα μας 8, κ 6 ετων και 8 μηνων στην παραχωρημενη οικια απο την αδελφη μου.

Δεν συμμετεχει στα εξοδα των παιδιων και οποτε κι αν μπορει θελει να ερχεται σπιτι μου να τα βλεπει.


ADVERTISEMENT

εγω διαφωνω δεν θελω να ερχεται στον χωρο μου εφοσον χωρισαμε .

Με τα παιδια κανενα προβλημα να τα παιρνει οποτε θελει να τα βλεπει..εκεινος αρνείται κι αρχιζει την ψυχολογικη πιεση οτι εχω λαθος ρωτησε δικηγορο και θα δω..ηρθε προχτες μπουκαρε μεσα στο σπιτι εμεινα καγκελο να δω τα παιδια μου λεει.κι απο κατω εκοβε βολτες ο πεθερος μου τσαντισμενος φανερα..δεν εχω λεφτα για δικηγορο.

Και φοβαμαι κιολας τι να κανω; Ισχυει τετοιο πραγμα να ερχεται μεσα στο σπιτι μου με το ζορι; Μια αλλη φορα παλιοτερα ο πεθερος μου ειπε κατσε καλα εγω δεν τραβαω μαλλια σπαω δοντια.


ADVERTISEMENT

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 

Το δικαίωμα προσωπικής επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δε διαμένει το τέκνο κατοχυρώνεται ρητά στο άρθρο 1520 του Αστικού Κώδικα ως εξής : «Ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο διατηρεί το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας με αυτό. Οι γονείς δεν έχουν το δικαίωμα να εμποδίζουν την επικοινωνία του τέκνου με τους απώτερους κατιόντες του τέκνου, εκτός αν υπάρχει σοβαρός λόγος. Στις περιπτώσεις των προηγούμενων παραγράφων, τα σχετικά με την επικοινωνία κανονίζονται ειδικότερα από το δικαστήριο». Το δικαίωμα αυτό υπάρχει ανεξάρτητα από την αιτία για την οποία ο γονέας δε διαμένει με το τέκνο (ακόμη, δηλαδή, κι αν η διάσταση οφείλεται σε δική του υπαιτιότητα). Περιεχόμενο του δικαιώματος αποτελεί κυρίως η προσωπική συνάντηση του γονέα με το τέκνο (π.χ. συνομιλία, κοινή έξοδος, διανυκτέρευση στην ίδια οικία κ.λ.π.), ενώ σε περίπτωση που η φυσική επαφή του γονέα με το τέκνο δεν είναι δυνατή (ιδίως λόγω απόστασης), το δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί με τηλεφωνική επικοινωνία ή και με αλληλογραφία του γονέα με το τέκνο.

Ως προς τον τόπο όπου ασκείται το δικαίωμα επικοινωνίας, η νομολογία των δικαστηρίων μας παγίως αποφαίνεται ότι ο κατάλληλος τόπος επικοινωνίας είναι η οικία του δικαιούχου (δηλαδή του πατέρα, στην προκειμένη περίπτωση). Δεν ενδείκνυται, μάλιστα, ως τόπος επικοινωνίας η οικία του γονέα με τον οποίο διαμένει το παιδί, με το επιχείρημα ότι η ταυτόχρονη παρουσία των δύο γονέων στην ίδια οικία μπορεί να προκαλέσει εντάσεις και διαπληκτισμούς, οι οποίοι επιδρούν αρνητικά στην ψυχοσύνθεση του παιδιού.

Ο γονέας με τον οποίο διαμένει το παιδί υποχρεούται να απέχει από κάθε ενέργεια παρεμπόδισης της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι υποχρεούται να ανέχεται τις απροειδοποίητες επισκέψεις του άλλου γονέα στην οικία του. Από τη διατύπωση του ιστορικού σας, μάλιστα, αντιλαμβάνομαι ακόμη και ότι ο εν διαστάσει σύζυγός σας εισήλθε παρανόμως στην οικία σας (επειδή διατηρούσε κλειδιά της οικίας, ενδεχομένως).

Επίσης, αναφέρετε ότι έχετε προβεί σε «συναινετική υπεύθυνη δήλωση», δεν διευκρινίζετε όμως το ειδικότερο περιεχόμενό της (αν, δηλαδή, περιλαμβάνει μόνο την απομάκρυνση του εν διαστάσει συζύγου σας από την οικία που διαμένετε ή αν περιέχει και κάποια συμφωνία ως προς την επικοινωνία του με τα τέκνα). Σε περίπτωση που αδυνατείτε να προβείτε σε συμφωνία ως προς τον τόπο και χρόνο άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας, μπορείτε είτε εσείς είτε ο εν διαστάσει σύζυγός σας να αιτηθείτε να ρυθμιστεί με δικαστική απόφαση.

Τέλος, ως προς τη συμπεριφορά του πεθερού σας, σας ενημερώνουμε ότι ενδεχομένως να στοιχειοθετείται το ποινικό αδίκημα της απειλής και ότι μπορείτε να το αναφέρετε στις αρμόδιες αρχές.

Σε κάθε περίπτωση, πιθανότατα θα είναι απαραίτητη μια μελλοντική επίσκεψη σε δικηγόρο σε περίπτωση που επιθυμείτε να κινήσετε τις διαδικασίες για το διαζύγιο, να ρυθμίσετε το δικαίωμα επικοινωνίας, ή ακόμα και να διεκδικήσετε διατροφή για τα τέκνα σας, όπως δικαιούστε κατά το νόμο.

Σε περίπτωση αποδεδειγμένης οικονομικής ανέχειας, μπορείτε να ζητήσετε ορισμό δικηγόρου δωρεάν από το κράτος, μέσω νομικής βοήθειας.

Ειρήνη Καψάλη
Δικηγόρος

Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ