fbpx

Ο πατέρας μου, μου αφήνει κληρονομιά ένα σπίτι. Αν χωρίσω, ο σύζυγός μου θα δικαιείται κάτι από αυτό το σπίτι;

ADVERTISEMENT

Ο πατέρας μου έχει ένα σπίτι στο όνομά του, που το δίνει σε εμένα και εγώ θέλω να το πουλήσω και με αυτά τα χρήματα να πάρω άλλο σπίτι και να το βάλω στο όνομά μου!!! Είμαι παντρεμένη τέσσερα χρόνια με το σύζυγό μου και έχουμε ένα παιδάκι 4 χρονών!!! Αν χωρίσουμε με το σύζυγό μου θα δικαιούται από αυτό το σπίτι; Τι πρέπει να κάνω; Σας ευχαριστώ πολύ

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Παναγιώτα Λουκάκου


ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με το άρθρο ΑΚ 1400 αν ο γάμος λυθεί ή ακυρωθεί και η περιουσία του ενός συζύγου έχει, αφότου τελέστηκε ο γάμος, αυξηθεί, ο άλλος σύζυγος, εφόσον συνέβαλε με οποιονδήποτε τρόπο στην αύξηση αυτή ,δικαιούται να απαιτήσει την απόδοση του μέρους της αύξησης, το οποίο προέρχεται από τη δική του συμβολή. Τεκμαίρεται ότι αυτή η συμβολή ανέρχεται στο 1/3 της αύξησης της περιουσίας, εκτός εάν αποδειχθεί μεγαλύτερη ή μικρότερη ή καμία συμβολή . Στην αύξηση της περιουσίας των συζύγων δεν υπολογίζεται ότι αυτοί απέκτησαν από δωρεά, κληρονομιά ή κληροδοσία ή με διάθεση των αποκτημάτων από αυτές τις αιτίες.

Στην περίπτωση που μας περιγράφετε εφόσον αγοράσετε κάποιο σπίτι, όπως έχετε σκοπό να κάνετε, αυτό ακόμη και εάν αγοραστεί στο όνομα σας μπορεί ο σύζυγος σας, εάν ο γάμος σας λυθεί, να διεκδικήσει μέρος της αξίας του γιατί αποτελεί απόκτημα, εφόσον αποκτήθηκε μετά το γάμο . Όμως στην πραγματικότητα θα έχει αγοραστεί με χρήματα που προέρχονται από περιουσιακό στοιχείο που δεν συνιστά απόκτημα και θα περιέλθει σε εσάς με γονική παροχή του πατέρα σας προς εσάς . Στην πραγματικότητα δηλαδή ο σύζυγος σας δεν θα έχει καθόλου συμβάλει στην αγορά του νέου ακινήτου.

Για το λόγο αυτό θα πρέπει πρώτα να γίνει γονική παροχή από τον πατέρα σας σε εσάς . Κατόπιν να γίνει η πώληση του ακινήτου της γονικής παροχής με συμβόλαιο που το τίμημα της πωλήσεως θα αναγράφεται ολόκληρο στο συμβόλαιο της πωλήσεως και δεν θα πρέπει να υπάρχει τίμημα που θα εισπραχθεί χωρίς να φαίνεται δηλαδή “μαύρα” . Στη συνέχεια θα προχωρήσετε στην αγορά του νέου ακινήτου αναφέροντας στο συμβόλαιο από που προήλθαν τα χρήματα με τα οποία αγοράζετε το νέο ακίνητο, δηλαδή ότι προέρχονται από το τίμημα της πωλήσεως του πατρικού σπιτιού που σας έχει δοθεί με γονική παροχή. Βεβαίως ασφαλέστερη θα ήταν η λύση να πωλήσει ο πατέρας σας το ακίνητο του, να σας κάνει γονική παροχή τα χρήματα για την αγορά πρώτης κατοικίας,η οποία είναι αφορολόγητη από τον Ιούλιο του 2020 μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ, και εν συνεχεία με τα χρήματα της γονικής παροχής να αγοράσετε το καινούργιο διαμέρισμα αναγράφοντας πάλι ότι το τίμημα προέρχεται από τη γονική παροχή χρημάτων εκ μέρους του πατέρα σας ,οπότε σε συνδυασμό και με την δήλωση γονικής παροχής στην εφορία, θα αποδεικνύεται με απόλυτη καθαρότητα ότι τα χρήματα που διαθέσατε για να αγοράσετε το νέο σπίτι προέρχονται από γονική παροχή, όπως ακριβώς ορίζει το άρθρο ΑΚ 1400 και ο σύζυγος σας δεν θα δικαιούται απολύτως τίποτα αφού δεν θα αποδεικνύεται ότι είχε συμβολή στην απόκτηση του ακινήτου .


ADVERTISEMENT

Παναγιώτα Λουκάκου | Panagiota Loukakou 
Δικηγόρος Παρ Αρείω Πάγω  | Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Attorney-at-Law | Accredited Mediator of the Ministry of Justice, Transparency and Human Rights
Μέλος της εταιρείας Εμπορικής και Οικογενειακής Διαμεσολάβησης “ΔΙΑΛΟΓΟΣ”
Λεωφ. Σταδίου 61 | 61, Stadiou str.
Αθήνα 10559 | Athens 10551
Ελλάδα | Greece
Tel: +30 210 3217637
Mob.: +30 6977367340
Fax: +30 210 3000104 

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ