fbpx

Ο μικρός μου, δεν με έχει ρωτήσει ποτέ πού είναι ο μπαμπάς. Τί να απαντήσω αν ρωτήσει;

ADVERTISEMENT

Καλησπέρα, είμαι μονογονέας.

Ο άνθρωπος ο οποίος συνέβαλε στην δημιουργία του μικρού μου δεν είναι μέρος της ζωής μας από την εγκυμοσύνη ακόμα -καλυτερα κιόλας, γιατί ήταν ένας άνθρωπος τοξικός, κακοποιητικος και χειριστικος. Δεν είχε κ ο ίδιος ποτέ την ανάγκη να έχει επαφή με το παιδί μέχρι σήμερα (το παιδί είναι 5ετων),.


ADVERTISEMENT

Από μικρό που ήταν εξηγούσα στο παιδί για τις διάφορες δομές των οικογενειών,ότι κάποια παιδιά έχουν μαμά και μπαμπά, αλλά μόνο μαμά, κάποια μεγαλώνουν με τον παππού και την γιαγιά, αλλά μόνο με μπαμπά και τα σχετικά.

Ποτέ μέχρι στιγμής δεν έχει εκφράσει την ανάγκη να ρωτήσει γιατί αυτός έχει μόνο μαμά ,όμως εγώ έχω μεγάλο άγχος για τη στιγμή που θα θέσει αυτό το ερώτημα.

Το διαχειρίζομαι καλά μέχρι στιγμής; Τι θα μπορούσα να του απαντήσω σε περίπτωση που ρωτήσει; Πιστεύετε ότι δεν θα του γεννηθεί αυτή η απορία εφόσον το άλλο πρόσωπο δεν υπάρχει με κανέναν τρόπο στην καθημερινότητα μας;


ADVERTISEMENT

Απαντά η κλινική ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια κυρία Μαρίνα Μόσχα

Μία δύσκολη ερώτηση που ο γονέας έρχεται να απαντήσει στο μικρό του. Είναι λογικό να σας ρωτήσει κάποια στιγμή, καθώς βλέπει γύρω του άλλα παιδάκια και με τους δύο γονείς. Επιπλέον, όλο και κάποιο άλλο παιδάκι στο σχολείο αργότερα μπορεί να το ρωτήσει για τον μπαμπά του. Θα πρέπει λοιπόν να είστε έτοιμη να του απαντήσετε.

Μπορεί να το έχετε προετοιμάσει μιλώντας του για τις μορφές της οικογένειας σήμερα, αυτό δεν σημαίνει όμως οτι δεν θα αναρωτηθεί για το πως ήρθε στον κόσμο. Θα γνωρίζει πως η δική του οικογένεια δεν μοιάζει με τις άλλες, εφόσον θα βλέπει γύρω του παιδάκια και με τους δύο γονείς. Επιπλέον, για το κάθε παιδί η πατρική φιγούρα είναι σημαντική, είτε είναι παρούσα είτε απούσα από τη ζωή του.

Όταν έρθει λοιπόν εκείνη η ώρα, μπορείτε να συζητήσετε για το πως νιώθει που ο μπαμπάς δεν είναι στη ζωή του, πως αισθάνεται που δεν τον έχει γνωρίσει και μιλήστε του για εκείνον, χωρίς όμως να βγάλετε τον δικό σας πιθανό θυμό ή τα δικά σας αρνητικά συναισθήματα. Μπορεί να έχετε τη χειρότερη γνώμη για εκείνον, μην ξεχνάτε όμως οτι είναι ο πατέρας του παιδιού σας που εσείς η ίδια επιλέξατε. Αργότερα, καθώς θα μεγαλώνει μπορεί να μάθει την αλήθεια – αν και είναι πιθανό να ζητήσει και ο πρώην σας να έρθει σε επαφή μαζί του, μην εκπλαγείτε!

Προσπαθήστε να μην δείξετε δυσφορία για εκείνον και απαντήστε σε οτι σας ρωτάει το παιδί σας. Και φυσικά στην κρίσιμη εερώτηση “γιατί δεν θέλει να με δει;”, επιβεβαιώστε το οτι δεν φταίει εκείνο αλλά κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους ή δεν είναι γεννημένοι για να γίνουν γονείς, με λεξιλόγιο όμως που χρησιμοποιείτε με το παιδί σας.

Με εκτίμηση

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια
Αίαντος 13, Βριλήσσια, Τ.Κ. 15235
Τηλέφωνο: 6944280428
Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ