fbpx

Ο πρώην απαιτεί να του δίνω γραπτή διάγνωση παιδιάτρου όταν το παιδί είναι άρρωστο. Ειμαι υποχρεωμένη νομικά;

ADVERTISEMENT

Έχω πάρει διαζύγιο εδώ και 2 μήνες περίπου. Έχω την επιμέλεια της κόρης μας και η γονική μέριμνα ασκείται από κοινού. Επειδή ο πρώην σύζυγος μένει σε διαφορετική πόλη, κάθε φορά που χρειάζεται να επισκεφθεί το παιδί γιατρό είτε για κάποιο τσεκ απ, είτε για κάποια ασθένεια, εκείνος μου απαιτεί να του παρέχω γραπτή διάγνωση, τα στοιχεία και το τηλέφωνο του γιατρού που θα εξετάσει το παιδί καθώς και επίσης έπειτα από κάθε φορά καλεί και ο ίδιος το γιατρό για να επιβεβαιώσει αυτό που ήδη του έχω πει. Ο πρώην σύζυγος λέει ότι είμαι υποχρεωμένη να του παρέχω αυτά κάθε φορά και ότι αν δεν το κάνω θα μου κάνει αγωγή. Είμαι όντως υποχρεωμένη ή όχι;

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κωνσταντίνα Αθανασίου


ADVERTISEMENT

Η γονική μέριμνα είναι ευρύτερη της επιμέλειας και την περικλείει, περιλαμβάνοντας και τη διοίκηση της περιουσίας του τέκνου και την εκπροσώπησή του σε κάθε υπόθεση, όπως σύμβαση ή δίκη, που αφορούν στο πρόσωπο ή την περιουσία του.

Αντίθετα, η επιμέλεια, ούσα πιο περιορισμένη, περιλαμβάνει τα ζητήματα της καθημερινής διαβίωσης του τέκνου, δηλαδή την ανατροφή, επίβλεψη, εκπαίδευση και τον προσδιορισμό του τόπου διαμονής του. Παρόλο που στον Αστικό Κώδικα δεν υπάρχει κάποια διάταξη, που να επιβάλλει υποχρέωση ενημέρωσης του έτερου γονέα, που δεν έχει την επιμέλεια για θέματα υγείας, επειδή ο μη έχων την επιμέλεια γονέας διατηρεί το δικαίωμα εκπροσώπησης του τέκνου προς το συμφέρον αυτού, αυτονόητο είναι ότι δικαιούται να λαμβάνει γνώση της πορείας της υγείας του ανήλικου τέκνου.

Ο Συνήγορος του Πολίτη μάλιστα, έχει γνωμοδοτήσει θετικά σε αίτημα του πατέρα, που δεν είχε την επιμέλεια του τέκνου για πρόσβαση του σε ιατρικό φάκελο του τέκνου του από Κέντρο Υγείας. Το δικαίωμα ενημέρωσης του γονέα, που ασκεί τη γονική μέριμνα, αλλά όχι και την επιμέλεια αποτελεί ταυτόχρονα και έκφανση του δικαιώματος του τέκνου σε προστασία και από τους δύο γονείς του, κατοχυρωμένου από τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.


ADVERTISEMENT

Βεβαίως, ο τρόπος που επιδιώκεται η ενημέρωση αυτή θα πρέπει να διέπεται από σεβασμό στο δικαίωμα της επιμέλειας του άλλου γονέα και να μην υπερβαίνει το εύλογο και αναγκαίο μέτρο και ασφαλώς με γνώμονα το αληθές συμφέρον του τέκνου, Εξάλλου, κατά το άρθρο 1511 ΑΚ κάθε απόφαση των γονέων σχετικά με την άσκηση της γονικής μέριμνας πρέπει να αποβλέπει στο συμφέρον του τέκνου και το συμφέρον αυτού δεν υπηρετείται, εάν και εφόσον επιδιώκεται από την πλευρά του πατέρα υπονόμευση του δικαιώματος επίβλεψης και ανατροφής του τέκνου, συστατικά στοιχεία του δικαιώματος επιμέλειας που σας ανήκει.

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ