fbpx

Ο πρώην σύζυγος δεν δίνει διατροφή επειδή λέειότι δεν έχει λεφτά ενώ έχει ανοίξει μαγαζί σε όνομα φίλου του. Τί να κάνω;

ADVERTISEMENT

Καλησπέρα. Έχω χωρίσει εδώ και 7 χρόνια με συναινετικό διαζύγιο. Με το σύζυγό μου καταθέσαμε συμφωνητικό για το ποσό της διατροφής και την επικοινωνία των παιδιών, που διαρκούσε 2 χρόνια. Ο σύζυγος μου δεν μου έδωσε ποτέ διατροφή. Δεν έκανα κάποια κίνηση εναντίον του, γιατί δούλευα και μεγάλωνα όσο καλύτερα μπορούσα τα παιδιά μας. Τώρα όμως είμαι άνεργη και χρειάζομαι βοήθεια, το συμφωνητικό έχει λήξει και δεν ξέρω τι κίνηση να κάνω… Εκείνος αρνείται να μου δώσει το οτιδήποτε με την πρόφαση ότι δεν έχει χρήματα… Έχει ανοίξει επιχείρηση σε όνομα όμως φίλου του… Τι μου προτείνετε;

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Πέγκυ Καραγιάννη


ADVERTISEMENT

Μετά την έκδοση του διαζυγίου σύμφωνα με το άρθρο 1442 ΑΚ, εφόσον ο ένας από τους συζύγους δε μπορεί να εξασφαλίσει τη διατροφή του από τα εισοδήματα ή από την περιουσία του, δικαιούται να ζητήσει διατροφή από τον άλλο. Συγκεκριμένα ο πρώην σύζυγος δικαιούται να ζητήσει διατροφή α) αν εμποδίζεται να εργασθεί λόγω ηλικίας ή λόγω προβλήματος υγείας, β) αν ασκεί επιμέλεια επί ανηλίκου τέκνου και για το λόγο αυτό εμποδίζεται να ασκήσει επάγγελμα, γ) αν δε βρίσκει σταθερή κατάλληλη εργασία ή δε διαθέτει κάποια επαγγελματική εκπαίδευση, όταν το επιβάλλουν λόγοι επιείκειας. Η διατροφή στην περίπτωση αυτή δε μπορεί να επιδικασθεί για παραπάνω από τρία χρόνια από την έκδοση του διαζυγίου καθώς η τριετία θεωρείται διάστημα ικανό ώστε να αρθούν τα παραπάνω κωλύματα, και δ) σε κάθε άλλη περίπτωση, όπου η επιδίκαση διατροφής κατά την έκδοση του διαζυγίου επιβάλλεται από λόγους επιείκειας. Σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού στην περίπτωση αυτή, λαμβάνονται υπόψη οι συνθήκες διαβίωσης του δικαιούχου, ενώ αν εκδόθηκε απόφαση που προσδιορίζει τη διατροφή και μεταγενέστερα μεταβλήθηκαν οι όροι της, το δικαστήριο μπορεί να αναπροσαρμόσει ή και να παύσει τη διατροφή.

Από τις διατάξεις των άρθρων 1485, 1486, 1489 και 1493 του ΑΚ προκύπτει ότι τα ανήλικα τέκνα, έστω και αν έχουν περιουσία, εφόσον τα εισοδήματά τους, ή το προϊόν της εργασίας τους, δεν επαρκεί για τη διατροφή τους, έχουν δικαίωμα διατροφής έναντι και των δύο γονέων τους (είτε υπάρχει μεταξύ τους γάμος και συμβιώνουν, είτε έχει διακοπεί η συμβίωσή τους, είτε έχει εκδοθεί διαζύγιο), οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι προς τούτο ανάλογα με τις δυνάμεις τους. Για την αποτίμηση αυτών των δυνάμεων λαμβάνονται υπ’ όψη τα εισοδήματα και η περιουσία κάθε γονέα, καθώς και οι δυνατότητες για προσωπική εργασία αυτών. Υπό την έννοια αυτή, ως δυνάμεις λογίζονται οι εν γένει οικονομικές δυνατότητες, τις οποίες, κατά τις αρχές της καλής πίστης διαθέτει ή είναι σε θέση να αναπτύξει ή να ποριστεί ο κάθε γονέας, με την κατάλληλη αξιοποίηση όχι μόνο του κεφαλαίου της περιουσίας του, αλλά και της εκάστοτε δυνατότητάς του για εργασία, που είναι πρόσφορη για την εκπλήρωση της σχετικής υποχρέωσης διατροφής.

Το μέτρο της διατροφής προσδιορίζεται με βάση τις ανάγκες των ανηλίκων, όπως προκύπτουν από τις συνθήκες της ζωής τους και περιλαμβάνει όσα είναι αναγκαία για τη συντήρηση, διατροφή και εκπαίδευσή τους. Για τον προσδιορισμό του προσήκοντος μέτρου της διατροφής κατ’ αρχήν λαμβάνονται υπόψη και αξιολογούνται τα εισοδήματα των γονέων απ’ οποιαδήποτε πηγή και στη συνέχεια προσδιορίζονται οι ανάγκες του τέκνου. Ως συνθήκες ζωής νοούνται οι συγκεκριμένοι όροι διαβίωσης, που ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία, τον τόπο κατοικίας, την ανάγκη εκπαίδευσης και την κατάσταση της υγείας του δικαιούχου σε συνδυασμό με την περιουσιακή κατάσταση του υποχρέου, χωρίς να ικανοποιούνται οι παράλογες αξιώσεις και η σπατάλη χρημάτων.


ADVERTISEMENT

Σε περίπτωση διάστασης ή διαζυγίου, η αγωγή διατροφής ασκείται από το γονέα ο οποίος έχει την επιμέλεια για λογαριασμό του τέκνου του, ενώ μετά την ενηλικίωση το τέκνο ασκεί το ίδιο την αγωγή. Αλλά και το ενήλικο τέκνο δικαιούται διατροφής με βάση την ΑΚ 1486 ΑΚ παρ. 1, δηλ. αν δεν μπορεί να αυτοδιατραφεί από την περιουσία του ή από εργασία κατάλληλη για την ηλικία του, την κατάσταση της υγείας του, ενόψει και των τυχόν αναγκών της εκπαίδευσής του. Το ενήλικο τέκνο δηλ. πρέπει να αναλώσει την περιουσία του, πριν στραφεί στους γονείς του.

Σε κάθε περίπτωση οι γονείς δε δύνανται να αρνηθούν τη διατροφή προς το τέκνο τους λόγω διακινδύνευσης της δικής τους διατροφής κι αν προβούν στην ως άνω ένσταση, οφείλουν να υποδείξουν άλλον υπόχρεο από τον οποίο το ανήλικο μπορεί να ικανοποιηθεί. Σε καταβολή διατροφής υποχρεούνται ακόμα και οι άνεργοι γονείς, ενώ το άρθρο 1490 ΑΚ προβλέπει την υπό προϋποθέσεις διαδοχική υποχρέωση των παππούδων να διατρέφουν τα ανήλικα εγγόνια τους, όταν οι υπόχρεοι γονείς τους είναι άποροι ή βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία να καταβάλουν διατροφή.

Επειδή με το παρόν ερώτημά σας δεν διευκρινίζετε αν επιθυμείτε να διεκδικήσετε διατροφή για εσάς, για τα παιδιά μας, την ηλικία των τέκνων σας κλπ θα σας συνιστούσα να απευθυνθείτε σε συνάδελφο Δικηγόρο, που θα σας καθοδηγήσει για την άσκηση αγωγής διατροφής κατά του πρώην συζύγου σας, εφόσον όμως έχει προηγηθεί η διαδικασία της διαμεσολάβησης.

Πέγκυ Καραγιάννη
Δικηγόρος
Δικηγορικό γραφείο Κυριάκου Δ. Σταυρινού και Πέγκυς Π. Καραγιάννη

Θεσσαλονίκης 7, Σέρρες
Τηλ: 2321056003 -6932637719
Νέα Ζίχνη, Σέρρες
Τηλ: 2324022348 – 6973231821
E-mail: kyrstavr@hotmail.com & pkaraglaw@hotmail.com
Facebook: facebook.com/Law-Office-Kyriakos-Stavrinos-Peggy-Karagianni

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ