fbpx

Ο πρώην μου μας «πετάει» από το σπίτι του για να μείνει με τη νέα του οικογένεια. Έχω κάποιο περιθώριο μέχρι να φύγω;

ADVERTISEMENT

Είμαι χωρισμένη εδώ και 3 χρόνια με 4 ανήλικα παιδιά… Όλα αυτά τα χρόνια μέναμε στο σπίτι του πρώην άντρα μου όπου είχε βγει η απόφαση τότε να παραμείνω στο σπίτι εγώ με τα ανήλικα παιδιά μας. Αυτό που δεν γνώριζα ήταν ότι πίστευα ότι δεν θα μπορούσε να με βγάλει κανείς έξω μέχρι τα παιδιά να γίνουν 18 και το τελευταίο αλλά λάθος πίστευα… Το σπίτι το είχε αποκτήσει πριν το γάμο μας. Εγώ δεν έχω κανένα σπίτι και αναγκαστικά θα πρέπει να νοικιάσω…

Ο πρώην άντρας μου, μου έκανε αγωγή να φύγω από το σπίτι και απ’ ότι έμαθα θα το κερδίσει το δικαστήριο γιατί είναι αυτός που έχει το σπίτι και μετά το διαζύγιο έχει το δικαίωμα να με πετάξει από το σπίτι!!! Από τότε που θα βγει η απόφαση ότι πρέπει να φύγω από το σπίτι, μέσα σε πόσο καιρό μπορεί να επιστρέψει αυτός;;; Θα μου δώσει το δικαστήριο κάποιο περιθώριο να τα μαζέψω;;;


ADVERTISEMENT

Να υπογραμμίσω ότι στη διατροφή τα δίνει όλα μια χαρά και με το παραπάνω αλλά είμαι πολύ καταβεβλημένη με αυτή την αγωγή… Έχει κάνει άλλη οικογένειά και θέλει να επιστρέψει στο σπίτι του, με το οποίο τον συνδέουν συναισθηματικές παιδικές αναμνήσεις!

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Δημήτρης Δουλιώτης

Σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 1393 του Αστικού Κώδικα, σε περίπτωση διακοπής της συμβίωσης των συζύγων, το Δικαστήριο έχει την δυνατότητα, εφόσον συντρέχουν λόγοι επιείκειας, ανεξάρτητα από το ποιος από αυτούς είναι κύριος, να παραχωρήσει την αποκλειστική χρήση της οικογενειακής στέγης σε έναν από τους δύο συζύγους.


ADVERTISEMENT

Η απόφαση που εκδίδεται υπόκειται, πάντως, σε μεταρρύθμιση, εφόσον το επιβάλλουν οι περιστάσεις. Ειδικότερα, η παραχώρηση δίδεται στον σύζυγο όπου ασκεί την επιμέλεια των ανήλικων τέκνων, ώστε να συνεχίσει να μένει ακόμα και αν το ακίνητο ανήκει εξ ολοκλήρου στον έτερο σύζυγο. Στην περίπτωση αυτή ο ασκών την επιμέλεια αποκτά το δικαίωμα χρήσης του ακινήτου, δηλαδή γίνεται κάτοχος αυτού, ενώ το δικαίωμα της κυριότητας παραμένει σε κάθε περίπτωση στον έτερο σύζυγο.

Στην προκείμενη περίπτωση, η παραχώρηση της χρήσης της οικογενειακής στέγης δεν έχει αόριστη χρονική ισχύ, αλλά αντιθέτως ισχύει μέχρι την αμετάκλητη λύση του γάμου με δικαστική απόφαση. Μετά από αυτό το χρονικό σημείο, η δικαστική απόφαση παύει αυτοδικαίως να ισχύει, με αποτέλεσμα να μην υφίσταται πλέον νόμιμο δικαίωμα κατοχής και χρήσης του ακινήτου του ασκούντος την επιμέλεια γονέα και να είναι δυνατή η άσκηση των αξιώσεων του εμπραγμάτου δικαίου από τον έτερο σύζυγο.

Συνάγεται ότι η παραχώρηση της οικογενειακής στέγης στον σύζυγό που ασκεί την επιμέλεια, με την έκδοση της δικαστικής απόφασης ισχύει αναγκαστικώς μέχρι την αμετάκλητη λύση του γάμου με δικαστική απόφαση διαζυγίου. Όταν καταστεί αμετάκλητη η δικαστική απόφαση του διαζυγίου, τότε θα υπάρχει η δυνατότητα αποβολής του διαμένοντος συζύγου στον κύριο του ακινήτου.

Στην περίπτωση σας  και εφόσον ο γάμος σας έχει λυθεί ήδη αμετάκλητα (δηλαδή δεν έχει ασκηθεί έφεση ή αναίρεση) μετά την έκδοση της απόφασης ΔΕΝ υπάρχει πλέον δικαιολογητικός λόγος παραμονής σας στο ακίνητο ιδιοκτησίας του συζύγου σας. Εικάζουμε από τα συμφραζόμενα ότι η αγωγή που αναφέρεστε είναι αγωγή νομής και συνεπώς με την έκδοση της απόφασης και εφόσον αυτή ( η απόφαση) είναι προσωρινά εκτελεστή (αυτό είναι στη διακριτική ευχέρεια του δικαστή)  τότε πρέπει να αποχωρήσετε απο το σπίτι μέσα σε 3 ημέρες από την κοινοποίηση της. Σε διαφορετική περίπτωση θα αποβληθείτε αναγκαστικά από τον Δικαστικό Επιμελητή.

Σε κάθε περίπτωση, επιβάλλεται η συμβουλή εξειδικευμένου Δικηγόρου Οικογενειακού Δικαίου για τα εν λόγω ζητήματα, για την καλύτερη προάσπιση των δικαιωμάτων σας.

Με εκτίμηση,

Δημήτριος Β. Δουλιώτης
Δικηγόρος LLB London
Δημοκρίτου 32 Κολωνάκι, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-3627672
Web: http://douliotis-law.com/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ