fbpx

Ο πατέρας μου μεταβίβασε περιουσία στα παιδιά μας και όχι σε εμάς τις κόρες του. Μπορώ να διεκδικήσω την νόμιμη μοίρα;

ADVERTISEMENT

Ο πατέρας μου κληρονόμησε περιουσία του αδερφού του και αποφάσισε να την μεταβίβασει στα εγγόνια του χωρίς να συμπεριλάβει σε αυτήν την περιουσία τις δύο κόρες του.

Η αδερφή μου συμφωνεί διότι έχει τρια παιδιά και της αρέσει η ιδέα.Εγω δεν συμφωνώ καθόλου διότι έχω ένα παιδί και δεν θα έπαιρνα και τίποτα αν δεν είχα παιδι σύμφωνα με την επιθυμία του.Εχω πάρει ήδη το πατρικό μου με γονική παροχή όπως αντίστοιχα και η αδερφή μου ένα διαμέρισμα.


ADVERTISEMENT

Η καινούργια περιουσία είναι πολύ μεγαλύτερης αξίας από το πατρικό μου.Μπορώ να διεκδικήσω την νομιμη μοίρα ή εφόσον είναι εν ζωή ο πατέρας μου μπορεί να κάνει δωρεά στα ενήλικα εγγόνια του.Μπορω να κινήσω αυτή την διαδικασία μετά τον θάνατο του? Ευχαριστώ πολυ

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κωνσταντίνα Αθανασίου

Όπως είναι γνωστό, η νόμιμη μοίρα είναι ο θεσμός του κληρονομικού δικαίου, όπου ο θανών δεν μπορεί να αποκλείσει με τη διαθήκη του τους 1ου βαθμού συγγενείς του από τη κληρονομιαία περιουσία.


ADVERTISEMENT

Με τη ρύθμιση αυτή εξασφαλίζονται τα τέκνα, οι γονείς και ο/η σύζυγος του θανόντος ως το ελάχιστο προβλεπόμενο ποσοστό (1/2 της εξ αδιαθέτου μερίδας) μέσω της νόμιμης μοίρας.
Σε περίπτωση που στον μεριδούχο, πρώτου βαθμού συγγενή έχει καταλειφθεί λιγότερο από τη νόμιμη μοίρα, τότε εκείνος έχει δικαίωμα με αγωγή να διεκδικήσει το δικαίωμά του για το μέρος, που λείπει.

Περαιτέρω, πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον νόμο, στην κληρονομία προστίθεται, με την αξία, που είχε κατά το χρόνο της παροχής, οτιδήποτε ο κληρονομούμενος παραχώρησε, όσο ζούσε, χωρίς αντάλλαγμα σε μεριδούχο, είτε με δωρεά, είτε με άλλο τρόπο και επίσης οποιαδήποτε δωρεά ο κληρονομούμενος έκανε στα τελευταία δέκα χρόνια πριν από τον θάνατό του, εκτός αν την επέβαλαν λόγοι ευπρέπειας ή ιδιαίτερο ηθικό καθήκον. Για να εκτιμηθεί δηλαδή η κληρονομιαία περιουσία λαμβάνονται υπόψιν και οι δωρεές, που έχει κάνει ο κληρονομούμενος όσο ζούσε με χρονικούς, ωστόσο περιορισμούς και στο σύνολο, που προκύπτει υπολογίζεται η νόμιμη μοίρα των δικαιούχων.

Ο νόμος μάλιστα, στο άρθρο 1835 του Αστικού Κώδικα παρέχει το δικαίωμα ανατροπής αυτών των παραχωρήσεων, υπό προϋποθέσεις και εφόσον η κληρονομία, που υπάρχει κατά τον χρόνο του θανάτου του κληρονομουμένου δεν επαρκεί για να καλύψει τη νόμιμη μοίρα.

Με βάση τα παραπάνω είτε η δωρεά των περιουσιακών στοιχείων του πατέρα σας γίνει εν ζωή, είτε αιτία θανάτου, συντρέχει περίπτωση διεκδίκησης του οποιουδήποτε ενδεχόμενου δικαιώματος της νόμιμης μοίρας, όταν επέλθει ο θάνατος του και όχι πιο πριν.

Κωνσταντίνα Αθανασίου
Δικηγόρος
Πατησίων 154, Αθήνα
Τ.Κ 11257
Τηλ: 210 – 8675160
Κινητό: 6944 620176
Fax: 210 – 8676521
Email: konathanasiou00@gmail.com
Web: http://avlawyers.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει απιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ