fbpx

Ο πρώην σύζυγος είναι εξαφανισμένος. Μπορούν τα παιδιά μου να πάρουν το επίθετο του νεου συζύγου;

ADVERTISEMENT

Ειμαι χωρισμενη με 3 παιδια απο το 2016.ο μπαμπας ειναι εξαφανισμενος.

Έχω ξαναπαντρευτει και εχω κανει αλλα 2 παιδια.


ADVERTISEMENT

τι χρειαζεται για να αλλαξουν τα παιδια επιθετο και να παρουν η το δικο μου η του νυν συζηγου;;


Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κωνσταντίνα Αθανασίου

Καταρχάς δεν γίνεται σαφές εάν ο πρώην σύζυγός σας αγνοείται (η κατοικία του είναι άγνωστη) ή γνωρίζετε που είναι, αλλά δεν ενδιαφέρεται για τα τέκνα σας.


ADVERTISEMENT

Το επώνυμο αποτελεί στοιχείο της προσωπικότητας του ατόμου, πλην, όμως, η πρόσκτηση ή η αλλαγή του δεν απόκειται στην ιδιωτική βούληση, αλλά ενδιαφέρει τη δημόσια τάξη, ως θέμα συναπτόμενο με την ασφάλεια των συναλλαγών και των εννόμων εν γένει σχέσεων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου του ατόμου, χωρεί δε κατ’ αρχήν διά της διοικητικής οδού.

Το αρμόδιο διοικητικό όργανο οφείλει σε κάθε περίπτωση, προπαντός, να εκτιμά τους λόγους, που επικαλείται ο αιτών τη μεταβολή του επωνύμου του και να αποφαίνεται εν όψει της σοβαρότητας των λόγων αυτών, εάν ενδείκνυται ή όχι να εγκριθεί η ζητούμενη μεταβολή, αιτιολογώντας ειδικά, από την άποψη αυτή, την απόφασή του.

Εξ άλλου, όπως επίσης έχει κριθεί (βλ. ΣτΕ 3935/2007, 2027/2015, 1794, 1852/2016, 3166/2017, 530/2-18, 337, 1913/2019), ο κατά τις διατάξεις του άρθρου 1505 του Αστικού Κώδικα προσδιορισμός του επωνύμου του τέκνου, είτε δια κοινής δηλώσεως των γονέων είτε εκ του νόμου, λόγω παραλείψεως δηλώσεως των γονέων, δεν αποκλείει τη μεταβολή του επωνύμου του τέκνου, με την αντικατάσταση του αρχικού επωνύμου με το επώνυμο του άλλου γονέα ή με την προσθήκη του επωνύμου και του άλλου γονέα, κατόπιν αιτήσεως του ιδίου του τέκνου ή, εάν είναι ανήλικο, των γονέων του ως ασκούντων τη γονική μέριμνα και εκπροσωπούντων αυτό, σύμφωνα με τη διαδικασία και υπό τις προϋποθέσεις της ως άνω διατάξεως του άρθρου μόνου του ν.δ/τος 2573/1953, εφόσον, δηλαδή, συντρέχουν σοβαροί λόγοι, οι οποίοι δικαιολογούν κατά την αιτιολογημένη κρίση του αρμοδίου οργάνου την ζητουμένη μεταβολή. Η ερμηνεία αυτή επιβάλλεται ενόψει της κατοχυρώσεως, με το άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος, του δικαιώματος της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας (πρβλ. ΣτΕ 3667/2012 7μ., 1913/2019 κ.ά.).

Δεν πρόκειται για μία απλή διαδικασία και είναι πιθανό μια τέτοια αίτηση να μη γίνει δεκτή από τον δήμο και να χρειαστεί να προσφύγετε στη δικαιοσύνη, εφόσον έχετε ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία, που δείχνουν ότι ο πατέρας των τέκνων σας ουσιαστικά αδιαφορεί για την ίδια τους την ύπαρξη.

Ο σύζυγός σας, από την άλλη θα μπορούσε να ακολουθήσει τη διαδικασία της υιοθεσίας υπό προϋποθέσεις (άρθρο 1562 Α. Κ). Θα εξεταστεί το αίτημά του από το αρμόδιο δικαστήριο, καθώς και η σχέση του με τα παιδιά σας. Αφού το δικαστήριο ελέγξει όλα τα δεδομένα, θα αποφασίσει με βάση το συμφέρον των τέκνων σας, εξετάζοντας παράλληλα, εάν ο σύζυγός σας αντιμετωπίζει τον νέο του αυτόν ρόλο με υπευθυνότητα, συνέπεια και επάρκεια, παρέχοντας προς τα παιδιά σας φροντίδα, κοινωνική και επιστημονική μόρφωση και κυρίως ένα περιβάλλον στοργής.  Τα θετά τέκνα θα πάρουν το επώνυμο του θετού γονέα (άρθρο 1563 Α.Κ).

Αυτό, όμως, που πρέπει να πράξετε πρωτίστως είναι να ζητήσετε την αφαίρεση της γονικής μέριμνας, λόγω κακής άσκησης αυτής, από τον πατέρα τους, και έπειτα να εξετάσετε τις παραπάνω λύσεις.

Επιβάλλεται, όμως, να συμβουλευτείτε ένα δικηγόρο, να του εκθέσετε το θέμα συνολικά και αυτός θα σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Κωνσταντίνα Αθανασίου
Δικηγόρος
Πατησίων 154, Αθήνα
Τ.Κ 11257
Τηλ: 210 – 8675160
Κινητό: 6944 620176
Fax: 210 – 8676521
Email: konathanasiou00@gmail.com
Web: http://avlawyers.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει απιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ